ZZP programmeur, wat is het ZZP programmeur tarief?

Je kunt als programmeur in loondienst gaan bij een organisatie of aan de bak gaan als zelfstandig ondernemer. In dienst ontvang je een salaris, goede voorwaarden en meer vastigheid. Als programmeur ZZP heb je meer zelfstandigheid en kun je je eigen ZZP tarief bepalen. Beide manieren van werken hebben hun voor- en nadelen.

In dit artikel vertel ik je alles over een ZZP programmeur en de opties die hierbij komen kijken. We gaan in op het gemiddelde ZZP programmeur tarief en hoe jij dit kunt berekenen. Ook vertel ik je hoe het zit met een programmeur opleiding en hoe jij hierdoor je uurloon kunt opvoeren. Wat verdient een programmeur ZZP?

ZZP programmeur tarief

Als zelfstandige zonder personeel bepaal jij persoonlijk je tarief en zo wat je kan verdienen. Toch is het voor ieder ambacht verschillend en dat geldt zeker voor programmeur zzp. Afhankelijk van jouw organisatie beding jij het benodigde salaris.

Je tarief als programmeur zzp’er is afhankelijk van de kosten die je maakt, mensen die je wellicht inschakelt en de kosten die je hebt om je zaak moet promoten bij potentiële klanten. Wees waakzaam dat alle kosten die jij maakt in je factuur verwerkt moeten zitten, inclusief je pensioen!

Het ‘gewone’ zzp tarief voor een programmeur ligt rond de €50 (laag) en €160 (hoog) per uur. Het is verstandig om te onthouden dat het genoemde bedrag bruto is en slechts een gemiddelde.

Hieronder lees je een aantal rekenvoorbeelden van de verdiensten die je kan verdienen als ZZP programmeur per maand en per jaar. In het voorbeeld gaan we uit van een gemiddelde werkweek van 35,7 uren (standaard in ons land) en 1 maand niet werken. De bedragen zijn een inschatting en kunnen in bepaalde situaties ver van de realiteit liggen. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld bedrevenheid en studie.

Verdiensten per maand (laag)€ 7140Verdiensten per maand (hoog)€ 22848
Verdiensten per jaar (laag)€ 78540Verdiensten per jaar (hoog)€ 251328

Een programmeur ZZP worden, hier moet je op letten

Hou er rekening mee dat je inkomen bruto is. Als zelfstandige moet je zelfstandig altijd de inkomstenbelasting afdragen naast alle andere kosten die nodig zijn om dat bedrag te kunnen verdienen. In dit artikel kun je meer informatie vinden rondom hoeveel inkomstenbelasting zzp je opzij zou moeten leggen. Dat bedrag kan jij verlagen door het belastingvoordeel ZZP goed te gebruiken.

Als zzp’er ontvang je nooit automatisch een verhoging in loon. Dat zou je zelfstandig moeten regelen door jouw uurloon te verhogen. Door opleidingen tot programmeur te doen kan je jouw bekwaamheid vergroten en daardoor een hoger uurtarief rechtvaardigen.

Tevens is het goed om als zelfstandige de belasting op iedere factuur apart te zetten. Deze BTW moet je immers afstaan per jaar of drie maanden. Je kan op de volgende pagina de BTW berekenen als jij dit handmatig gaat doen. Zzp’ers die dit niet correct afdragen komen altijd voor nare problemen te staan.

Verstandiger nog is om gebruik te maken van een boekhoudprogramma ZZP. Hiermee doe jij op de goede manier je administratie zonder dat jij daarvoor veel ervaring nodig hebt. Wist jij dat je dit zelfs helemaal GRATIS kan doen? Daarover vind je hier meer informatie! Ben jij een ZZP programmeur? Door je goed voor te bereiden kun je genieten van meer autonomie en een hoog salaris!

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.