Voor een succesvolle onderneming is het belangrijk om een goede strategie te hebben. Het zorgt voor een duidelijk plan dat in lijn licht met jullie missie en visie. Zo worden er gerichte stappen gezet die niet zomaar uit de lucht gegrepen worden. Hoe stel je een goede bedrijfsstrategie op? We leggen het je uit.
Wat is een bedrijfsstrategie?
Een bedrijfstrategie is, zoals het woord al doet vermoeden, een strategie waarin je de doelstelling van je bedrijf vermeld, evenals de acties die er genomen moeten worden om die doelen te behalen. Door een strategie op te stellen zorg je ervoor dat de keuzes die je nu en in de toekomst maakt aansluiten op de visie en missie van je bedrijf.
Een goede bedrijfsstrategie is als de fundering van een huis, het is essentieel en moet stevig staan. Als dit is gelukt kan je met een verzekerd gevoel verder bouwen aan je business.
Onderdelen van een bedrijfsstrategie
De strategie bestaat uit verschillende onderdelen, die samen één geheel vormen. Als je onderstaande fases doorloopt, heb je een complete business strategie staan.
Doelmarkt
Ten eerste moet je weten aan wie je doelgroep is, aan wie ga je verkopen? Als je een goede bedrijfsstrategie wil opstellen is het duidelijk om dit goed te weten. Ook is het belangrijk om te weten waar je de goederen en/of diensten gaat verkopen (afzetmarkt).
Het is belangrijk om alles over je klant te weten te komen. Hoe meer je weet, hoe meer waarde jij kan bieden. Wat zijn hun problemen? Op welke kanalen zijn ze actief? Met welke soortgelijke bedrijven hebben ze nu contact? Hoe kan je doelgroep met jou in contact komen? Dit breng je in beeld met een afnemersanalyse.
Vaak wordt deze stap te snel doorlopen omdat ondernemers denken te weten hoe het zit. Het resultaat is een mismatch en weggooide tijd en geld. Hoe concreter je de doelgroep uitwerkt, hoe beter jij je aanbod kan toespitsen.
Concurrentieanalyse
Na het in kaart brengen van de doelgroep ga je kijken naar de concurrenten in de markt. In je concurrentieanalyse vermeld je wie je concurrenten zijn, wat hun aanbieden en wat ze uniek maakt in de markt. Door middel van benchmarking kan je erachter komen wat je concurrenten doen en hoe jouw onderneming zich hier tot verhoudt. Uit deze analyse zal jouw unieke waardepropositie naar voren komen waarmee jij de doelgroep kan bedienen.
Positionering
Je hebt in kaart wie je doelgroep en concurrenten zijn en hoe jij je hierin kan onderscheiden. Nu moet je dit vertalen naar een duidelijke positie in de markt. Gebruik de resultaten van de concurrentieanalyse om je aanbod van producten en/of diensten te bepalen. Ook gebruik je de waardepropositie om je Unique Selling Point (USP) te vormen en hiermee je aanbod te versterken voor de klant.
Trends in de markt en technologische ontwikkelingen
Om zo goed mogelijk in te spelen op de wensen en behoeften van je doelgroep is het belangrijk om de trends en ontwikkelingen in de markt goed te volgen. Om dit te onderzoeken wordt er vaak gebruik gemaakt van de DESTEP-analyse. Hiermee breng je aan de hand van verschillende factoren de externe omgeving van je bedrijf in kaart. Deze inzichten kan je meenemen om jouw aanbod te versterken.
Een goed voorbeeld hiervan is Renewd die inspeelt op de trend van duurzaamheid en de groeiende vraag naar refurbished elektronica. Door gebruikte iPhones en andere Apple producten op te knappen en met garantie als nieuw aan te bieden, spelen ze in op de behoefte van de consument die een duurzamer en goedkoper alternatief zoekt voor nieuwe apparaten.
Ook is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de technologische ontwikkelingen om concurrentievoordeel te behalen. Een goede tool hiervoor is de GE-matrix, waarmee je kan bepalen welke investeringsmogelijkheden prioriteit verdienen aan de hand van marktaantrekkelijkheid.
Regelgeving in de branche
Soms kan je plan nog net zo mooi zijn, als er bepaalde regels gelden in de branche waardoor het niet (geheel) mogelijk is, kan het feestje helaas niet doorgaan. Controleer daarom altijd de regelgeving.
Implementatieplan
Na het doorlopen van alle voorgaande stappen ben je klaar om de strategie te implementeren. Welke acties ga je op de korte termijn uitvoeren en welke op de lange termijn? Het succes van de implementatie hangt af van de kwaliteit van verandermanagement.
Dit gaat over de mate waarin een organisatie en zijn individuen zich kunnen aanpassen aan de wijzigingen die doorgevoerd worden. Hiervoor is een goede voorbereiding, begeleiding en ondersteuning nodig. Een voorbeeld van zo’n model is het McKinsey model.
3 bedrijfsstrategieën volgens Porter
Micheal Porter is een bekende naam in de managementwereld. Hij is een zogenaamde goeroe op het gebied van strategie en ontwikkelde in 1980 drie verschillende types van bedrijfsstrategieën die vandaag de dag nog steeds veel gebruikt worden.
Kostenleiderschap porter
Deze strategie richt zich op het optimaliseren van bedrijfsprocessen, met als doel om de kosten te beperken en een voorsprong te krijgen op de kosten ten opzichte van de concurrenten. Dit betekent meer marge en scherpere prijzen, waardoor klanten aangetrokken kunnen worden.
Differentiatie
Differentiatie gaat over het onderscheiden van je aanbod ten opzichte van je concurrentie, waardoor je de doelgroep een nieuwe dienst, ander product of unieke toevoeging kan bieden. Door het toevoegen van waarde kan de klant bereid zijn om meer te betalen voor het aanbod.
Focus
In plaats van je te richten op de totale markt, focus je bij deze strategie op één bepaalde markt of niche. Hierdoor kan je meer specialiseren, je aanbod beter neerzetten en meer waarde bieden aan je doelgroep. Binnen deze strategie is er vaak sprake van kostenfocus of differentiatiefocus.
Kies je niet? Dan zit je stuck-in-the-middle
Maak je als organisatie geen duidelijke keuze, dan kan je volgens Porter geen sterke positie innemen in ten opzichte van de concurrenten. In dit geval zit je stuck-in-the-middle, waarbij je in de meeste gevallen verzekerd bent van een lage winstgevendheid.
Een bedrijfsstrategie opstellen
Het opstellen van een bedrijfsstrategie is per organisatie verschillend. Wel zijn er een aantal onderdelen die je in ieder geval mee moet nemen.
Analyse van de huidige situatie: breng in kaart waar je bedrijf nu staat, wat gaat er goed, wat kan er beter? Betrek hier je personeel en klanten bij om een compleet beeld te krijgen van de situatie.
Visie voor de toekomst: wat zijn de doelstellingen van het bedrijf. Houdt hierbij rekening met de trends en ontwikkeling in de markt en technologie.
Missie als drive: wat is de gezamenlijke passie die het hele bedrijf doet streven naar meer? Deze passie zorgt voor een missie die een drive stimuleert.
Overzicht: zet alle acties die je gaat nemen om de doelstellingen te bereiken op een rijtje. Maak dit zo gedetailleerd mogelijk zodat iedereen in het bedrijf het kan begrijpen en toepassen.
Handige modellen voor een sterke bedrijfsstrategie
Er zijn allerlei modellen waarmee een bedrijfstrategie bepaald kan worden, wat in combinatie met thought leadership een bedrijf veel kan brengen. Ten eerste is er het welbekende Business Model Canvas model waarmee je de strategie van je bedrijf kan uitwerken in hoofdlijnen. Met dit model breng je de 9 bouwstenen van je onderneming in kaart, van verdienmodel, de ideale klant tot de benodigde leveranciers.
De SWOT-analyse is een veelgebruikt model om de interne en externe omgeving van een onderneming te onderzoeken. De letters SWOT staan voor Strenghts, Weaknesses, Opportunities en Threads, waarbij de eerste twee letters gaan over de interne omgeving en de laatste twee over de externe omgeving. Dit is een goed middel om de strategische opties in kaart te brengen.
Om de performance in je bedrijf te verhogen wordt vaak het 7S-model van McKinsey gebruikt. Dit model gebruikt 7 factoren die ook als bouwstenen van de organisatie fungeren. Deze 7 factoren zijn onder te verdelen in ‘harde’ en ‘zachte’ eigenschappen. Denk aan strategie, systemen, skills en staf (personeel).
De externe markt kan je goed analyseren met het vijfkrachtenmodel van Porter. Dit is een strategisch model dat uitgaat van vijf krachten die de aantrekkelijkheid van een markt in kaart brengen. Door deze krachten in beeld te krijgen kan je een goede inschatting maken van de aantrekkelijkheid van een bedrijfstak. Op basis hiervan kan je weer een strategie afstemmen.
Daarnaast zijn er nog vele andere handige strategiemodellen waar je gebruik van kan maken. Om al deze beslissingen in goede banen te leiden, kan je overwegen om een business controller aan te nemen.
Hoe meet je de strategie?
Er zijn verschillende manieren om de effectiviteit van de strategie te meten. Zo kan je kwalitatief onderzoek doen in de vorm van korte interviews met je klanten en personeel.
Maar ook een kwantitatief onderzoek middels enquêtes waarin je vraagt naar de ervaringen van de strategie. Dit zijn goede methodes om de meningen uit te vragen en kansen voor verbetering te ontdekken.
Om de effectiviteit in meetbare cijfers uit te drukken, kan je gebruiken maken van Key Performance Indicators (KPI’s). Dit zijn meetbare indicatoren die aangeven hoe je organisatie presteert. Denk aan het meten van het aantal orders per dag, de omzet per maand of de klanttevredenheid.
Door de resultaten die na of tijdens het uitvoeren van de strategie behaald worden, te vergelijken met de resultaten ervoor kan je een goed beeld krijgen van de effectiviteit van je strategie. Zo kan je bepalen of je extra moet bijsturen of dat het juist beter is om het zo door te laten lopen.
Door consistent te zijn in je uitvoering en constant scherp te blijven op hetgeen dat jullie als bedrijf voor ogen hebben kan je een steeds groter marktaandeel in beslag nemen.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties