Affiliate marketing beginnen? Dit zijn de simpele stappen

Leestijd: 7 minuten

Beginnen met affiliate marketing is niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. Je kunt je eigen affiliate site beginnen in een paar simpele stappen. Of je er ook echt iets mee gaat verdienen ligt helemaal aan jezelf. Niemand komt uit zichzelf naar je website en koopt je producten, dus hoe meer tijd jij erin steekt hoe groter de potentie om er lekker aan te verdienen.

In dit artikel ga ik je vertellen hoe je met affiliate marketing beginnen kunt en welke stappen je hiervoor moet doorlopen. Ook komen er handige tips aan bod en de valkuilen die je moet vermijden. 

Affiliate marketing beginnen

Je kunt al starten met affiliate marketing in een aantal simpele stappen. We beginnen direct bij een van de de belangrijkste stappen!

Uitkiezen van je niche

Affiliate marketing is er in veel verschillende vormen. In dit geval vertel ik over het beginnen van je eigen affiliate site. Voordat je ook maar een woord op papier gezet hebt is het hiervoor belangrijk dat je goed nadenkt over de niche.

Met een affiliate marketing website ben je namelijk constant bezig om bezoekers naar je site te krijgen en een goede manier hiervoor is het schrijven van artikelen. Het is daarom erg belangrijk een niche te kiezen die je echt  interessant vindt. 

Een affiliate site is een project voor de lange termijn. Je kunt beter iedere week een artikel schrijven voor de komende jaren dan één maand fulltime schrijven en daarna niets meer. Bedenk daarom goed over welk onderwerp je zo veel en zo vaak kunt schrijven.

De perfecte niche verschilt voor iedereen want iedereen heeft andere interesses. Over welk onderwerp kun jij 10 – 20 – 100 – 500 of zelfs meer artikelen schrijven? 

Persoonlijk denk ik dat je met iedere niche geld kunt verdienen hoewel er natuurlijk verschil tussen zit. Lukt het je alleen niet om de motivatie op te brengen om aan je website te werken door artikelen te schrijven? Dan zal affiliate marketing voor jou zelfs in de meest winstgevende niche moeilijk worden.

Een aantal andere dingen die belangrijk zijn bij je keuze voor een niche:

 • Hoe winstgevend is de niche?

Zodra je op het internet zoekt naar artikelen rondom je niche kom je veel artikelen tegen. Worden hier producten in aangeboden en zo ja? Wat voor producten. Je kunt je voorstellen dat een niche rondom een simpele balpen minder winstgevend is dan rondom iPhones. Je verdient aanzienlijk minder op deze verkopen natuurlijk.

 • Hoeveel concurrentie is er in de niche?

Winstgevendheid is natuurlijk belangrijk, maar ook de concurrentie speelt een belangrijke rol. Hoeveel mensen / websites schrijven al over jouw niche? Hoe meer artikelen hier over verschijnen, hoe lastiger het is om er tussen te komen in de zoekresultaten.

Dit betekent alleen niet dat je er niet aan  moet beginnen! Persoonlijk ben ik ook actief in een aantal competitieve niches, maar zolang je weet dat jij die lange adem hebt kom je er vanzelf tussen!

 • Welke affiliate programma’s zijn beschikbaar?

Er zit veel verschil tussen affiliate programma’s. Bij de een krijg je betaald voor een sale en bij de ander krijg je een vast percentage van de omzet. De moeilijkheidsgraad voor een conversie verschilt per programma. Bedenk daarom goed voor jezelf of er geschikte affiliate programma’s beschikbaar zijn voor je niche. Je kunt hier de verschillende verdien methodes nog eens nalezen.

Zou jij dit product online kopen na een aanbeveling van iemand anders? Voor een boek is dit antwoord wellicht ja, maar dit antwoord verandert snel in een ‘nee’ als we het over een auto hebben. Deze wil je natuurlijk eerst zelf even zien. Op zo’n manier moet je aan je affiliate producten / programma’s denken. Zou jij het zelf kopen / afsluiten?

De keuze voor je niche is een hele belangrijke stap. Je moet er zeker van zijn dat het onderwerp je interesseert en dat je hier altijd met passie over kunt schrijven. Het wordt echt een vervelende taak wanneer je schrijft over onderwerpen die je niet interesseren. Hierdoor wordt het moeilijk om het vol te houden en dat is de sleutel tot succes met affiliate marketing. 

Geld verdienen kan je naar mijn idee in iedere niche, hoewel de een natuurlijk beter is dan de ander.

Voorbeeld van affiliate product per niche / interesse

Vind je het lastig om een goede niche & affiliate producten te kiezen? Hieronder volgen een aantal interesses en mogelijke producten / affiliate programma’s die je kunt promoten.

Koken:

 • Kookboeken
 • Keukengerei
 • Kweek groenten
 • Servies 
 • Pannenset

Reizen:

 • Vliegtickets
 • Autoverhuurbedrijven
 • Hotelovernachtingen
 • Reisgidsen
 • Strandspullen

Beauty:

 • Make up
 • Supplementen
 • Kleding
 • Mode artikelen

Gezondheid / sporten:

 • Fitness producten
 • Gezonde kookboeken
 • Lidmaatschappen voor een sportschool
 • Kookgerei
 • Supplementen

Domeinnaam en hosting

Zodra je een goed onderwerp uitgekozen hebt is het verstandig om snel te beginnen. Bedenk een toffe domeinnaam en registreer deze direct. Zet er daarna hosting en WordPress op zodat je kunt beginnen.

Een grote valkuil voor veel mensen is het doen van te veel research. Ik ken mensen die letterlijk tientallen uren Youtube video’s bekijken over online geld verdienen en affiliate marketing maar nooit beginnen.

Je kunt naar mijn idee beter direct beginnen en gaandeweg leren! Het enige dat je moet weten is hoe je die domeinnaam & hosting registreert en hoe je hier WordPress opzet. Snelheid van de host is erg belangrijk en een leuke domeinnaam draagt eraan bij de mensen je site eerder onthouden. Het is alleen niet iets waar je dagen over na hoeft te denken! In dit artikel vertel ik je mijn keuze voor webhosting.

Direct een domeinnaam registreren

Een website maken

Het maken van een website klinkt misschien erg ingewikkeld, dat vond ik in ieder geval wel. Gelukkig viel het allemaal mee. Met WordPress kun je namelijk heel eenvoudig een website opzetten zonder dat je hiervoor technische kennis nodig hebt.

Nadat je een domeinnaam & hosting afgesloten hebt in de vorige stap wordt het dan ook tijd om WordPress te installeren. In dit artikel leg ik je precies uit hoe je dat doet. 

Na de installatie van WordPress moet je eigenlijk twee dingen doen voordat je echt los kunt. Het installeren van een Thema en een aantal Plugins die je gaan helpen in de toekomst. In dit artikel kun je meer lezen over geschikte Thema’s en een selectie Plugins die ik gebruik vind je hier.

Het is belangrijk om een goede basis op te zetten voor je affiliate website, maar hier hoef je geen maanden aan te besteden als je het mij vraagt. Zodra je een beetje traffic begint te krijgen kun je altijd weer wat bijschaven waar nodig. Het beginnen is het belangrijkste, want de volgende stap heeft al je aandacht nodig.

Het schrijven van goede en interessante artikelen

Het verkrijgen van traffic / website bezoekers is het belangrijkste in affiliate marketing. Dit zijn namelijk de mensen die op jouw affiliate links klikken en waarmee je geld kunt verdienen.

De belangrijkste ‘taak’ bij affiliate marketing is het schrijven van goede artikelen voor je doelgroep. Dit is namelijk de voornaamste manier om website traffic te krijgen. Door deze artikelen te schrijven bied je je bezoekers nieuwe inzichten aan, nieuwe producten die ze kunnen gebruiken of leer je ze bijvoorbeeld om iets te doen.

In deze artikelen zitten natuurlijk je affiliate links verwerkt zodat het een win-win situatie is. Jij biedt je bezoekers interessante content aan waar ze iets aan hebben en jij verdient je geld zodra ze daadwerkelijk overgaan tot actie. 

De reden dat bij stap 1 de keuze voor je niche nadrukkelijk genoemd werd heeft met name betrekking op deze stap. Je moet namelijk de motivatie op kunnen brengen om constant nieuwe artikelen te maken. Lukt het je om dit consequent te doen? Dan kan je 100% zeker website traffic krijgen en dus geld verdienen met affiliate marketing. 

Goede voorbeelden van artikelen die je kunt schrijven zijn:

 • Reviews over producten in je niche
 • Uitleg over bepaalde onderwerpen in je niche
 • Boek reviews over interessante boeken
 • Het delen van tips & tricks
 • Het delen van je eigen ervaring rondom een bepaald onderwerp

Search Engine Optimization (SEO) is belangrijk bij het schrijven van artikelen. Het is alleen niet iets waar je direct een expert in hoef te zijn vanaf het begin, hoewel het uiteraard wel helpt. Begin met het schrijven van artikelen en leer gaandeweg over SEO.

Je zult zelfs merken dat dit heel natuurlijk zal gaan. Je wordt op een gegeven moment nieuwsgierig wat ervoor nodig is om een artikel op de eerste pagina van Google te krijgen, hoe je keyword research moet doen en alle andere stappen die je kunt maken in SEO. Hoe beter je hierin wordt, hoe sneller je bezoekers zult krijgen.

Het opbouwen van een publiek

Het schrijven van artikelen is naar mijn idee de basis wanneer je wilt beginnen met affiliate marketing en daadwerkelijk sales wilt doen. Dit is namelijk de reden dat bezoekers naar je site komen. Niemand heeft iets te zoeken op een website waar geen informatie te verkrijgen is.

Het opbouwen van een publiek is belangrijk om te zorgen dat mensen je website onthouden. Weet jij jezelf te positioneren als de go-to website voor vragen rondom een onderwerp? Dan heb je dus altijd bezoekers op je website en mensen die je artikelen (en affiliate links) te zien krijgen.

Naast het schrijven van artikelen zijn er nog veel meer manieren om een publiek op te bouwen, waaronder:

 • Social media
 • Email marketing
 • Gastblogs
 • Adverteren

Artikelen staan altijd aan de basis, maar je kunt deze artikelen kracht bijzetten door de genoemde manieren structureel (en geautomatiseerd) uit te voeren. Daarover kun je meer lezen op deze pagina over het verkrijgen van website traffic.

Producten promoten

Uiteindelijk draait affiliate marketing om het promoten van producten, je wilt er namelijk geld mee verdienen. Dit betekent alleen niet dat je de bezoekers die je krijgt moet overspoelen met product links. 

Een goede balans tussen informatieve artikelen, product reviews en handige tips is daarom belangrijk. Je bezoekers moeten namelijk tevreden zijn met de informatie die ze krijgen, want alleen dan zullen ze ook daadwerkelijk je advies aannemen en het aangeboden product kopen. 

Herhaling herhaling herhaling

Heb je stap 1 t/m 6 doorlopen en je eerste artikel geplaatst met affiliate links? Goed bezig! Je kunt nu helemaal opnieuw beginnen. Het schrijven van interessante artikelen, het promoten van deze artikelen bij je doelgroep en het aanbieden van geschikte producten is namelijk een doorlopend verhaal.

Als vuistregel kun je zelfs aanhouden; Hoe meer (goede) artikelen je schrijft, hoe beter dit voor je is. 

Eigen ervaringen

Met affiliate marketing beginnen is voor mij een enorm leerzame ervaring geweest. Het is tof om aan je eigen projecten te werken en hier ook daadwerkelijk geld mee te verdienen. Daarnaast is het een project dat helemaal van jezelf is. Werk je niet? Prima, niemand doet je wat. Je verdiensten zullen er alleen niet op vooruit gaan. 

Belangrijke lessen die ik geleerd heb:

 • Hoe meer tijd je erin steekt, hoe meer je kunt verdienen
 • Een affiliate website werkt 24 /7 voor je in tegenstelling tot een ‘normale’ baan waar je per uur betaald wordt
 • Het maken van een website moet niet te veel tijd kosten, dit levert je geen bezoekers op. Richt je zoveel mogelijk op het schrijven van goede artikelen en de traffic komt vanzelf
 • Verwacht niet direct resultaat, dit komt later. Blijf stug doorwerken en zie de traffic en je inkomsten naar verloop van tijd groeien. Een lange adem is het belangrijkste dat je kunt hebben in affiliate marketing
 • Wees consistent. Spreek met jezelf af hoe vaak je een artikel wilt publiceren en doe dit ook
 • Zie het als een hobby. Ieder uur dat je van Netflix of Youtube afsnoept en in je affiliate site stopt is een nuttig uur dat jou op termijn zelfs geld kan opleveren
 • Leer niet alleen nieuwe skills, maar pas deze direct toe en bekijk het resultaat. Door nieuwe dingen te proberen kom je regelmatig met inzichten die je geld kunnen opleveren
 • Het beginnen is de eerste en belangrijkste stap, de rest komt daarna wel. Ga stap voor stap vooruit en denk niet alvast aan stap 100 als je nog niet eens begonnen bent

Registreer direct een domeinnaam en begin vandaag nog!


Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.