Belastingvoordeel ZZP, ZZP eerste 3 jaar geen belasting betalen?

Leestijd: 5 minuten

Als ZZP eerste 3 jaar geen belasting betalen? Dat klink misschien te mooi om waar te zijn, maar het is zeker mogelijk. Dit heeft te maken met het belastingvoordeel dat je hebt als zzp’er. Door de verschillende aftrekposten, ook wel startersvoordelen zzp genoemd, ben je tot een bepaald bedrag belastingvrij!

Ik zal je in dit artikel precies vertellen van welke startersvoordelen zzp jij gebruikt kunt maken. Deze aftrekposten zorgen ervoor dat jij als zzp de eerste 3 jaar geen belasting hoeft te betalen. Wat is het belastingvoordeel voor mij als zzp’er?

Belastingvoordeel ZZP

Als zzp’er heb je recht op verschillende aftrekposten. Dit is het grote voordeel van een zelfstandige ten opzichte van een werknemer naast natuurlijk de vrijheid en dat soort aspecten.

In Nederland zijn deze regelingen helemaal in je eerste jaren als ondernemer zeer interessant. Het kan er tot een bepaald bedrag voor zorgen dat je zelfs helemaal geen belasting hoeft te betalen. De aftrekposten zzp waar je in Nederland recht op hebt noemen we ook wel ondernemersaftrek en zijn:

belastingvoordeel zzp
 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
 • Mkb-winstvrijstelling
 • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
 • Meewerkaftrek partner
 • Stakingsaftrek
 • Investeringsaftrek
 • Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Daarnaast mag je de kosten die je maakt voor je onderneming aftrekken van je winst. Lees hier welke aftrekposten je als zzp’er op kunt voeren in je boekhouding. Dit samen met de zojuist genoemde aftrekposten maakt dat je je winst omlaag kunt halen. Weet je je winst hierdoor dusdanig ‘laag’ te krijgen? Dan hoef je als zzp de eerste 3 jaar geen belasting te betalen.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een belastingvoordeel voor zzp’ers waar je recht op hebt als je voor de belastingdienst een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Daarvoor moet je o.a. voldoen aan het urencriterium van minimaal 1225 gewerkte uren aan je bedrijf. Het bedrag dat je hiervoor van je winst mag aftrekken is €6310 (2022). Bereken hier hoeveel inkomstenbelasting als zzp’er je moet betalen.

Startersaftrek

Ben je in 1 van de afgelopen 5 jaar geen ondernemer geweest? Dan mag je tot maximaal drie keer de startersaftrek bij je zelfstandigenaftrek optellen. Dit is een extra korting op je belasting om je op gang te helpen bij het begin van je onderneming. Hiervoor mag je €2123 (2022) van je winst afhalen.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Heb je recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering en voldoe je verder aan alle eisen voor de startersaftrek? Dan wordt het bedrag dat je van je winst af mag halen voor de startersaftrek aanzienlijk hoger.

Dit bedrag is €12.000 als je in de afgelopen 5 jaar geen aanspraak hebt gemaakt op de aftrek. Heb je 1 van de 5 voorgaande jaren de aftrek gebruikt dan is het bedrag €8000 en bij 2 keer wordt dat €4000. Deze bedragen mogen niet meer zijn dan de maximaal behaalde winst.

Mkb-winstvrijstelling

Iedere ondernemer in Nederland heeft recht op de Mkb-winstvrijstelling. Dit is een percentage van de behaalde winst van 14%. Je dient eerst alle andere ondernemersaftrekposten van je winst af te halen en daarna mag je de 14% berekenen. Dit kan gemakkelijk met een boekhoudprogramma.

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

Deze ondernemersaftrek is bedoeld voor kosten voor Research  Development. Hiervoor moet je zelf minimaal 500 uren erkend speur- en ontwikkelingswerk doen en daarvoor ook een verklaring hebben van RVO.nl. Je mag met dit bedrag een extra hoog startersaftrek hanteren, hoeveel dat is staat op je persoonlijke verklaring en verschilt per onderneming.

Meewerkaftrek partner

Werkt je partner mee in het bedrijf zonder vergoeding (maximaal €5000)? Dan kun je aanspraak maken op een meewerkaftrek. Hiervoor moet je partner ten minste 525 uur meewerken. Hiervoor zijn verschillende staffels bedacht:

Aantal meegewerkte urenAftrek
Minder dan 525
525 – 8751,25% van de winst
875 – 12252% van de winst
1225 – 17503% van de winst
1750 of meer4% van de winst

Stakingsaftrek

Stop je met je bedrijf of heb je deze verkocht? Dan moet je stakingswinst betalen. Hiervoor kun je maximaal €3630 aftrekken van je winst om deze zo te verlagen. Van dit maximum mag je slechts een keer in je leven gebruikmaken.

Investeringsaftrek

In Nederland hebben we verschillende investeringsaftrekken beschikbaar, maar de meest voorkomende voor zzp’ers is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Investeer je in een boekjaar in bedrijfsmiddelen? Dan kom je in aanmerking voor de KIA bij minimaal €2401 aan investeringen. Hieronder de volledige tabel voor de bedragen die je van je winst af mag trekken.

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Tot 24000%
2401 – 59.93928% investeringsbedrag
59.940 – 110.998€16.784
110.999 – 332.994€16.784 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de 110.998
Meer dan 332.9940%

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

In Nederland mag je als ondernemer geld aan de kant zetten voor je pensioen en dit in het huidige boekjaar van je winst afhalen. Let er hierbij wel op dat je dit bedrag of aan de kant zet of zeker weet dat je dit straks in een pensioenproduct of belegging kunt stoppen. Het maximale bedrag hiervoor is €9632.

Bron: Belastingdienst

ZZP eerste 3 jaar geen belasting betalen

In Nederland moet iedereen belasting betalen. Dat is o.a. waarom wij het hier zo goed voor elkaar hebben met wegen en andere openbare voorzieningen. Toch is het niet het leukste om te doen, een groot bedrag van je inkomsten afdragen aan de overheid.

Als zzp’er heb je zoals we in het eerste gedeelte van dit artikel besproken hebben veel belastingvoordelen die je kunt inzetten zodat je als ZZP eerste 3 jaar geen belasting betalen hoeft. 

We hebben in dit artikel meer geschreven over hoeveel inkomstenbelasting zzp je moet betalen bij verschillende inkomens. In het kort kun je als zzp’er in Nederland belastingvrij werken tot een bepaald bedrag.

Je aftrekposten heffen tot een bepaald bedrag je af te dragen inkomstenbelasting op. In de praktijk betekent dit dus dat je geen belasting hoeft te betalen. ZZP eerste 3 jaar geen belasting betalen heeft o.a. te maken met de startersaftrek die je slechts 3 keer van de 5 eerste jaren als ondernemer kunt ontvangen.

Ieder jaar verschillen de bedragen een beetje, maar hieronder vind je enkele rekenvoorbeelden met de te betalen inkomstenbelasting zodat je een beeld hebt van hoeveel belasting je als zzp’er moet betalen bij een bepaalde winst. Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je dit bedrag gedurende het jaar aan de kant zet om later af te dragen.

ResultaatResultaatResultaat
Bruto winstBruto winstBruto winst
€25.000€30.340€35.000
ZelfstandigenaftrekZelfstandigenaftrekZelfstandigenaftrek
-€6.310-€6.310-€6.310
StartersaftrekStartersaftrekStartersaftrek
-€2.123-€2.123-€2.123
Belastbaar inkomenBelastbaar inkomenBelastbaar inkomen
€16.567€21.907€26.567
MKB Winstvrijstelling (14%)MKB Winstvrijstelling (14%)MKB Winstvrijstelling (14%)
-€2.319-€3.067-€3.719
Belastbaar inkomen uit werk en inkomen na aftrekpostenBelastbaar inkomen uit werk en inkomen na aftrekpostenBelastbaar inkomen uit werk en inkomen na aftrekposten
€14.248€18.840€22.848
Belasting voor kortingBelasting voor kortingBelasting voor korting
€5.281€6.983€8.469
Algemene heffingskortingAlgemene heffingskortingAlgemene heffingskorting
-€1.326-€2.888-€2.796
ArbeidskortingArbeidskortingArbeidskorting
-€3.955-€4.095-€4.216
Belasting na kortingBelasting na kortingBelasting na korting
€0€0€1.457
Te betalen ZVWTe betalen ZVWTe betalen ZVW
€784€1.036€1.257
Totaal inkomstenbelastingTotaal inkomstenbelastingTotaal inkomstenbelasting
€784€1.036€2.714
% belasting van brutowinst% belasting van brutowinst% belasting van brutowinst
3%3%8%
Netto jaarinkomenNetto jaarinkomenNetto jaarinkomen
€24.216€29.304€32.286

Zoals je in bovenstaande rekenvoorbeeld duidelijk kunt zien ligt het bedrag tot waar je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen in 2022 op €30.340. Daarboven begint de inkomstenbelasting wel op te lopen omdat het meer is dan de aftrekposten waarvan je geniet.

Vergeet niet dat je naast de inkomstenbelasting ook altijd nog een ZVW bijdrage moet betalen ongeacht hoeveel inkomstenbelasting je betaalt. Dit bedrag is alleen niet zo heel hoog in vergelijking, dus daarmee kom je tot een winst van ruim € 30.000 in Nederland goed weg!

Conclusie

Tot een bedrag van €30.340 (2022) betaal je in Nederland geen inkomstenbelasting. Met extra aftrekposten in speciale gevallen kan dit bedrag zelfs nog hoger uitvallen. Als zzp de eerste 3 jaar geen belasting betalen is met name voordelig vanwege de startersaftrek. 

Verder belastingvoordeel als ZZP kun je behalen met in opvoeren van je kosten in de boekhouding en dit van je winst aftrekken. In Nederland hebben we het als ZZP’er best goed voor elkaar als we ons bedrijf met beleid runnen. Daaronder valt o.a. het goed omgaan met geld, het doen van je boekhouding en het sparen voor je pensioen.


Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Eerste 3 jaar geen belasting betalen? Bespaar tijd & geld!De volgende stap is Boekhouden als een PRO 🚀

Begin met een nette administratie. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.