ZZP psycholoog, wat is het ZZP psycholoog tarief?

Je kan als psycholoog werken bij een business of aan het werk gaan als zelfstandige zonder personeel. In dienstverband krijg je een vast bedrag, secundaire voorwaarden en meer zekerheid. Als psycholoog ZZP profiteer je van meer autonomie en kun je je eigen ZZP uurtarief bepalen. Allebei de keuzemogelijkheden hebben hun voor- en nadelen.

In dit artikel vertel ik je zoveel mogelijk over een ZZP psycholoog en de kanttekeningen die daarbij passen. We gaan in op het ‘gewone’ ZZP psycholoog tarief en hoe je dat kunt vaststellen. Eveneens leg ik je uit hoe het geregeld is met een psycholoog opleiding en hoe jij hierdoor je uurloon kunt verhogen. Wat verdient een psycholoog ZZP?

ZZP psycholoog tarief

Als ondernemer bepaal jij zelfstandig je uurtarief en daarmee wat je kan verdienen. Toch is het voor elk beroep anders en dat geldt zeker voor psycholoog zzp. Afhankelijk van jouw bedrijf bepaal jij het benodigde salaris.

Je tarief als psycholoog zzp’er is onderhevig aan de kosten die je moet maken, zzp’ers die je wellicht inschakelt en de lasten die je moet maken om je organisatie onder de aandacht te brengen bij toekomstige klanten. Wees waakzaam dat alle kosten die jij maakt in je vergoeding verwerkt moeten zijn, inclusief je pensioen!

Het gemiddelde zzp tarief voor een psycholoog zit rond de €60 (laag) en €120 (hoog) p/u. Het is goed om te beseffen dat het genoemde bedrag bruto is en slechts een inschatting.

Hier lees je een aantal voorbeelden van de inkomsten die je kunt hebben als ZZP psycholoog per maand en per jaar. In het rekenvoorbeeld gaan we uit van de gemiddelde werkweek van 35,7 uur (standaard in NL) en één maand vrij. De genoemde bedragen zijn een inschatting en kunnen in bepaalde situaties ver van de praktijk staan. Dat heeft te maken met niet op de laatste plaats ervarenheid en kennis.

Verdiensten per maand (laag)€ 8568Verdiensten per maand (hoog)€ 17136
Verdiensten per jaar (laag)€ 94248Verdiensten per jaar (hoog)€ 188496

Een psycholoog ZZP worden, hier moet je op letten

Let erop dat de vergoeding bruto is. Als zzp’er moet je zelfstandig altijd de inkomstenbelasting aftikken naast alle andere eventuele kosten die nodig zijn om zulke bedragen te kunnen verdienen. In het volgende artikel kun je meer lezen over hoeveel inkomstenbelasting zzp jij aan de kant zou moeten zetten. Dat bedrag kun je omlaag brengen door het belastingvoordeel ZZP goed te gebruiken.

Als zelfstandige krijg je nooit vanzelfsprekend een salarisverhoging. Dat zou jij zelfstandig moeten regelen door jouw vergoeding omhoog te gooien. Door opleidingen tot psycholoog te voltooien kun jij jouw knowhow vergroten en daardoor een beter uurloon verantwoorden.

Bovendien is het goed om als ondernemer de voorbelasting van iedere factuur apart te zetten. Dat moet je immers afstaan per jaar of kwartaal. Je kunt op de volgende pagina de BTW berekenen als je dat handmatig gaat doen. Ondernemers die dat niet op de goede manier noteren komen altijd voor vervelende verrassingen te staan.

Verstandiger nog is om gebruik te maken van een boekhoudprogramma ZZP. Hiermee doe jij op de goede manier je administratie zonder dat je daarvoor veel knowhow nodig hebt. Wist je dat je dit zelfs helemaal GRATIS kan doen? Daarover vind je hier meer informatie! Ben je een ZZP psycholoog? Door je op de juiste manier voor te bereiden kan je profiteren van meer onafhankelijkheid en een hoger uurtarief!

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.