Zzp en loondienst, wat zijn de voor- en nadelen?

Leestijd: 7 minuten

Veel Nederlanders dromen ervan om zzp’er te worden, maar in één keer fulltime zzp’er worden is een grote stap. Een mooie tussenstap is dan zzp’er worden en in loondienst blijven. 

De parttime zzp’er komt steeds vaker voor in Nederland, inmiddels telt ons land zo’n 310.000 deeltijd zzp’ers

In dit artikel behandelen we de voordelen van zzp’er en in loondienst zijn. Ook geven we je nuttige tips over zzp en loondienst tegelijk en vertellen we waar je op fiscaal gebied extra goed op moet letten. 

Zzp en loondienst tegelijk

Een ‘bijbaan’ als zzp’er biedt veel mensen de mogelijkheid om naast hun hoofdbaan een tweede steunpilaar op te bouwen en misschien ooit over te stappen naar fulltime zzp’er.

Naast een extra zakcentje beleef je veel nieuwe ervaringen als zzp’er die je in loondienst niet snel zou mee maken. 

Zzp naast loondienst is nog niet zo makkelijk als het klinkt. Je moet je tijd goed indelen, zodat de ene baan niet ten koste gaat van de andere. Het is als parttime zelfstandige dus belangrijk dat je goed kan plannen.

Toestemming nodig voor zzp naast loondienst?

Zzp naast loondienst

In principe heb je het recht om als zelfstandige in deeltijd te werken. Het is raadzaam om de arbeidsovereenkomst te controleren op clausules over nevenwerkzaamheden en het bedrijf te informeren over je ambities als zzp’er. 

Het kan ook zinvol zijn om schriftelijke toestemming te krijgen om aan de veilige kant te blijven. Je bent immers nog steeds in dienst van het bedrijf en daarbij horen nou eenmaal verantwoordelijkheden. 

Zzp’er naast loondienst is doorgaans geen probleem als je je aan de volgende regels houdt:

 • Duidelijke scheiding hoofdbaan en zelfstandige
 • Geen werk in directe concurrentie met de werkgever
 • Geen bestellingen van een directe concurrent van het bedrijf waar je in loondienst bent
 • De hoofdbaan mag niet lijden onder je eigen onderneming
 • Bij ziekte en vakantie wordt ook de zelfstandigheid opgeschort

Zodra je één van deze punten overtreedt, kan je werkgever overwegen maatregelen te nemen. Op basis van je arbeidscontract is het mogelijk dat je baas het zzp-schap zal verbieden. Een andere consequentie kan zijn dat je arbeidsovereenkomst eenzijdig wordt opgezegd. 

Het is dus belangrijk om eerlijk en transparant te communiceren naar je werkgever om beide activiteiten te kunnen doen. Ben je zzp’er en in loondienst? Hou dan altijd rekening met de belangen en behoeften van je werkgever.

Wanneer kun je het beste starten als zzp’er?

Ben je van plan om de stap te zetten om fulltime of parttime zzp’er te worden, dan moet je zorgen dat je goed bent voorbereid. 

In het geval van parttime zzp’en begint je route bij het doorlezen van je huidige arbeidscontract. Je wilt op het moment zelf niet voor onverwachte verrassingen komen te staan, zoals een concurrentie- of relatiebeding. 

Aanvullend adviseren we altijd om open kaart met je werkgever te spelen. Vroeg of laat komt het toch wel uit dat je aan het bijklussen bent.

Urencriterium 1225 per kalenderjaar

Om gebruik te kunnen maken van fiscale voordelen als ondernemer heeft de Belastingdienst bepaald dat je per kalenderjaar minimaal 1225 uur aan je onderneming moet werken. 1225 uur per jaar komt neer op ongeveer 25 uur per week.

Als je als startende ondernemer aan het urencriterium kan voldoen is de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek fiscaal gezien zeer interessant. 

In de meeste gevallen adviseren wij dan ook om je onderneming aan het begin van het nieuwe kalenderjaar pas in te schrijven. 

Eenmaal ingeschreven bij de KvK is het belangrijk dat je de uren die je maakt voor je bedrijf goed bij te houden. Dit kan bijvoorbeeld via software van Clockify of via een online boekhoudprogramma

Ben je geschikt om (parttime) zzp’er te zijn?

Welke werkzaamheden je als parttime zzp’er ook maar gaat doen, je zult het altijd moeten combineren met je baan in loondienst. Deze combinatie is soms best lastig, daarom is het aanbevolen dat je goed bent met het opstellen van een planning. 

Benodigde competenties zzp’er

Naast het vinden van een goede structuur en balans bij zzp en loondienst tegelijk zijn er nog een aantal competenties waaraan een succesvolle zzp’er in onze ogen aan moet voldoen.

We hebben inmiddels zelf veel ervaring als zzp’ers. Daarnaast hebben we veel zzp’ers zien komen en gaan. Zzp’er zijn is niet voor iedereen weggelegd; het moet bij je als persoon passen en bij je manier van werken.

Op basis van onze eigen ervaring zijn we tot de onderstaande lijst met competenties gekomen. Het is niet erg als je sommige competenties niet bezit (dat hebben wij ook); wees eerlijk naar jezelf en zoek hulp of ondersteuning voor je zwakke punten.

 • Je gaat door waar anderen stoppen;
 • Je kan gedisciplineerd en overzichtelijk te werk gaan;
 • Je kan goed met geld omgaan (in het begin komt er vaak weinig binnen);
 • Je bent goed in het opstellen van een planning;
 • Je kan realistische en overzichtelijke doelen opstellen;
 • Je kan goed onderhandelen;
 • Je bent communicatief vaardig; 
 • Je vindt het leuk om zelfstandig te werken;
 • Je hebt veel zakelijke inzichten;
 • Je bent goed in het efficiënt indelen van je tijd;
 • Je kan goed voor jezelf opkomen;
 • Je bent stress-bestendig;
 • Je kan goed tegen kritiek;
 • Je thuisbasis is stabiel;
 • Je bent goed in het stellen van prioriteiten.

Voor- en nadelen in loondienst en zzp

Het zijn van parttime freelancer heeft verschillende voor- en nadelen die vooraf goed afgewogen moeten worden.

Voordelen zzp’er en in loondienstNadelen zzp’er en in loondienst
Extra inkomstenMogelijk negatieve invloed op je baan in loondienst
Testen van zakelijke ideeënMogelijke overbelasting
Extra ervaring / referenties opdoenGoedkeuring werkgever vereist
Je legt de basis voor fulltime freelancenScheve gezichten van collega’s
Je mag eigen beslissingen nemenMinder vrije tijd

Zakelijke rekening en privérekening als parttime zzp’er?

Ben je na het afwegen van de voor en nadelen van zzp’er en in loondienst nog steeds van plan om te gaan ondernemen? Super!

We willen je graag bewust maken dat het niet verplicht is om een zakelijke rekening te openen, toch zouden we het wel adviseren. 

Allereerst is het fijn om je privé- en zakelijke financiën van elkaar te kunnen scheiden. Verder is het prettig dat de inkomsten uit je eenmanszaak op een andere rekening binnenkomen dan je inkomsten uit je baan in loondienst. Dit scheelt veel uitzoekwerk bij je belastingaangifte.

Zzp vs loondienst

Zzp vs loondienst

Wellicht ben je op termijn van plan om je baan in loondienst definitief vaarwel te zeggen, dit is een prachtig doel. Het is aanbevolen om een goede basis te hebben voordat je de definitieve stap gaat zetten richting zelfstandig ondernemen.

Een goed gevulde spaarrekening, een groot netwerk en bruikbare skills zijn een belangrijke voorwaarde om als zzp’er succes te behalen.

Met behulp van de onderstaande tabellen kan je een afweging maken om te kijken of je al toe bent aan deze nieuwe stap.

Zzp’er worden voor en nadelen

In de tabel hieronder hebben we alle voordelen en nadelen van zzp’er worden op een rijtje gezet. De lijst is tot stand gekomen op basis van eigen ervaringen en op basis van ervaringen van mede zzp’ers.

Voordelen zzpNadelen zzp
Flexibele werkurenJe persoonlijke leven kan eronder lijden door de hoge tijdsbesteding
Hoog inkomen mogelijkPersoonlijke verantwoordelijkheid en hoog risico
Vrijheid in keuzes makenExtra druk om te presteren voor je inkomen
Veel fiscale voordelen (startersaftrek en overige aftrekposten)Geen betaalde vakantie, geen loon bij ziekteverlof
Zelf creëren van kansen voor ontwikkelingZelf je (online) administratie doen
Veel afwisseling mogelijkJuridische en fiscale verplichtingen
OnafhankelijkheidOnregelmatig inkomen

Voor- en nadelen loondienst

Inmiddels zijn we alweer enkele jaren zzp’ers, maar voordat we zzp’ers waren hebben we ook jarenlang in loondienst gewerkt. Op basis van onze ervaringen en die van onze ex-collega’s zijn we tot de onderstaande voor- en nadelen gekomen van werken in loondienst.

Voordelen loondienstNadelen loondienst
Vast maandinkomenRisico op contractbeëindiging
Doorbetaling bij ziekte en tijdens vakantieVaste werktijden
WerkzekerheidMinder mogelijkheden voor creativiteit en ontwikkeling
Sociale zekerheidGebonden aan instructies en protocollen
Gratis opleidingsfaciliteiten voor personeelDoorlopend nieuwe bedrijfsstructuren
Mensen in loondienst hebben collega’sPesten en irritaties op werk

Zzp’er naast vaste baan belasting

Zzp'er naast vaste baan belasting

Als je parttime werkt als zzp’er, dien je dit op te geven bij de aangifte van je inkomstenbelasting. De winst uit je onderneming geef je aan bovenop het loon wat je hebt verdient in loondienst.

De Belastingdienst zelf maakt geen onderscheid tussen parttime of fulltime zzp’ers, in beide gevallen moet je dus ook ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Als parttime ondernemer ben je verplicht tot aangifte van de volgende belastingen:

➡️ Zonder gedoe een website maken om veel geld te verdienen? Lees hier alles over een Phoenix website!

Conclusie

De combinatie tussen zzp en in loondienst zijn kan dienen als een carrièreladder, een ontsnapping uit de negen-tot-vijf routine, of om extra inkomen te verdienen. 

Om welke reden je ook besluit om in deze parttime baan te gaan werken: wees je ook bewust van de risico’s. Als je de risico’s voor jezelf goed hebt afgewogen dan staat niets het werken als freelancer in de weg.

Er zijn verschillende redenen om te stoppen met werken als zzp’er. Het kan bijvoorbeeld gaan om het ontbreken van een geschikte opvolger van je eigen bedrijf of een lucratief aanbod om over te stappen naar een arbeidsrelatie. In zo’n geval kan je je bedrijf uitschrijven bij de KvK.

Doe de online OndernemersCheck om te zien of je ondernemer bent voor de Belastingdienst. Als je ondernemer voor de belastingdienst bent biedt dit veel fiscale voordelen, denk hierbij aan aftrekposten zoals startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Als zelfstandige ben je vrij om je werkuren in te delen. Je hebt als zzp’er dus meer flexibiliteit dan in loondienst. Daarnaast ben je als zzp’er je eigen baas, terwijl je als medewerker instructies van je werkgever moet volgen.

De voordelen van zzp tov loondienst op een rij:

 • Je kan je eigen ideeën werkelijkheid maken
 • Je bepaalt je eigen werkdag
 • Je kan autonome en onafhankelijke beslissingen maken
 • Je werkplek is vaak vrij te kiezen
 • Succes als zzp’er heeft een directe invloed op de winst en je besteedbaar vermogen
 • Vrije tijd kan je vaak flexibel indelen binnen het dagelijks leven

Gemiddeld verdient een zzp’er ongeveer 40.000 euro bruto. Na aftrek van inkomstenbelasting houd de gemiddelde zzp’er ongeveer 35.000 euro netto over per jaar. Het gemiddelde netto-inkomen per maand is dan circa 2.900 euro.

Wil je zzp’er worden dan moet je een eenmanszaak inschrijven bij de KvK. De inschrijfkosten hiervoor zijn eenmalig €50. 


Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.