ZZP boekhouder, wat is het ZZP boekhouder tarief?

Je kunt als een boekhouder in loondienst zijn bij een organisatie of aan het werk gaan als zelfstandige. In dienstverband krijg je een salaris, aanvullende voorwaarden en meer vastigheid. Als boekhouder ZZP profiteer je van meer autonomie en kun je je eigen ZZP tarief bepalen. Allebei de keuzes hebben hun voor- en nadelen.

Op deze pagina vertel ik je zoveel mogelijk over een ZZP boekhouder en de kanttekeningen die hierbij passen. We gaan in op het ‘gewone’ ZZP boekhouder tarief en hoe jij dit kunt bepalen. Eveneens leg ik je uit hoe het zit met een boekhouder opleiding en hoe je hierdoor je tarief kunt opvoeren. Wat verdient een boekhouder ZZP?

ZZP boekhouder tarief

Als zzp’er bepaal jij zelfstandig je uurtarief en daarmee wat jij kan binnenhalen. Toch is het voor ieder beroep verschillend en dat gaat zeker op voor boekhouder zzp. Afhankelijk van jouw bedrijf beding jij het benodigde tarief.

Je tarief als boekhouder zzp’er is onderhevig aan de kosten die je moet maken, werknemers die je mogelijk nodig hebt en de kosten die je moet maken om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen bij mogelijke klanten. Pas op dat alle kosten die jij maakt in je vergoeding verwerkt moeten zijn, inclusief je oude dag!

Het gemiddelde zzp tarief voor een boekhouder ligt tussen de €40 (laag) en €100 (hoog) p/u. Het is goed om te je te realiseren dat dit bedrag bruto is en enkel een schatting.

Hieronder vind je een aantal rekenvoorbeelden van de inkomsten die jij kunt ontvangen als ZZP boekhouder per maand en per jaar. In het voorbeeld gaan we uit van de standaard week werken van 35,7 uur (gemiddelde in NL) en één maand vakantie. De bedragen zijn een richtlijn en kunnen in enkele situaties ver van de realiteit liggen. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld ervaring en opleiding.

Verdiensten per maand (laag)€ 5712Verdiensten per maand (hoog)€ 14280
Verdiensten per jaar (laag)€ 62832Verdiensten per jaar (hoog)€ 157080

Een boekhouder ZZP worden, hier moet je op letten

Let erop dat het genoemde bedrag bruto is. Als zelfstandige moet jij zelfstandig immers de inkomstenbelasting aftikken naast alle andere uitgaven die noodzakelijk zijn om zulke bedragen te kunnen verdienen. In dit artikel kan je meer informatie vinden over hoeveel inkomstenbelasting zzp je opzij zou moeten zetten. Dit bedrag kan je omlaag brengen door het belastingvoordeel ZZP juist in te zetten.

Als ondernemer ontvang je niet vanzelfsprekend een verhoging in loon. Een verhoging zou jij zelf moeten regelen door je uurloon omhoog te doen. Door opleidingen tot boekhouder te doen kun jij jouw bekwaamheid vergroten en hierdoor een beter uurloon verantwoorden.

Bovendien is het handig om als ondernemer de belasting op elke factuur aan de kant te zetten. Dit bedrag moet je altijd afdragen per jaar of kwartaal. Je kunt op de volgende pagina de BTW berekenen als jij dit handmatig gaat doen. Zzp’ers die dit niet juist regelen komen vaak voor nare problemen te staan.

Verstandiger nog is om gebruik te maken van een boekhoudprogramma ZZP. Hiermee doe je gemakkelijk je boekhouding zonder dat jij daarvoor veel knowhow nodig hebt. Wist je dat je dit zelfs helemaal KOSTELOOS kan doen? Daarover vind je hier meer informatie! Ben je een ZZP boekhouder? Door je goed voor te bereiden kun je profiteren van meer autonomie en een hoger uurtarief!

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.