Iedere ondernemer moet belasting betalen. In de meeste gevallen betaal je omzetbelasting en inkomstenbelasting. In het geval van een besloten vennootschap (bv) wordt er vennootschapsbelasting betaald. Ondernemers zijn verplicht ieder kwartaal een btw-aangifte te doen en jaarlijks de aangifte voor de inkomstenbelasting. We vertellen je welke belastingen er zijn, hoe je aangifte doet en hoe je kan profiteren van aftrekposten om minder belasting te besparen.
Soorten belastingen voor ondernemers
Er zijn verschillende soorten belastingen waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende belastingen en wat je hierover moet weten.
Omzetbelasting (btw-aangifte)
Als ondernemer moet je btw in rekening brengen op de meeste producten en diensten die je levert (sommige niet). Elk kwartaal geef je de btw door aan de Belastingdienst via een btw-aangifte (omzetbelasting). Hierbij verreken je de btw die je hebt ontvangen met de btw die je zelf hebt betaald aan leveranciers (voorbelasting). Het verschil draag je af of vraag je terug. Door je administratie goed bij te houden is deze aangifte niet moeilijk. Vooral niet als je gebruik maakt van een boekhoudprogramma. Daarmee voorkom je een vervelende naheffingsaanslag.
Inkomstenbelasting
De inkomstenbelasting geldt voor eenmanszaken, vof’s en zzp’ers. Je geeft jaarlijks de winst van je onderneming op als inkomen. Hierbij kun je gebruikmaken van aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling, waardoor je minder belasting betaalt (in sommige gevallen zelfs geen belasting). Zorg ervoor dat je voldoende overzicht hebt in je inkomsten en kosten om je aangifte goed en op tijd in te dienen. Check hier of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.
Tip: heb je in 2022, 2023 of 2024 wisselend inkomen gehad? Door gebruik te maken van de middelingsregeling kan je van je inkomen van de afgelopen drie jaar het gemiddelde berekenen en zo minder belasting betalen. Deze regeling is echter vervallen en is daardoor enkel nog te gebruiken in de net benoemde jaren.
Vennootschapsbelasting
Heb je een bv of nv, dan betaal je vennootschapsbelasting over de winst van je onderneming. Het belastingpercentage is afhankelijk van de hoogte van je winst. Vennootschapsbelasting is vaak lager dan inkomstenbelasting, waardoor ondernemers met hogere winsten eerder voor een bv kiezen. De aangifte doe je jaarlijks en is iets complexer, waardoor veel ondernemers dit uitbesteden aan een boekhouder.
Loonbelasting
Als je personeel in dienst hebt, ben je verplicht loonbelasting in te houden op het salaris van je medewerkers. Dit bedrag draag je vervolgens af aan de Belastingdienst. Naast loonbelasting betaal je ook premies voor sociale verzekeringen. Dit wordt allemaal geregeld via een loonadministratie, die je zelf kunt bijhouden of kunt laten verzorgen door een salarisadministratiekantoor.
Dividendbelasting
Als eigenaar van een bv kun je ervoor kiezen om jezelf dividend uit te keren. Over deze winstuitkering betaal je dividendbelasting, die meestal 15% bedraagt. De bv houdt dit bedrag in en draagt het direct af aan de Belastingdienst. Dividend wordt vaak uitgekeerd als je al voldoende salaris hebt ontvangen via de loonbelasting en nog extra winst wilt uitkeren.
Belastingaangifte doen
Elke ondernemer is verplicht om periodiek belastingaangifte te doen. Dit geldt voor de btw-aangifte (meestal elk kwartaal) en de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Zorg ervoor dat je aangiftes op tijd en volledig indient, om een naheffingsaanslag te voorkomen. Zo’n aanslag kan flink oplopen, we vertellen je daarom hoe je een goede aangifte doet. Meer informatie over belastingschijven vind je hier. Maar eerst een uitzondering.
Uitzondering kleine ondernemingsregeling (KOR)
Als je omzet onder de €20.000 per jaar blijft, kan je gebruik maken van de kleine ondernemingsregeling. Dit houdt in dat je geen btw in rekening mag brengen en dus geen btw-aangifte hoeft te doen. Hoewel dit makkelijk is op het begin, moet je er wel rekening mee houden dat je hierdoor ook geen btw kan terugvragen. Bedenk dus goed of dit handig is voor jouw onderneming.
Doe je ook zaken in andere Europese landen? De nieuwe EU-KOR maakt het ondernemers die zaken doen in deze landen en onder een bepaalde omzetgrens blijven mogelijk om van te belastingregeling gebruik te maken.
Zelf doen of uitbesteden?
Het doen van belastingaangifte kan je prima zelf regelen, vooral als je administratie overzichtelijk is door het gebruik van een boekhoudprogramma. Hierdoor worden veel benodigde overzichten automatisch opgesteld, zoals het berekenen van de btw of het invullen van een winst-en-verliesrekening. Zorg er echter voor dat je goed weet welke aftrekposten eventueel voor jou gelden om belastingvoordeel te krijgen. Hierover vertellen we zo meer.
Bij complexere boekhoudingen, zoals die van een bv, is het vaak verstandig om een boekhouder in te schakelen. Hiermee weet je zeker dat de aangifte correct gebeurd en alle mogelijk belastingvoordelen worden benut.
Stappenplan voor een correcte aangifte
Om een juiste belastingaangifte te doen is het in de eerste plaats belangrijk dat je de financiële administratie van je onderneming goed bijhoudt. Als je dit goed doet kan je de volgende stappen volgen om een correcte aangifte te doen:
Verzamel alle documenten: Zorg dat je alle bonnen, facturen, en bankafschriften bij de hand hebt.
Controleer je administratie: Kijk of alle inkomsten en uitgaven correct zijn geregistreerd en of er geen fouten zijn.
Bereken je belastingbedrag: Gebruik een boekhoudprogramma of reken het handmatig uit. Voor de btw-aangifte: bereken het verschil tussen de ontvangen btw en de betaalde voorbelasting. (stap 1 t/m 3 worden door de meeste boekhoudsoftware automatisch gedaan).
Vul de aangifte in: Log in op de website van de Belastingdienst en vul de vereiste gegevens in.
Controleer en verstuur: Controleer je aangifte grondig voordat je deze indient.
Bewaar een kopie: Zorg dat je een kopie van de aangifte en je administratie bewaart voor toekomstige controles.
Verplichtingen rondom belastingen
Als ondernemer heb je niet alleen de verantwoordelijkheid om je belastingaangiftes correct en op tijd in te dienen, maar ook om te voldoen aan andere wettelijke verplichtingen. Deze regels zorgen ervoor dat jouw administratie en belastingzaken altijd controleerbaar zijn door de Belastingdienst.
Administratie op orde houden: Je bent verplicht om een overzichtelijke administratie bij te houden waarin alle inkomsten, uitgaven en andere financiële gegevens duidelijk vastgelegd zijn.
Bewaarplicht: Alle facturen, bonnetjes, offertes en andere zakelijke documenten moeten minimaal 7 jaar bewaard worden. Voor onroerend goed geldt zelfs een bewaartermijn van 10 jaar. Deze documenten mogen fysiek of digitaal worden opgeslagen, zolang ze volledig en toegankelijk blijven.
Factuureisen: De Belastingdienst stelt specifieke eisen aan facturen, zoals het vermelden van het btw-nummer, factuurnummer, en een beschrijving van de geleverde diensten of producten. Zorg ervoor dat je facturen aan deze eisen voldoen. (Verstuur je pakketten? Let goed op de btw die je over verzendkosten moet rekenen)
Scheiding zakelijke en privé-uitgaven: Gebruik een aparte zakelijke bankrekening om een duidelijk onderscheid te maken tussen zakelijke en privé-uitgaven. Dit voorkomt verwarring en maakt je administratie overzichtelijker.
Deadlines voor belastingaangifte
Een van de belangrijkste verplichtingen voor ondernemers is het indienen van belastingaangiftes binnen de gestelde deadlines. Hieronder de meest voorkomende deadlines:
Omzetbelasting (btw-aangifte): Meestal per kwartaal. De aangifte moet uiterlijk de laatste dag van de maand na het kwartaal binnen zijn. Voor het eerste kwartaal is de deadline bijvoorbeeld 30 april.
Inkomstenbelasting: Je jaarlijkse aangifte moet vóór 1 mei van het volgende jaar zijn ingediend. Vraag je uitstel aan, dan krijg je meestal tot 1 september extra tijd.
Vennootschapsbelasting: Voor ondernemers met een bv geldt dat de aangifte binnen 5 maanden na afloop van het boekjaar ingediend moet zijn, tenzij er uitstel is aangevraagd.
Loonheffing: Als je personeel hebt, moet je de loonheffing maandelijks of per vier weken indienen, afhankelijk van je loontijdvak.
Als je niet op tijd betaald kan je een boete ontvangen. Zet daarom nu alvast voor het gehele jaar alle data voor de aangiftes in je agenda, zodat je nooit een termijn mist.
Aftrekposten voor ondernemers
Aftrekposten zijn regelingen waarmee je de belastbare winst van je onderneming kunt verlagen, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt. Het benutten van aftrekposten is een belangrijk voordeel voor ondernemers en helpt je om je bedrijf financieel gezond te houden.
Welke ondernemers hebben recht op aftrekposten?
Niet alle ondernemers kunnen gebruikmaken van aftrekposten. Over het algemeen gelden aftrekposten voor ondernemers die belasting betalen via de inkomstenbelasting, zoals zzp’ers, eenmanszaken en vof’s. Voorwaarde hierbij is vaak dat je voldoet aan het urencriterium: je moet minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming besteden.
Ondernemers die belasting betalen via de vennootschapsbelasting, zoals bv’s, kunnen meestal geen gebruikmaken van deze aftrekposten, maar hebben andere fiscale voordelen zoals kostenaftrek. Een andere overkoepelende term voor deze aftrekposten is de ondernemersaftrek.
Belangrijkste aftrekposten voor ondernemers
Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag dat je van je winst mag aftrekken als je voldoet aan het urencriterium. Dit verlaagt direct de belasting die je betaalt. Het is vooral bedoeld om startende ondernemers een financiële boost te geven, zodat je meer kunt investeren in de opbouw van je bedrijf.
Startersaftrek
Start je net met ondernemen? Dan kun je bovenop de zelfstandigenaftrek gebruikmaken van de startersaftrek. Dit is een extra voordeel waarmee je in de eerste jaren van je onderneming meer financiële ruimte krijgt om te groeien.
Mkb-winstvrijstelling
De mkb-winstvrijstelling geldt automatisch voor ondernemers die winst maken. Het verlaagt je belastingdruk, ongeacht het aantal gewerkte uren, en zorgt ervoor dat je een groter deel van je winst kunt herinvesteren in je bedrijf.
Meewerkaftrek
Als je partner zonder vergoeding of tegen een lage vergoeding meewerkt in je bedrijf, kun je een deel van je winst aftrekken. De meewerkaftrek biedt een voordeel voor ondernemingen waar partners samen de handen uit de mouwen steken.
Investeringsaftrek
Als je investeert in bijvoorbeeld machines, apparatuur of andere bedrijfsmiddelen, kun je door de investeringsaftrek een deel van deze kosten aftrekken van je winst. Dit maakt het aantrekkelijker om te investeren in je bedrijf en helpt je bij het vernieuwen of uitbreiden van je onderneming.
Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
Werk je aan innovatie of nieuwe producten? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden extra aftrek krijgen voor de tijd en middelen die je hierin investeert. Dit stimuleert ondernemers om te blijven vernieuwen. Lees hier meer over de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk.
Stakingsaftrek
Stop je met je bedrijf? Dan kan je de stakingsaftrek toepassen. Hierdoor betaal je minder belasting bij de inkomstenbelasting.
Bijdrage Zvw
Alle inwoners boven de 18 jaar in Nederland moeten een bijdrage betalen voor de zorgverzekeringswet. De bijdrage voor de Zvw is niet aftrekbaar!
Overige aftrekposten
Zakelijke kosten
Veel kosten die je maakt voor je onderneming, zoals reiskosten, telefoonkosten of uitgaven voor kantoorartikelen, kun je aftrekken van je winst. Dit verlaagt je belastbare winst en maakt het aantrekkelijker om te investeren in je bedrijf.
Autokosten aftrekken
Als je een auto voor je bedrijf gebruikt, kun je onder bepaalde voorwaarden de autokosten aftrekken van je winst. Dit hangt af van het aantal privé gereden kilometers en of de auto zakelijk of privé wordt geregistreerd:
Minder dan 500 km privé: Rijd je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé met de auto? Dan ziet de Belastingdienst de auto als ondernemingsvermogen. Je moet de auto op de zaak zetten, en de kosten zoals brandstof, onderhoud, verzekeringen en belastingen mag je aftrekken van je winst.
Meer dan 500 km privé: Bij meer privégebruik kun je kiezen of je de auto zakelijk of privé registreert. Houd je de auto privé, dan mag je € 0,23 per zakelijke kilometer aftrekken. Zet je de auto op de zaak, dan mag je alle autokosten aftrekken, maar moet je het privégebruik verrekenen.
Het goed bijhouden van een kilometerregistratie is essentieel om aan te tonen hoe de auto wordt gebruikt. Heb je een auto die tussen de 15 en 25 jaar oud is, dan kan je profiteren van de youngtimer regeling. Rijd je meer dan 500 km per jaar? Dan is het slim om de bijtelling te berekenen.
Hier vind je nog meer aftrekbare kosten waarmee je belasting kan besparen.
Belasting berekenen
Om een goede belastingaangifte te doen is het belangrijk om goed te berekenen hoeveel belasting je moet betalen. Door boekhoudsoftware te gebruiken zal je hier al snel inzicht in krijgen, maar ook los daarvan is het handig om uit te kunnen rekenen hoeveel belasting je moet betalen. Daarom hebben we de meest voorkomende belastingen handig op een rijtje gezet.
Inkomstenbelasting berekenen
Als aan het einde van het jaar de balans is opgemaakt zal je aangifte moeten doen van het behaalde bedrijfsresultaat. Op basis van de verdiensten van het afgelopen jaar en de verschillende kortingen op de belasting blijft er een belastbaar inkomen over.
Over dit bedrag moet je inkomstenbelasting betalen, wat best hoog kan oplopen bij een goed jaar. Met behulp van onze inkomstenbelasting calculator bereken je eenvoudig hoeveel jij moet betalen.
Vermogensbelasting berekenen
Verkrijg je inkomen uit sparen, beleggen, investeren of crypto? Dan moet je hier vermogensbelasting over betalen. Dit inkomen wordt berekend op basis van de waarde van bezittingen min je schulden op 1 januari van het belastingjaar.
Het bedrag dat overblijft na de heffingsvrije grens van € 57.684. Hoeveel je moet betalen bereken je gemakkelijk via onze vermogensbelasting calculator.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties