Home 9 Ondernemen 9 Eigen website maken

Eigen website maken

iemand is een eigen website aan het maken
Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 16 april 2025

Leestijd: 6 minuten

Waar je vroeger een papieren visitekaartje aan een potentiële klant gaf om diegene in contact te laten komen met je bedrijf, gebeurt dat nu met een website. De uitstraling van je website is erg belangrijk. Dit is namelijk de eerste indruk die iemand heeft van je bedrijf en zoals je waarschijnlijk al weet krijg je maar één kans om dit goed te doen. Dit en vele andere dingen zijn erg bepalend voor de mate waarmee jij met je website geld kan verdienen.

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Het belang van een goede website

We kennen allemaal de uitspraak: ‘you never get a second chance to make a first impression’. Misschien cliché, maar er is geen woord aan gelogen. Een goed werkende, gebruiksvriendelijke en visueel aantrekkelijke website is erg bepalend voor de eerste indruk die een potentiële klant krijgt van je bedrijf.

Een website met en laadtijd van 5 seconden, rommelige opmaak, onduidelijke teksten en slechte contactmogelijkheden, geven het signaal dat de zaakjes niet op orde zijn. En de meeste mensen gaan dan op zoek naar een partij die dit wel heeft. 

Misschien is bovenstaand voorbeeld wat te overdreven, maar wij zien het nog redelijk vaak fout gaan bij websites. Denk daarom goed na over hetgeen dat je wil uitstralen en hoe je dit goed afstemt op je doelgroep en aanbod. 

Stappenplan voor het maken van een website

Er zijn verschillende manieren waarop jezelf een website kan maken of een website kan laten bouwen. De ene is er handig in en vind het leuk om er zelf mee te prutsen, de ander krijgt al grijze haren als die er aan denkt en zoekt iemand die de klus kan klaren. 

Zelf doen of uitbesteden?

Tegenwoordig kan iedereen zelf een website in elkaar zetten. Er zijn verschillende Content Management Systemen (CMS), oftewel websitebouwers, waarmee je door middel van ‘drag-and-drop’ gemakkelijk pagina’s kan opmaken. 

Een phoenix website is hier een goed voorbeeld van. Het is erg makkelijk in gebruik en heeft vele kant-en-klare elementen waarmee je binnen no-time een mooie website in elkaar hebt. Ideaal! Het mooie van een Phoenix website is dat er ook al veel elementen voor SEO-optimalisatie in zijn verwerkt, zo maak jij direct kans op goede posities in de SERP. 

Daarnaast is er WordPress, een plug&play platform waar bijna 44% van alle websites wereldwijd op draait. Veel van onze websites zijn hier ook mee gemaakt en zijn er erg tevreden over. Het programma heeft echter een behoorlijke leercurve, maar als je je er even in verdiept kan je ook hiermee prima zelf een website bouwen. Er zijn heel veel plug-ins en thema’s waarmee heel veel mogelijk is.

Het nadeel is echter dat foutgevoelig is en er best wat technische aspecten bij komen kijken.  Wil je liever dat iemand anders het voor je doet, zodat je er niet naar om hoeft te kijken? Dan zijn er vele website bouwers die graag een website voor je maken. Je geeft je wensen door en zij doen de rest. Als je snel een website wil voor je bedrijf en er verder geen tijd aan wilt besteden, is dit de beste optie.

Wij raden je aan om dan naast de bouw van de website, ook het beheer van de website door dezelfde partij te laten doen. Zo kan je ervoor zorgen dat toekomstige technische problemen (die sowieso gaan komen, geloof ons maar :)), direct verholpen kunnen worden. 

💡Wij hebben te vaak meegemaakt bij klanten dat ze ‘de beste websitebouwer’ hadden ingeschakeld, maar dat er uiteindelijk een waardeloze website werd opgeleverd met grote financiële gevolgen. Bekijk en vergelijk daarom goed om er zeker van te zijn dat je met een goede partij in zee gaat. 

Domeinnaam en hosting

Een website heeft een naam nodig. Kies een domeinnaam die goed te onthouden is en de activiteiten van je bedrijf representeert. Met het registreren van een domeinnaam wordt je website wat meer tastbaar. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de webshosting goed staat. Bekijk hier onze review over de webhosting partij Cloud86.

Je website bestaat uit allerlei bestanden en om ervoor te zorgen dat dit allemaal goed bij elkaar staat en met elkaar in verbinding is, kan je webhosting gebruiken. Dit draait op servers. Er zijn nogal wat verschillende termen rondom webhosting, zoals subdomeinen, ISP en FTP. Lees hier alles over onze keuze voor webhosting.

Hoe zorg je voor goede zichtbaarheid van je website?

Het (laten) maken en registreren van een website is één ding. Als alles eenmaal live staat wil je natuurlijk ook dat je gevonden wordt, anders heb je niks aan je website. Wereldwijd zijn er 996 miljard (!) websites en in Nederland ruim 6 miljoen. Uiteraard zijn deze verspreid over allerlei niches, maar alsnog, een boel concurrentie 

Om ervoor te zorgen dat jouw website bovenaan in Google (of een andere zoekmachine) komt kan je gebruik maken van SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Er zijn meer dan 200 factoren die Google gebruikt om de kwaliteit van een website te beoordelen. 

Met SEO probeer je een website op alle mogelijke manieren te optimaliseren om hoger te scoren in de zoekresultaten. Want hoe hoger je staat, hoe meer bezoekers en dus potentiële klanten jij binnenkrijgt. Meer hierover lees je in onze categorie marketing. 

Technische onderdelen van je website

Als je een website bezoekt ziet het er voor jou als gebruiker (als het goed is) allemaal netjes en verzorgd uit. Je bekijkt verschillende pagina’s, klikt op wat knoppen en verstuurt misschien een aanvraag. Werkt allemaal top en je denkt er niet veel meer van. 

Wat je echter niet ziet, is dat er aan de achterkant van de website bij elke actie die je doet een hele hoop gebeurt. Er worden systemen geactiveerd, pagina’s geladen, codes nagelopen, etc. En niet alleen van de website zelf, maar ook van eventuele externe tools en cookies. Zo loopt alles soepel en heb jij als bezoeker de beste ervaring. 

Zie het maar als de meterkast die je thuis hebt: alle kabeltjes, lampjes en kastjes zijn met elkaar verbonden met als resultaat dat jij de lampen met één druk op de knop aan kan doen. 

De belangrijkste technische onderdelen van een website zijn:

  • Snelle laadtijd
  • Goede structuur (meta-tags, headings, URL’s)
  • Veiligheid (SSL-certificaat en beveiliging)
  • Responsief ontwerp (mobielvriendelijk)
  • Duidelijke navigatie en interne links
  • Betrouwbare hosting en regelmatig onderhoud
  • Vindbaar voor zoekmachines 

Naast al deze technische onderdelen zijn er nog heel veel mogelijkheden met CMS systemen als WordPress om je website helemaal naar eigen wens te finetunen. Denk aan het installeren van push notificaties, pop-ups, custom blokken met affiliate links, hanidge API koppelingen etc.

Hoewel het allemaal wat overweldigend kan klinken als beginner, is het beste advies om gewoon zelf te gaan prutsen met een website. Hier heb ik heel veel van geleerd en over jaar zal je verbaasd zijn over wat je allemaal hebt geleerd.

