Home » Ondernemen » Is een zzp lease auto aftrekbaar?

Is een zzp lease auto aftrekbaar?

Leestijd: 3 minuten

Een auto leasen wordt in Nederland steeds populairder. Je bent in dit geval geen eigenaar van de auto, maar huurt deze als het waren. Gaat er iets kapot dan kun je dit laten repareren en na een paar jaar zoek je gewoon een nieuwe auto uit zonder hoge aanschafkosten te maken. Voor beginnende zzp’ers kan dit een hele handige optie zijn, maar is een zzp lease auto aftrekbaar?

Is een zzp lease auto aftrekbaar?

Afhankelijk van het soort leasecontract dat je afsluit kan een zzp lease auto aftrekbaar zijn. In Nederland heb je namelijk verschillende soorten leaseauto’s en ze hebben allemaal andere regels en voorwaarden. Helemaal als zzp’er moet je hier goed op letten, want niet iedere auto is even voordelig.

Van de totale autoleasemarkt is 19% private lease blijkt uit onderzoek. 62% is personenauto zakelijk en de resterende 19% zijn bestelauto’s. In totaal zijn er 1.205.000 lease auto’s in Nederland. Interessant ook is dat 54% van alle elektrische auto’s in Nederland lease auto’s zijn.

Private lease

De bekendste leasevorm is wellicht private lease. Hiermee neem je als persoon een lease auto en geniet je van vele voordelen zoals:

  • Een auto voor een vast bedrag per maand
  • Geen hoge aanschafkosten
  • Altijd een auto, ook bij schade
  • Vaak elektrisch rijden

Waar je waarschijnlijk naar zoekt in dit geval is of een private lease auto voor zzp’ers ook aftrekbaar is en het antwoord daarop is nee. Als je private lease doet, heb je niet te maken met bijtelling, maar kun je de kosten hiervoor niet aftrekken van je boekhouding (bron: KVK).

Als zzp’er kan het toch voordelig zijn op privé een auto te leasen. Hoewel je de auto zelf niet af mag trekken geldt dit wel voor de kosten en het onderhoud. De BTW hierop mag je bijvoorbeeld wel terugvragen. Bovendien heb je geen bijtelling waardoor het zakelijk gebruik best voordelig wordt.

Aandachtspunten private lease zzp

Waar je wel op moet letten bij een zzp lease auto is dat het maandbedrag je maximale hypotheekbedrag beïnvloed. Het wordt gezien als een schuld en zal dus in mindering gebracht worden bij de hypotheek berekening. Ook krijg je een BKR registratie, dus het aflossen van de betaling is belangrijk.

Zakelijk leasen

Een andere optie als zzp’er is zakelijk leasen. In dit geval mag je de zzp lease auto aftrekken van de belasting. Ook de kosten voor de brandstof, het onderhoud en de BTW kun je opnemen in je boekhouding om zo je winst te verlagen. Let er wel op dat je verplicht bent een rittenregistratie bij te houden. Dit kun je doen met behulp van o.a. dit boekhoudprogramma. Heb je nog andere specifieke wensen? Dan kun je hier zzp boekhoudprogramma’s vergelijken.

Wel heb je in dit geval te maken met bijtelling. Een zakelijke auto en de voordelen die je hiermee krijgt worden namelijk gezien als inkomsten zodra je de auto ook privé gebruikt waarover je bijtelling moet betalen. De drempel hiervoor is 500 kilometer en de meesten zullen dat snel behalen. Factoren die meegenomen worden bij deze berekening zijn:

  • Waarde van de auto
  • De uitstoot
  • Moment dat de auto de weg op ging

Deze bijtelling is een correctie op je winst waarover je dus na het boekjaar extra belasting moet betalen. Afhankelijk van de bovenstaande factoren kan de bijtelling flink oplopen. Het is dus goed om na te denken hoeveel dit zou zijn om te berekenen wat de voordeligste optie voor je is. 

In principe zijn er twee bijtellingspercentages waar je mee te maken kunt hebben, 16% of 22%. Voor een volledig elektrische auto die meer dan € 35.000 kost geldt 22% en voor een cataloguswaarde onder dit bedrag 16%. Een zonnecelauto en auto’s op waterstof betalen 16% bijtelling. Alle andere auto’s 22%.

Hieronder volgt een rekenvoorbeeld van de bijtelling met behulp van de belastingdienst:

  • Rij je meer dan 500 kilometer zakelijk? Ja! (= bijtelling)
  • Volledig elektrisch? Ja! (= 22%)
  • In welk belastingtarief zit je? (dat percentage moet je uiteindelijk betalen)
Auto lease zzp bijtelling
Cataloguswaarde€ 60.000,00
Bijtelling€ 13.200,0022%
Extra belasting betalen€ 4.950,0037,5% belastingtarief

ZZP lease auto

Een zzp lease auto is aftrekbaar zodra je een zakelijke lease auto neemt. Afhankelijk van de waarde van de auto en de hoeveelheid kilometers die je ook privé maakt kan het voordelig zijn om private lease te doen. Als beginnend zzp’er kan leasen je helpen niet direct veel geld uit te geven, maar hier komen wel betalingsverplichtingen voor terug!

Meest recente update: oktober 27, 2022 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie