ZZP docent, wat is het ZZP docent tarief?

Je kunt als docent in dienst gaan bij een business of aan klussen gaan als zelfstandige zonder personeel. In dienstverband krijg je een vast bedrag, aanvullende voorwaarden en meer zekerheid. Als docent ZZP profiteer je van meer autonomie en kun je je eigen ZZP uurtarief bepalen. Allebei de opties hebben hun voor- en nadelen.

In dit artikel vertel ik je alles over een ZZP docent en de opties die daarbij passen. We gaan in op het ‘gewone’ ZZP docent tarief en hoe jij dit kan vastleggen. Daarnaast leg ik je uit hoe het zit met een docent opleiding en hoe jij hiermee je uurtarief kunt opvoeren. Wat verdient een docent ZZP?

ZZP docent tarief

Als zelfstandige zonder personeel bepaal je persoonlijk je uurtarief en zo hoeveel je kan verdienen. Toch is het voor ieder vak verschillend en dat geldt zeker voor docent zzp. Afhankelijk van je bedrijf bepaal jij het noodzakelijke uurloon.

Je tarief als docent zzp’er hangt af van de kosten die je moet maken, werknemers die je eventueel inschakelt en de kosten die je draagt om je organisatie moet promoten bij potentiële klanten. Wees waakzaam dat alle kosten die je maakt in je factuur verwerkt moeten zijn, inclusief je pensioen!

Het gemiddelde zzp tarief voor een docent zit rond de €50 (laag) en €80 (hoog) per uur. Het is belangrijk om te je te realiseren dat het genoemde bedrag bruto is en enkel een richtlijn.

Hier lees je enkele rekenvoorbeelden van de verdiensten die jij kan hebben als ZZP docent per maand en per jaar. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een standaard werkweek van 35,7 uren (standaard in NL) en 1 maand niet werken. De genoemde bedragen zijn een inschatting en kunnen in bepaalde situaties ver van de praktijk staan. Dit heeft te maken met bijvoorbeeld vaardigheid en scholing.

Verdiensten per maand (laag)€ 7140Verdiensten per maand (hoog)€ 11424
Verdiensten per jaar (laag)€ 78540Verdiensten per jaar (hoog)€ 125664

Een docent ZZP worden, hier moet je op letten

Hou er rekening mee dat je inkomen bruto is. Als zzp’er moet je zelf nog de inkomstenbelasting betalen naast alle andere uitgaven die noodzakelijk zijn om zulke bedragen te kunnen verdienen. In dit artikel kan je meer informatie vinden rondom hoeveel inkomstenbelasting zzp jij aan de kant zou moeten leggen. Dit bedrag kan jij verlagen door het belastingvoordeel ZZP goed in te zetten.

Als zzp’er ontvang je niet automatisch een loonsverhoging. Dat zou jij zelf moeten regelen door je vergoeding omhoog te doen. Door opleidingen tot docent te voltooien kan je jouw kennis vergroten en hierdoor een hoger uurloon verdedigen.

Bovendien is het aangeraden om als zelfstandige zonder personeel de BTW op elke factuur aan de kant te zetten. Dit moet je altijd afstaan per jaar of kwartaal. Je kunt op de volgende pagina de BTW berekenen als je het handmatig gaat doen. Zzp’ers die dat niet juist regelen komen soms voor vervelende problemen te staan.

Beter nog is om gebruik te maken van een boekhoudprogramma ZZP. Daardoor doe je altijd correct je administratie zonder dat je hiervoor veel ervaring nodig hebt. Wist je dat je dit zelfs helemaal GRATIS kunt doen? Daarover vind je hier meer informatie! Ben jij een ZZP docent? Door je op de juiste manier voor te bereiden kun je profiteren van meer onafhankelijkheid en een hoger uurtarief!

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.