Contentmarketing is dé manier om je expertise te laten zien en een sterke band met je doelgroep op te bouwen. In plaats van direct iets te verkopen, help je jouw potentiële klanten met waardevolle en relevante informatie.
Zo creëer je vertrouwen, vergroot je je zichtbaarheid en trek je uiteindelijk meer klanten aan. In dit artikel ontdek je hoe je contentmarketing effectief inzet voor jouw bedrijf.
Wat is contentmarketing?
Contentmarketing draait om het maken en verspreiden van waardevolle, relevante en nuttige inhoud om je doelgroep aan te trekken en te behouden. Het doel is niet om meteen iets te verkopen, maar om vertrouwen op te bouwen en jouw bedrijf te positioneren als dé expert binnen jouw vakgebied.
Eigenlijk help je klanten gratis, zodat ze later met vertrouwen voor jou kiezen wanneer ze iets nodig hebben.
Wat valt er onder contentmarketing?
Vaak wordt er bij contentmarketing gedacht aan blogs of social media berichten op bijvoorbeeld TikTok, maar het is veel breder. Letterlijk alle content waarmee je waarde biedt aan de bezoeker / klant, valt onder content marketing. (dus niet enkel winacties en af en toe wat posts :))
Denk bijvoorbeeld aan video’s die ingewikkelde onderwerpen simpel uitleggen, een infographic bij een blog die snel overzicht biedt, een podcast waarin je tips deelt, of een blog waarin je de veelgestelde vragen van klanten helder beantwoordt. Bij contentmarketing is het belangrijk dat je begrijpt wat de psychologie van consumenten is, zodat je de juiste content aan ze kan verstrekken.
Het belang van contentmarketing
Contentmarketing is voor elk bedrijf belangrijk, klein of groot. Of je nu een webshop hebt, zakelijke diensten aanbiedt of consultant bent; goede content zorgt ervoor dat klanten je weten te vinden.
Waarschijnlijk heb je zelf ook wel een bedrijf die je vaak tegenkomt bij verschillende zoekopdrachten in een interessegebied. Je herkent de stijl van de content, associeert dit met het bedrijf en klikt erop om te kijken wat ze te vertellen hebben. Dit vertrouwen dat een bedrijf bij jouw heeft gewonnen is goud waard.
De kans is namelijk groot dat als datzelfde bedrijf jou iets aanraadt om te kopen, dat je dit dan ook doet. Ze bieden je immers altijd goede informatie, dus dit zal dan ook wel een goede aankoop zijn.
Het opbouwen van zo’n band kost veel tijd, vraagt om een goede strategie en consistentie. Bedrijven die dit goed uitvoeren profiteren op de lange termijn van een loyaal klantenbestand met en hoog conversie percentage. Door contentmarketing te combineren met een goede SEO-strategie, kan je er bovendien voor zorgen dat je bovenaan in Google komt te staan, met als resultaat meer bezoekers en meer aankopen.
Onmisbaar voor goede klantrelaties
Met behulp van contentmarketing laat je zien dat jij precies begrijpt waar jouw klanten mee worstelen. Hierdoor kom je als bedrijf oprecht over, voelen klanten zich verbonden met jouw merk en wordt je merkbekendheid vergroot.
Goede content zorgt ervoor dat klanten terug blijven komen, omdat ze weten dat jij écht waarde biedt. Hierdoor kan je bedrijf profiteren van referral marketing, ook wel bekend als mond-tot-mond reclame. Zo bouw je langdurige klantrelaties en vergroot je indirect ook je omzet.
Wat valt er allemaal onder contentmarketing?
Zoalsgezegd omvat contentmarketing veel meer dan alleen blogs schrijven. Er zijn heel veel mogelijkheden. Afhankelijk van je bedrijf, de doelgroep en je doelen kan je bepalen welke het beste bij jullie passen.
Blogs, video’s en podcasts
Blogs zijn een makkelijke en toegankelijke manier om kennis te delen met je doelgroep. Hiermee trek je niet alleen bezoekers naar je website, maar je laat ook meteen zien dat je een expert bent.
Naast blogs worden video’s en podcasts steeds populairder en belangrijker. Mensen willen nu eenmaal graag luisteren of kijken in plaats van alleen maar lezen. Dit verschilt echter erg per persoon en daarom is het belangrijk om verschillende soorten content aan te bieden.
Bovendien zorgen deze formats ervoor dat mensen je merk écht leren kennen, waardoor je een betere band met ze kan opbouwen. Dit is erg waardevol.
Social media-content
Social media speelt een grote rol binnen contentmarketing, omdat het de perfecte plek is om je doelgroep op een informele manier te bereiken. Platforms als Instagram, LinkedIn en TikTok zijn perfecte voor korte, informatieve content waarmee je klanten inspireert of informeert.
Hiermee bouw je direct aan je merk en vergroot je jouw online bereik, zonder dat je direct iets hoeft te verkopen. Hoewel je dit natuurlijk uit kan besteden om het meteen goed aan te pakken, kan je hier als bedrijf ook heel laagdrempelig mee beginnen. Maak een paar filmpjes met je telefoon waarin je wat vertelt over je bedrijf, product en/of dienst en plaats ze online. Het hoeft niet direct perfect te zijn.
Whitepapers en e-books
Whitepapers en e-books werken erg goed als gratis weggevers die je aan je klanten kunt beiden. Denk bijvoorbeeld aan een blog over hoe je een website start waar je een kort e-book bijmaakt met daarin een stappenplan. Dit heb je vast ook wel eens voorbij zien komen tijdens het lezen van een artikel.
Dit kost even tijd om te maken, maar is een mooie manier om extra waarde te bieden aan je lezers. Ook is dit een goede manier om e-mailadressen te verzamelen, welke je vervolgens weer kan gebruiken voor je e-mailmarketingstrategie. Zo geef je waarde, maak je de content sterker en bouw je aan een grotere maillijst.
Welke kanalen moet je inzetten voor je bedrijf
Misschien heb je net de verschillende kanalen gezien en denk je: ‘oké die ga ik allemaal inzetten’. Hoewel dit mogelijk is, raden we je aan om niet meteen met alle kanalen van start te gaan.
Niet elk kanaal werkt namelijk even goed voor elk bedrijf. Het belangrijkste is dat je aanwezig bent waar jouw doelgroep ook actief is. Is je doelgroep jonger? Dan werken Instagram en TikTok vaak goed. Bedrijven en zakelijke dienstverleners doen het juist weer beter op LinkedIn.
Voor ieder bedrijf werkt het net weer wat anders, dus onderzoek goed waar je ideale klant zit en zorg dat je daar zichtbaar bent.
Het kan goed zijn dat je doelgroep alsnog op verschillende kanalen actief is. Om het behapbaar te houden, is het verstandig om op het begin eerst één kanaal uit te kiezen waar je je op gaat focussen.
Als je dat kanaal snapt en onder controle hebt kan je gaan uitbreiden naar een tweede enzovoort. Door bijvoorbeeld eerst te starten met een blog zet je een sterke basis neer waarmee je naar andere kanalen kan uitbouwen. Zo voorkom je dat het te veel wordt en het uitloopt op een flop.
Hoe maak je een sterke contentstrategie?
Wanneer je als bedrijf besluit om actief aan de slag te gaan met content marketing, zijn er verschillende cruciale overwegingen die gemaakt moeten worden. Dit om ervoor te zorgen dat je inspanningen effectief en doelgericht zijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste overwegingen waarmee je met je bedrijf zou kunnen beginnen:
Blijf leren en aanpassen: De digitale marketingwereld is constant in beweging. Blijf op de hoogte van trends, nieuwe tools en best practices. Evalueer regelmatig je strategie en wees bereid om aanpassingen te maken op basis van wat je leert.
Doelstellingen en doelen bepalen: Voordat je begint met het creëren van content, is het essentieel om duidelijk te definiëren wat je wilt bereiken. Dit kan variëren van merkbekendheid vergroten en klantbetrokkenheid stimuleren tot het genereren van leads en verkoop.
Doelgroep begrijpen: Wie wil je bereiken met je content? Stel een duidelijk beeld samen van je ideale klant door buyer persona’s te creëren. Hierdoor kun je content maken die direct aansluit bij de behoeften en interesses van je publiek.
Content audit uitvoeren: Als je al enige content hebt (zoals blogposts, video’s, enz.), evalueer dan wat je tot nu toe hebt gedaan. Welke content presteert goed en welke niet? Een audit helpt je te begrijpen wat werkt en waar er ruimte is voor verbetering.
In feite kijk je hiermee gewoon naar de dingen die je doelgroep al aangesproken heeft in het verleden. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.
Kies de juiste contentvormen: Op basis van je doelstellingen en doelgroep, bepaal welke contentvormen (blogs, video’s, podcasts, enz.) het meest geschikt zijn om je boodschap over te brengen.
Contentkalender opstellen: Een contentkalender helpt bij het organiseren en plannen van je contentcreatie en -publicatie. Het zorgt voor consistentie en helpt je team op schema te blijven.
Middelen en budget: Bepaal welke middelen (zowel menselijk als financieel) je ter beschikking hebt voor contentcreatie, distributie en promotie. Overweeg zaken als tools voor contentbeheer, schrijvers, ontwerpers, en promotiebudget.
Distributie en promotiestrategie: Het is niet genoeg om gewoon geweldige content te creëren; je moet ook een plan hebben om die content onder de aandacht te brengen van je doelgroep. Dit kan via eigen kanalen (zoals je website), verdiende media (zoals gastbloggen) of betaalde media (zoals advertenties).
Meten en analyseren: Bepaal van tevoren welke KPI’s (Key Performance Indicators) je zult gebruiken om het succes van je content marketing inspanningen te meten. Dit kan variëren van websiteverkeer en betrokkenheid tot leads en verkoopconversies.
Op deze website doen we heel duidelijk ook aan content marketing. We schrijven (hopelijk) interessante artikelen en promoten dit door middel van SEO en SEA in de hoop dat onze doelgroep het leest. Gezien de hoeveelheid bezoekers op de site bereiken we al een heleboel mensen, maar content marketing is nooit klaar.
Als KPI hanteren we dan ook o.a. het aantal bezoekers, nieuwsbrief inschrijven (zie onderaan dit artikel mocht je nog niet ingeschreven zijn) en de hoeveelheid clicks op onze affiliate links (waarmee we uiteindelijk ons geld verdienen).
Consistentie: Contentmarketing is vaak een langetermijnstrategie, en consistentie is cruciaal. Zorg ervoor dat je regelmatig kwaliteitscontent produceert en distribueert.
Hoe bepaal je de juiste content?
Het bepalen van de juiste content is erg belangrijk, maar hoe doe je dat? Wat ik vaak zie bij mensen die een website beginnen is dat er maar lukraak geschreven wordt zonder dat hier een gedachte achter zit. Mijn gouden regel is dat je nooit schrijft zonder dat je zeker weet dat er mensen zoeken naar jouw onderwerp.
Mijn eerste stap is altijd om zoekwoord onderzoek te doen. Vervolgens bepaal je een lijst met onderwerpen gerangschikt op hoeveelheid zoekvolume en vervolgens ga je hier voor schrijven. Een geschikte tool hiervoor is Clicks.so. Hiermee krijg je inzicht in veel data rondom zoekwoorden en je concurrenten, zodat je een data gedreven strategie kunt voeren.
- Open je account op Clicks.so (krijg 10% korting met code “hoebeginik”) en navigeer naar ‘Site Stats’
- Type hier de website van een grote concurrent in en druk op zoeken
- Navigeer links in het menu naar ‘Top Pages’
- Hier vind je een lijst met alle pagina’s (gerangschikt van hoog naar laag) van je concurrent (of eigen website) qua zoekvolume
- Deze lijst is een mooi startpunt voor je content strategie. Je weet dat een concurrerende website via deze content veel bezoekers krijgt, dus daarom zou jij hier ook mee kunnen beginnen
Je kunt vervolgens op een van de URL’s klikken om nog dieper in te gaan op de gerelateerde zoekwoorden. Bij het schrijven van goede SEO teksten is het namelijk belangrijk om rekening te houden met alle gerelateerde zoektermen. Check de afbeelding hieronder en maak er dankbaar gebruik van!
Contentmarketing meten en verbeteren
Succesvolle contentmarketing gaat niet alleen over het maken van content, maar ook over het meten en verbeteren ervan.
Belangrijke metrics
Meten is weten, ook binnen contentmarketing. Zorg daarom dat je de belangrijkste metrics bijhoudt, zoals hoeveel mensen je content bereiken, hoe vaak er interactie mee is (zoals likes, reacties of shares) en of je uiteindelijk bezoekers omzet naar klanten. Zo weet je precies wat werkt en wat niet en kun je de aanpak telkens verbeteren.
Handige tools
Met tools zoals Google Analytics of Social Media dashboards zoals Monday, krijg je makkelijk inzicht in de prestaties van je content. Zo zie je precies waar bezoekers vandaan komen, welke content goed scoort en wat juist beter kan. Op basis daarvan kun je gericht je contentstrategie optimaliseren, zodat je steeds beter aansluit bij wat jouw doelgroep wil zien.
Veelgemaakte fouten bij contentmarketing
Ook bij contentmarketing worden soms fouten gemaakt die makkelijk te voorkomen zijn. Om je daar nu alvast voor te behoeden noemen we hieronder twee veelgemaakte fouten.
Geen duidelijke doelgroep
Als je niet precies weet voor wie je schrijft, raakt je boodschap snel verloren. Bepaal daarom vooraf wie je doelgroep is en pas je content daarop aan. Zo voorkom je dat jouw boodschap verkeerd valt of genegeerd wordt.
Te veel focus op promotie, te weinig op het bieden van waarde
Veel bedrijven gebruiken contentmarketing puur om zichzelf te promoten. Dit werkt juiste averechts. Contentmarketing werkt alleen als je eerst écht waarde biedt zonder iets terug te verwachten.
Geef waardevolle tips, beantwoord vragen en help je doelgroep vooruit. Hoewel het frustrerend kan zijn dat je niet direct resultaten terugziet komen, zal je op de lange termijn zien dat de consistentie in het bieden van waarde zijn vruchten afwerpt in de vorm van vertrouwen en meer bezoekers.
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
https://hoebeginik.nl/marketing/contentmarketing/adverteren-op-facebook-kosten/
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties