ZZP architect, wat is het ZZP architect tarief?

Je kan als architect werken bij een bedrijf of aan klussen gaan als zzp’er. In loondienst krijg je een vast bedrag, aanvullende voorwaarden en meer zekerheid. Als architect ZZP heb je meer zelfstandigheid en kun je je eigen ZZP uurtarief bepalen. Allebei de manieren van werken hebben hun voor- en nadelen.

Hier vertel ik je zoveel mogelijk over een ZZP architect en de kanttekeningen die hierbij komen kijken. We gaan in op het gemiddelde ZZP architect tarief en hoe je dat kunt bepalen. Eveneens vertel ik je hoe het zit met een architect opleiding en hoe je hierdoor je uurloon kunt verhogen. Wat verdient een architect ZZP?

ZZP architect tarief

Als zelfstandige zonder personeel bepaal je zelf je tarief en zodoende wat je kunt binnenhalen. Toch is het voor ieder ambacht verschillend en dat gaat zeker op voor architect zzp. Afhankelijk van je organisatie beding jij het benodigde uurloon.

Je tarief als architect zzp’er is afhankelijk van de kosten die je maakt, werknemers die je wellicht inhuurt en de lasten die je hebt om jouw zaak onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten. Wees waakzaam dat alle kosten die je maakt in je factuur verwerkt moeten zijn, inclusief je pensioen!

Het gemiddelde zzp tarief voor een architect zit rond de €50 (laag) en €150 (hoog) per uur. Het is verstandig om te onthouden dat dit bedrag bruto is en enkel een inschatting.

Hier lees je een aantal voorbeelden van de verdiensten die jij kan ontvangen als ZZP architect per maand en per jaar. In het rekenvoorbeeld gaan we uit van een gemiddelde week werken van 35,7 uur (gemiddelde in ons land) en 1 maand rust. De genoemde bedragen zijn een schatting en kunnen in sommige situaties ver van de realiteit staan. Dit heeft te maken met o.a. ervaring en kennis.

Verdiensten per maand (laag)€ 7140Verdiensten per maand (hoog)€ 21420
Verdiensten per jaar (laag)€ 78540Verdiensten per jaar (hoog)€ 235620

Een architect ZZP worden, hier moet je op letten

Denk erom dat je inkomen bruto is. Als zelfstandige moet je zelf immers de inkomstenbelasting aftikken naast alle andere uitgaven die noodzakelijk zijn om dat bedrag te kunnen verdienen. In het volgende artikel kun je meer lezen over hoeveel inkomstenbelasting zzp je aan de kant zou moeten zetten. Dit bedrag kan jij verminderen door het belastingvoordeel ZZP juist in te zetten.

Als zzp’er krijg je nooit automatisch een verhoging in loon. Een verhoging zou je zelfstandig moeten regelen door je uurloon te verhogen. Door opleidingen tot architect te voltooien kun je jouw knowhow vergroten en daardoor een beter uurloon rechtvaardigen.

Daarnaast is het aan te raden om als zelfstandige zonder personeel de voorbelasting van iedere factuur aan de kant te zetten. Deze BTW moet je altijd afdragen per jaar of kwartaal. Je kan op de volgende pagina de BTW berekenen als je het handmatig doet. Zzp’ers die dat niet op de goede manier afdragen komen soms voor nare problemen te staan.

Verstandiger nog is om gebruik te maken van een boekhoudprogramma ZZP. Daardoor doe je eenvoudig je administratie zonder dat je daarvoor veel knowhow nodig hebt. Wist je dat je dit zelfs helemaal KOSTELOOS kunt doen? Daarover vind je hier meer informatie! Ben je een ZZP architect? Door je goed voor te bereiden kun je genieten van meer vrijheid en een hoger salaris!

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.