Om je onderneming te laten groeien heb je financiële middelen nodig. Hoeveel hiervan nodig is, verschilt per soort onderneming. Een ondernemer die een webshop op start heeft vaak aan enkel een laptop en een internetverbinding genoeg om te beginnen. Voor iemand die een sportschool wil opstarten zijn er al snel meer financiële middelen nodig.
Aangezien veel startende ondernemers hebben niet genoeg geld om dit te financieren, daar komt een zakelijke financiering om de hoek als oplossing. Hoe dit werkt en hoe jij het kan inzetten vertellen we je hieronder.
Wat is een zakelijke financiering?
Een zakelijke financiering is een regeling waarbij jij als ondernemer kapitaal ontvangt om investeringen te doen, kosten te dekken of andere zakelijke doelen te bereiken. Zo’n financiering kan aan veel verschillende bedrijven worden verstrekt en kan in verschillende vormen voorkomen.
Verschillende financieringsvormen
Er zijn verschillende manieren waarop je als bedrijf een financiering kan krijgen. We bespreken hieronder drie opties met je door.
Traditionele financieringsvormen
Leningen via banken of kredietverstrekkers vormen de meest traditionele vormen van zakelijke financieringen. Hierbij leent een bank of een andere kredietverstrekker geld uit aan een bedrijf tegen een vaste of variabele rente. Vaak wordt het bedrag vervolgens in termijnen terugbetaald over een bepaalde periode.
Daarnaast zijn er ook kredietlijnen, dit is een flexibele vorm van financiering waarbij een bedrijf een kredietlimiet krijgt toegewezen. Als bedrijf kan je dan geld opnemen tot aan die limiet en betaal je enkel over het opgenomen geld rente.
Dus een zakelijke lening geeft ondernemers eenmalig een vast bedrag voor grote investeringen, met vaste maandelijkse aflossingen en kosten. Zakelijk krediet biedt daarentegen flexibiliteit om geld naar behoefte op te nemen en af te lossen, ideaal voor bedrijven met een wisselende / seizoensgebonden cashflowbehoefte.
Alternatieve financieringsvormen
De alternatieven financieringsvormen omvatten manieren om zonder banken of andere kredietverstrekkers, toch financiële middelen te verzamelen voor je onderneming. Denk hierbij aan het opzetten van een crowdfunding of het aantrekken van investeerders. Zei bieden vaak financiering in ruil voor een aandelenbelang. Zo kan je naast kapitaal, ook interessante strategische ondersteuning krijgen van ondernemers die al langer in het vak zitten.
Daarnaast kan je met behulp van leasing bedrijfsmiddelen, zoals machines of voertuigen, huren in plaats van kopen. Hierdoor hoef je als bedrijf niet in één keer een groot bedrag te investeren en krijg je toegang tot modernere materialen.
Overige financieringsopties
In sommige gevallen kan er middels een subsidie financiële ondersteuning worden geboden door non-profitorganisaties en overheden. Subsidie wordt vaak toegekend in specifieke projecten zoals verduurzaming, innovatie, onderzoek of ontwikkeling. Vaak hoeft het bedrag niet terugbetaald te worden, mits er aan de voorwaarden wordt voldaan.
Daarnaast kan een onderneming factoring inzetten. Hierbij verkoopt een bedrijf zijn uitstaande facturen aan een factoringmaatschappij. De onderneming ontvangt dan een percentage van de factuurwaarde als voorschot en de factormaatschappij incasseert de openstaande factuur van de klant. Hierdoor wordt de liquiditeit verbeterd.
Welke financiering past bij mijn onderneming?
Welke financieringsvorm geschikt is voor jouw onderneming, hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van je bedrijf, de fase waarin je onderneming zich bevindt, en je specifieke financiële behoeften. Hieronder enkele tips om de juiste keuze te maken:
Startende ondernemers
Als je net begint, heb je vaak een kleinere investering nodig. Een lening via een bank of crowdfunding kan een goede optie zijn. Crowdfunding is vooral interessant als je een vernieuwend idee hebt dat je direct aan een breed publiek wilt presenteren.
Groeiende bedrijven
Voor bedrijven die willen uitbreiden, zoals het aanschaffen van extra bedrijfsmiddelen of het aannemen van meer personeel, zijn traditionele leningen of investeerders vaak geschikt. Investeerders kunnen niet alleen kapitaal leveren, maar ook strategisch advies en een netwerk dat je bedrijf verder helpt groeien.
Kapitaalintensieve bedrijven
Ondernemingen die afhankelijk zijn van dure apparatuur, zoals productiebedrijven of logistieke ondernemingen, kunnen leasing overwegen. Leasing biedt de mogelijkheid om te groeien zonder grote eenmalige uitgaven.
Seizoensgebonden bedrijven
Voor bedrijven met grote schommelingen in inkomsten, zoals horeca of evenementenorganisaties, kan een kredietlijn handig zijn. Dit biedt flexibiliteit om pieken en dalen in je cashflow op te vangen.
Bedrijven met betalingsachterstanden
Als je te maken hebt met klanten die traag betalen, kan factoring een oplossing zijn. Door je facturen te verkopen aan een factoringmaatschappij, krijg je direct toegang tot liquiditeit, zodat je je eigen verplichtingen tijdig kunt nakomen.
Innovatieve of duurzame projecten
Voor specifieke projecten, zoals innovaties of verduurzaming, zijn subsidies vaak een interessante optie. Controleer welke subsidies beschikbaar zijn in jouw branche of regio en of jouw project in aanmerking komt.
De voor- en nadelen van een zakelijke lening en zakelijk krediet
Iedere manier van financieringen heeft voor- en nadelen. Iedereen kent immers de slogan; geld lenen, kost geld. Hieronder de voor- en nadelen van een zakelijke lening versus zakelijk krediet.
Zakelijk lening
Voordelen | Nadelen |
Directe beschikbaarheid van het volledige bedrag | Vaste maandelijkse lasten |
Vaste rente gedurende de looptijd | Minder geschikt voor starters |
Mogelijkheid tot investeren in bedrijfsgroei | Risico bij tegenvallende resultaten |
Rente is fiscaal aftrekbaar | Specifieke voorwaarden per financier |
Zakelijk krediet
Voordelen | Nadelen |
Flexibele opname tot aan de afgesproken limiet | Variabele rente |
Betalen alleen over het opgenomen bedrag | Moeilijker om overzicht te houden |
Afgeloste bedragen kunnen opnieuw worden opgenomen | Korte looptijd |
Geschikt voor tijdelijke liquiditeitsbehoeften | Bijkomende kosten zoals servicekosten |
Lees meer over het verschil tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet en de voor- en nadelen hiervan.
Hoe kan je een zakelijke financiering aanvragen?
Het aanvragen van een zakelijke financiering is iets waar veel ondernemers tegenop zien. Toch hoeft dit helemaal niet ingewikkeld te zijn. Als je precies weet wat er van je verwacht wordt en hoe je het aanpakt, verloopt het proces een stuk makkelijker. Hieronder helpen we je stap voor stap op weg.
Wat heb je nodig?
Voordat je een aanvraag doet, wil je zeker weten dat je goed voorbereid bent. Kredietverstrekkers of banken willen namelijk altijd duidelijkheid over jouw financiële situatie. Zorg daarom dat je de volgende documenten en informatie klaar hebt staan:
- Een goed ondernemingsplan waarin je duidelijk beschrijft wat je gaat doen met het geleende geld.
- Financiële gegevens zoals omzetprognoses, kostenoverzichten en eventuele jaarrekeningen.
- Je inschrijving bij de KvK en identificatiegegevens.
Om de aanvraag zo goed mogelijk voor te bereiden kan je de volgende 5 stappen volgen:
1. Financieringsbehoefte bepalen: Breng in kaart hoeveel geld je precies nodig hebt en waar je dit geld voor gebruikt. Dit helpt kredietverstrekkers beter begrijpen waarom je financiering zoekt.
2. Type financiering kiezen: Bepaal welk soort financiering het beste bij jouw situatie past. Gaat het bijvoorbeeld om een eenmalige investering of heb je juist behoefte aan meer flexibiliteit?
3. Documentatie verzamelen: Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten (zoals je ondernemingsplan, financiële cijfers en persoonlijke gegevens) op orde hebt.
4. Aanvraag indienen: Lever je aanvraag in bij de gekozen kredietverstrekker of bank. Zorg hierbij voor duidelijkheid en volledigheid, want dat vergroot je kans op succes.
5. Wacht op goedkeuring: Zodra je alles hebt ingediend, beoordeelt de kredietverstrekker je aanvraag. Bij akkoord ontvang je het geld, vaak binnen enkele werkdagen.
Financieringsplan opstellen
Een goed financieringsplan overtuigt investeerders of kredietverstrekkers waarom zij in jouw onderneming zouden moeten investeren.
Wat moet erin staan?
In een compleet financieringsplan moeten in ieder geval de volgende punten aan bod komen:
✔️ Een goede onderbouwing van je cijfers
✔️ De trends en ontwikkelingen in je branche
✔️ Wie je doelgroep is en wat je hiervan weet
✔️ Waar ga je geld aan uitgeven
✔️ Wat gaan de kosten van je bedrijf worden
✔️ Wat moet je verdienen om aan alle financiële verplichtingen te voldoen
✔️ Of je een financiële back-up hebt, zodat de financier geld terug kan krijgen als het mis gaat
Hoe overtuig je investeerders of kredietverstrekkers?
Om een investeerder te overtuigen, moet je laten zien dat jouw bedrijf potentie heeft én dat jij een betrouwbare ondernemer bent. Investeerders willen vooral zekerheid dat ze hun investering terugverdienen en rendement behalen.
Zorg daarom voor realistische en goed onderbouwde cijfer en een duidelijk verhaal waarom jouw bedrijf een kans van slagen heeft. Indien aanwezig kunnen bewijzen van eerdere successen, contracten of klantreferenties een goede ondersteuning bieden aan het geheel .
Kosten en risico’s van zakelijke financiering
Zakelijk geld lenen is niet gratis en brengt altijd bepaalde verplichtingen en risico’s met zich mee. Hieronder een kort overzicht van waar je op moet letten.
Rentepercentages
Bij zakelijke financiering betaal je meestal rente. Dit kan een vaste rente zijn (altijd hetzelfde percentage gedurende de looptijd) of een variabele rente (die kan stijgen of dalen). Kijk daarom altijd goed naar welk rentepercentage je aangeboden krijgt en hoe dit jouw kosten beïnvloedt.
Bijkomende kosten
Naast rente kunnen er ook bijkomende kosten zijn, zoals administratiekosten, afsluitkosten of extra kosten bij vervroegd aflossen. Vraag daarom altijd naar een duidelijk overzicht van alle kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Risico’s bij niet aflossen
Wanneer je als ondernemer niet in staat bent om je lening terug te betalen, loop je risico’s. Afhankelijk van de financieringsvorm kan het zijn dat je privé aansprakelijk bent voor schulden, zeker als je bijvoorbeeld een eenmanszaak hebt. Daarom is het belangrijk om vooraf goed in te schatten of je aan de terugbetalingsverplichtingen kunt voldoen, zelfs als je onderneming wat minder draait dan verwacht.
Veelgestelde vragen over zakelijke financiering
Hieronder vind je antwoorden op enkele vragen die veel ondernemers hebben over het aanvragen van zakelijke financiering:
Hoelang duurt het goedkeuringsproces?
Dit hangt sterk af van het type financiering en de kredietverstrekker. Bij online aanbieders kun je soms al binnen 24 uur een akkoord krijgen. Bij banken kan dit proces enkele dagen tot weken duren, vooral als je aanvraag complexer is. Zorg daarom dat je altijd ruim op tijd begint met je aanvraag.
Wat als mijn aanvraag wordt afgewezen?
Als je aanvraag wordt afgewezen, betekent dit niet dat er niks meer mogelijk is. Vraag altijd naar de reden van afwijzing. Soms kun je na enkele aanpassingen opnieuw een aanvraag doen, bijvoorbeeld met een sterker onderbouwd ondernemingsplan of aangepaste financiële cijfers. Je kunt ook andere financieringsmogelijkheden onderzoeken, zoals crowdfunding, investeerders of alternatieve kredietverstrekkers.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties