ZZP helpende, wat is het ZZP helpende tarief?

Je kan als een helpende in loondienst zijn bij een business of aan de bak gaan als zelfstandige zonder personeel. In loondienst krijg je een vast bedrag, goede voorwaarden en meer zekerheid. Als helpende ZZP heb je meer autonomie en kun je je eigen ZZP salaris bepalen. Beide manieren van werken hebben hun voor- en nadelen.

In dit artikel vertel ik je zoveel mogelijk over een ZZP helpende en de mogelijkheden die daarbij komen kijken. We gaan in op het standaard ZZP helpende tarief en hoe je dat kan berekenen. Eveneens leg ik je uit hoe het geregeld is met een helpende opleiding en hoe jij hiermee je uurtarief kan verhogen. Wat verdient een helpende ZZP?

Verdiensten per maand (laag)€ 3570Verdiensten per maand (hoog)€ 7854
Verdiensten per jaar (laag)€ 39270Verdiensten per jaar (hoog)€ 86394

ZZP helpende tarief 2024

Als zzp’er bepaal je persoonlijk je tarief en zodoende wat je kunt beuren. Toch is het voor elk ambacht anders en dat geldt zeker voor helpende zzp. Afhankelijk van je bedrijf beding jij het noodzakelijke salaris.

Je tarief als helpende zzp’er is onderhevig aan de kosten die je maakt, mensen die je wellicht inschakelt en de kosten die je moet maken om je zaak moet promoten bij toekomstige afnemers. Wees waakzaam dat alle kosten die je maakt in je uurtarief verwerkt moeten zitten, inclusief je oude dag!

Het ‘gewone’ zzp tarief voor een helpende zit tussen de €25 (laag) en €55 (hoog) per uur. Het is goed om te je te realiseren dat het genoemde bedrag bruto is en slechts een richtlijn.

Hier lees je enkele rekenvoorbeelden van de inkomsten die jij kan verdienen als ZZP helpende per maand en per jaar. In het voorbeeld gaan we uit van een standaard werkweek van 35,7 uren (standaard in ons land) en 1 maand rust. De genoemde bedragen zijn een schatting en kunnen in sommige situaties ver van de praktijk liggen. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld vaardigheid en studie.

Een helpende ZZP worden, hier moet je op letten

Hou er rekening mee dat de vergoeding bruto is. Als ondernemer moet jij zelf nog de inkomstenbelasting afdragen naast alle andere kosten die noodzakelijk zijn om je geld te verdienen. In het volgende artikel kan je meer lezen rondom hoeveel inkomstenbelasting zzp je aan de kant zou moeten leggen. Dat bedrag kun jij verlagen door het belastingvoordeel ZZP goed in te zetten.

Als zzp’er krijg je nooit standaard een verhoging in loon. Dit zou jij zelfstandig moeten afdwingen door je tarief omhoog te gooien. Door opleidingen tot helpende te doen kun jij jouw knowhow vergroten en daardoor een hoger tarief verdedigen.

Daarnaast is het goed om als zelfstandige de BTW van iedere factuur apart te zetten. Dit bedrag moet je immers betalen per jaar of drie maanden. Je kan hier de BTW berekenen als jij dit zelfstandig gaat doen. Zelfstandigen die dit niet correct fixen komen vaak voor onnodige verrassingen te staan.

Beter nog is om gebruik te maken van een boekhoudprogramma ZZP. Hiermee doe jij eenvoudig je administratie zonder dat jij daarvoor veel knowhow nodig hebt. Wist je dat je dit zelfs helemaal GRATIS kan doen? Daarover vind je hier meer informatie! Ben jij een ZZP helpende? Door je goed voor te bereiden kun je profiteren van meer autonomie en een hoger uurtarief!

Top boekhoudprogramma's