Wet- en regelgeving voor je website

Als je gegevens verwerkt op je website, moet je voldoen aan de AVG-wetgeving. Dit is de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit is een Europese privacywet die in 2018 in het leven is geroepen met het doel om de verwerking van persoonsgegevens te controleren. Weten hoe je compliant bent voor de AVG en hoe het verder werkt? Dat lees je hier

Website onderhouden en testen

Hoe groter de website, hoe meer dingen er zijn die fout kunnen gaan. Denk aan foutieve pagina’s, verkeerde html codes, te lange titels, geen ALT teksten bij een afbeelding en ga zo maar door. Deze fouten kunnen ervoor zorgen dat je minder hoog in de zoekmachines wordt geplaatst en/of dat bezoekers je website als minder prettig ervaren. Dat wil je voorkomen. 

Indien je de website door iemand hebt laten maken dan en diegene het ook beheerd dan wordt dit als het goed is gedaan. Beheer je het zelf, of wil je het dubbel checken? Dan is het belangrijk dat je de website test. Dit kan gratis of met een betaalde tool. 

Gratis je website testen op performance

Er zijn verschillende tools waarmee je gratis je website kan testen performance. Een veelgebruikte tool is Google Lighthouse. Dit is standaard beschikbaar voor iedereen en is te bereiken door op een pagina de volgende acties te doen: rechtermuisknop > inspecteren > bovenin de pagina te zoeken naar ‘Lighthouse’. 

Hiermee krijg je snel inzicht in de snelheid van de pagina’s, gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en best practices. Hierdoor krijg je een snel overzicht van quick fixes, waarmee je de performance van je website kan verbeteren. 

Ook kan je de gratis versie van Screaming Frog goed gebruiken om inzichten te krijgen in fouten van je website. Hoewel deze in de gratis versie wat beperkt is, geeft het voor kleine websites handige suggesties. Hieronder meer over de betaalde versie van de tool. 

Uitgebreide technische analyse

Hoewel Lighthouse een goede tool is voor de basisinzichten, heb je voor de echte technische inzichten een meer complete tool nodig. Er zijn veel technische SEO-tools die hiervoor geschikt zijn, maar in onze ogen is de betaalde versie van Screaming Frog de beste.

Dit is een handig analyseprogramma waarmee je eenvoudig je website scant op fouten. De tool crawlt alle pagina’s van je website en geeft precies aan wat er fout gaat en hoe je dit kan oplossen. Met behulp van filters kan je zeer specifieke en gedetailleerde lijsten exporteren, zodat je dit weer in je eigen technische analyse sheet kan zetten. 

Zo houd je je website in top staat, geef je gebruikers de beste ervaring en blijf je kans maken op de topposities.

Veelgemaakte fouten 

Teveel focus op design, te weinig op inhoud en functionaliteit

Hoewel een goed design belangrijk is voor de uitstraling die je wil bieden, komt het redelijk vaak voor dat hier teveel aandacht naartoe gaat. Dit kan ten koste gaan van de snelheid, gebruiksvriendelijkheid en overall performance. 

Denk aan te grote foto’s in het verkeerde bestandsformaat die lang moeten laden, te veel kleuren waardoor de bezoeker afgeleid raakt en verwarrende knoppen. Maak het visueel aantrekkelijk, maar houd het voor de bezoeker zo simpel mogelijk. 

Slechte navigatie en gebruiksvriendelijkheid

Als gebruiker wil je zo snel mogelijk antwoord op je vraag, een goede navigatie is daarvoor essentieel. Hiermee bedoelen we dat je makkelijk van de ene pagina naar de andere kan. Een goed gestructureerde menu balk is hiervoor onder andere belangrijk.

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.

 

Geef je mening 💬

Heeft dit artikel je geholpen?

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is één van de twee ondernemers achter hoebeginik.nl. Hij begon als hobby met het leren van online marketing tijdens zijn studie marketing aan de Hanzehogeschool in Groningen en heeft hier inmiddels zijn beroep van gemaakt. Samen met Chris helpen ze, onder naam van hun marketingbureau ConversieOnline, ondernemers met hun (online) groei en succes. Deze ervaring delen ze met jou op Hoebeginik.nl.