ZZP fotograaf, wat is het ZZP fotograaf tarief?

Je kunt als fotograaf werken bij een business of aan de bak gaan als zelfstandige zonder personeel. In dienst krijg je een salaris, aanvullende voorwaarden en meer vastigheid. Als fotograaf ZZP heb je meer vrijheid en kun je je eigen ZZP tarief bepalen. Allebei de keuzemogelijkheden hebben hun voor- en nadelen.

Hier vertel ik je alles over een ZZP fotograaf en de opties die hierbij komen kijken. We gaan in op het gemiddelde ZZP fotograaf tarief en hoe je dat kan instellen. Ook leg ik je uit hoe het geregeld is met een fotograaf opleiding en hoe je hierdoor je uurloon kan verhogen. Wat verdient een fotograaf ZZP?

ZZP fotograaf tarief

Als ondernemer bepaal je op eigen houtje je uurtarief en daarmee hoeveel jij kunt binnenhalen. Toch is het voor ieder ambacht anders en dat gaat zeker op voor fotograaf zzp. Afhankelijk van je bedrijf beding je het noodzakelijke uurloon.

Je tarief als fotograaf zzp’er hangt af van de kosten die je maakt, personeel dat je mogelijk inhuurt en de kosten die je hebt om je zaak onder de aandacht te brengen bij mogelijke klanten. Pas op dat alle kosten die je maakt in je vergoeding verwerkt moeten zijn, inclusief je pensioen!

Het ‘gewone’ zzp tarief voor een fotograaf zit tussen de €30 (laag) en €100 (hoog) per uur. Het is goed om te je te realiseren dat dit bedrag bruto is en enkel een gemiddelde.

Hier lees je enkele voorbeelden van de verdiensten die je kunt hebben als ZZP fotograaf per maand en per jaar. In onderstaande rekenvoorbeeld gaan we uit van de gemiddelde week werken van 35,7 uur (gemiddelde in Nederland) en 1 maand vakantie. De bedragen zijn een inschatting en kunnen in vele situaties ver van de praktijk liggen. Dit heeft te maken met o.a. ervarenheid en training.

Verdiensten per maand (laag)€ 4284Verdiensten per maand (hoog)€ 14280
Verdiensten per jaar (laag)€ 47124Verdiensten per jaar (hoog)€ 157080

Een fotograaf ZZP worden, hier moet je op letten

Let erop dat je inkomen bruto is. Als ondernemer moet je zelf nog de inkomstenbelasting aftikken naast alle andere eventuele kosten die nodig zijn om zulke bedragen te kunnen verdienen. In het volgende artikel kan je meer informatie vinden rondom hoeveel inkomstenbelasting zzp jij aan de kant zou moeten leggen. Dat bedrag kan je omlaag brengen door het belastingvoordeel ZZP goed te gebruiken.

Als ondernemer ontvang je nooit standaard een salarisverhoging. Een verhoging zou jij zelfstandig moeten fixen door jouw uurloon omhoog te gooien. Door opleidingen tot fotograaf te doen kan jij je kennis vergroten en hierdoor een hoger uurtarief verantwoorden.

Tevens is het handig om als zzp’er de BTW van elke factuur aan de kant te zetten. Dat moet je immers afdragen per jaar of kwartaal. Je kunt hier de BTW berekenen als je het zelf doet. Zelfstandigen die dat niet goed fixen komen meestal voor vervelende problemen te staan.

Verstandiger nog is om gebruik te maken van een boekhoudprogramma ZZP. Daardoor doe je gemakkelijk je administratie zonder dat jij hiervoor veel kennis nodig hebt. Wist jij dat je dit zelfs helemaal GRATIS kan doen? Daarover vind je hier meer informatie! Ben jij een ZZP fotograaf? Door je goed voor te bereiden kun je profiteren van meer onafhankelijkheid en een hoog salaris!

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!