Home 9 Marketing 9 Merkstrategie

Merkstrategie

Team dat werkt aan een merkstrategie
Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 16 april 2025

Leestijd: 5 minuten

Een sterke merkstrategie zorgt ervoor dat klanten jouw merk herkennen, onthouden en vertrouwen. Het is de rode draad in al je communicatie en bepaalt hoe je je onderscheidt van de concurrentie. Van branding en tone of voice tot positionering en merkwaarden: een doordachte strategie maakt het verschil. In dit artikel ontdek je hoe je een merk opbouwt dat blijft hangen.

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Wat is merkstrategie?

Merkstrategie klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk gaat het vooral over hoe je merk zich gedraagt, eruitziet en aanvoelt. Het is het totaalplaatje dat bepaalt hoe klanten jouw merk ervaren, hoe ze je onthouden en waarom ze voor jou kiezen in plaats van voor de concurrent. 

Het belang van een sterke merkstrategie

Een sterke merkstrategie helpt jouw bedrijf om op te vallen tussen de concurrentie. Je geeft klanten namelijk een duidelijke reden om voor jouw merk te kiezen. Goede merkstrategie zorgt ervoor dat je merk herkenbaar wordt, vertrouwen uitstraalt en dat klanten zich ermee verbonden voelen. Daardoor blijven klanten vaker en langer bij je terugkomen. Er zijn verschillende marketinginstrumenten die je hiervoor kan gebruiken.

Wat valt er onder merkstrategie?

Merkstrategie omvat eigenlijk alles wat te maken heeft met hoe je merk gezien wordt. Hieronder vallen onder andere:

  • Branding (hoe je merk eruit ziet)
  • Positionering in de markt
  • Je unieke waardepropositie
  • Tone of voice (hoe je merk communiceert)
  • Doelgroep en doelgroepanalyse

Het is de rode draad die door al jouw marketing en communicatie heen loopt.

Inzicht in je markt en doelgroep

Om een succesvolle merkstrategie te ontwikkelen moet je weten wie je doelgroep is en wat hen beweegt. Zonder dit inzicht loop je het risico dat je boodschap de plank compleet misslaat en je marketingkosten voor niks hebt gemaakt. Door gebruik te maken van de 7 gouden W’s zal je hier snel achter komen. Dit in combinatie met de drie onderstaande onderdelen zal je een goed inzicht geven in de doelgroep.

Het maken van persona’s

Persona’s zijn uitgebreide profielen van je ideale klanten. Je geeft ze namen, hobby’s, interesses, behoeften en frustraties. Met persona’s breng je jouw doelgroep tot leven. Dat helpt je om beter te begrijpen wat ze belangrijk vinden en hoe je hen het beste kunt bereiken.

Consumentenpsychologie begrijpen

Wil je écht goed aansluiten bij jouw doelgroep, dan moet je snappen hoe consumenten denken en waarom ze bepaalde keuzes maken. Consumentenpsychologie geeft inzicht in koopgedrag, hoe mensen keuzes maken en wat hen motiveert. Zo leer je bijvoorbeeld waarom klanten eerder kiezen voor gemak dan voor prijs, of juist andersom.

Tools om inzicht te krijgen

Gelukkig hoef je niet alles zelf te verzinnen. Er zijn handige tools zoals de SWOT-analyse waarmee je in kaart brengt wat jouw sterke en zwakke punten in kaart, en zie je welke kansen en bedreigingen er in de markt zijn. 

Ook heb je de DESTEP-analyse waarbij je kijkt naar factoren zoals demografische ontwikkelingen, economische trends en technologische veranderingen in jouw markt. Zo weet je precies waar kansen liggen en waar je rekening mee moet houden.

Hoe bepaal je je merkpositie?

Een merkpositie is simpel gezegd de plek die jouw merk inneemt ten opzichte van de concurrentie. Maar hoe bepaal je die plek precies?

Positionering in de markt

Positioneren betekent dat je duidelijk maakt wat jouw merk onderscheidt van anderen. Denk bijvoorbeeld aan Coolblue met hun extreem klantvriendelijke service. Jij bepaalt wat klanten meteen aan jouw merk moeten denken. Om te achterhalen wat jouw concurrenten doen en wat jij hierin kan verbeteren kan je gebruik maken van benchmarking.

Marktsegmentatie

Niet iedereen is jouw klant. Door de markt slim te segmenteren, richt je jouw aandacht alleen op groepen die écht geïnteresseerd zijn in wat jij aanbiedt. Zo maak je slimmer gebruik van je tijd, energie én geld. Het heeft immers geen zin om een doelgroep aan te spreken die helemaal niet geïnteresseerd is in jouw aanbod. 

Het formuleren van een waardepropositie

Je waardepropositie is eigenlijk je belofte aan de klant: wat kan hij of zij van jouw merk verwachten? Dit moet duidelijk, geloofwaardig en vooral aantrekkelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan “Binnen 24 uur geleverd” of “Altijd gratis verzending.”. Dit kan echter van alles zijn. Bekijk goed wat je concurrenten doen en wat jij hierin kan verbeteren. 

De basis van een sterk merk

Wil je echt indruk maken op je doelgroep, zorg er dan voor dat je basis goed op orde is. Hiervoor is het in ieder geval belangrijk dat je de belangrijkste marketingactiviteiten ingezet worden. Verdere basiselementen van een sterk merk zijn:

Branding en merkidentiteit

Branding gaat over hoe jouw merk eruit ziet en voelt. Denk aan je logo, kleurgebruik en design. Dit moet consistent en herkenbaar zijn, zodat klanten jouw merk overal herkennen. Hoe herkenbaar is bijvoorbeeld de blauwe kleur van Facebook of de oranje kleur van ING?

Tone of voice van je merk

De tone of voice bepaalt hoe jouw merk communiceert. Praat je informeel en grappig, zoals Coolblue, of juist formeel en zakelijk zoals een verzekeraar? Zorg dat jouw communicatie aansluit bij hoe jouw doelgroep graag aangesproken wil worden. 

Om hier achter te komen kan je bijvoorbeeld een korte enquête versturen naar je doelgroep of korte interviews houden met mensen uit je netwerk die in de doelgroep vallen. 

Wat maakt jouw merk uniek? (USP’s)

Jouw Unique Selling Points (USP’s) maken duidelijk waarom klanten juist voor jouw merk kiezen en niet voor een ander. Bied je bijvoorbeeld betere kwaliteit, betere service of een scherpe prijs? Zorg ervoor dat klanten dit snel herkennen!

Testimonials

Reviews zijn een krachtig instrument voor bedrijven om potentiële klanten over de streep te trekken. Dit herken je zelf waarschijnlijk ook wel. Je gaat op zoek naar een leuk plekje om te eten en kijkt eerst even goed naar wat anderen er van vonden. Als alles positief is kan jij makkelijker de keuze maken. Als bedrijf is het erg belangrijk om te investeren in een hoge klanttevredenheid, omdat dit zorgt voor goede reviews, wat weer zorgt voor nieuwe klanten enzovoort.

Hoe kan je de merktzichtbaarheid vergroten? 

Je kan een fantastisch merk hebben, maar als niemand weet dat het bestaat, kom je nergens. Daarom is het vergroten van je zichtbaarheid essentieel.

Kom in beeld bij de juiste doelgroep

Er zijn heel veel manieren om de zichtbaarheid van je merk te vergroten. Denk aan offline mogelijkheden door middel van flyers, stickers en ludieke acties. Maar ook online zijn er een tal van mogelijkheden, waaronder social media, SEA, SEO, influencers, of slimme manieren van product placement etc. 

Met de vele reclame-uitingen die er elke dag weer worden verspreid is het lastig om echt op te vallen met je bedrijf. Een goede contentmarketing strategie is erg belangrijk voor een bedrijf om op de lange termijn hun merkzichtbaarheid te vergroten. 

Hiermee kan je op een consistente en doordachte wijze consistent in beeld komen bij de juiste doelgroep en langzaam aan klanten aan je merk binden. 

Het beste is om een goede combinatie van een paar mogelijkheden te gebruiken. Dus bijvoorbeeld contentmarketing in combinatie met SEA en social media. Dit verschilt echter per bedrijf en doelgroep. 

Het See-Think-Do-Care-model en de Messy Middle

Het maken van content is erg belangrijk, nog belangrijker is misschien wel dat je weet in welke fase van de klantreis je deze informatie aanbiedt. Als je dit helder voor de bril hebt kan je namelijk beter bepalen welke informatie je op dat moment moet bieden om het meeste uit het contact te halen. 

Het See-Think-Do-Care model van Google kan je hier goed bij helpen. Dit model breekt de gehele klantreis op in vier onderdelen, waardoor jij makkelijker kan bepalen op welk moment je welke acties moet uitzetten. De ‘See’ fase heeft betrekking op de bewustwording, de ‘Think’ fase op de overweging die de klant maakt, de ‘do’ fase gaat over het aansporen tot het doen van een aankoop en de ‘care’ fase betreft de nazorg die je verleent nadat de aankoop is gedaan. Hoewel dit een goed model is om ervoor te zorgen dat je in alle fases van de klantreis zichtbaar bent, heeft dit model wat blinde vlekken. 

Consumenten beslissen namelijk niet altijd in een rechte lijn. Ze blijven vergelijken en twijfelen en gaan niet altijd vanuit de ‘see’, naar de ‘think’ en de ‘do’. Dit stadium heet de ‘Messy Middle’. 

Om klanten in deze fase aan jouw merk te binden moet je duidelijk zijn in je communicatie, herkenbaar blijven en vooral vertrouwen bieden. Een goede contentstrategie waarbij de focus ligt op waarde bieden in plaats van iets verkopen is erg belangrijk. 

Blijf bijvoorbeeld zichtbaar met reviews, vergelijkingen en persoonlijke klantverhalen, zodat ze uiteindelijk toch voor jou kiezen. Een goede merkstrategie is nooit af, blijf deze altijd evalueren en verbeteren op basis van feedback en resultaten.

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.

 

Geef je mening 💬

Heeft dit artikel je geholpen?

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is één van de twee ondernemers achter hoebeginik.nl. Hij begon als hobby met het leren van online marketing tijdens zijn studie marketing aan de Hanzehogeschool in Groningen en heeft hier inmiddels zijn beroep van gemaakt. Samen met Chris helpen ze, onder naam van hun marketingbureau ConversieOnline, ondernemers met hun (online) groei en succes. Deze ervaring delen ze met jou op Hoebeginik.nl.