Home » Marketing » Cloud86 review: is cloud86 een geschikte hosting provider?

Cloud86 review: is cloud86 een geschikte hosting provider?

Leestijd: 6 minuten

Het succes van iedere website begint bij een goede host. Het is de basis van iedere website of webshop en daarom is een geschikte hosting provider onmisbaar. We leven in Nederland en gelukkig hebben we hier genoeg keuze uit hosters. Dit maakt de keuze er alleen niet makkelijker op. Al sinds 2003 helpen de mensen van Cloud86 je met je hosting.

In dit artikel bekijken we Cloud86. Ik ga in ieder geval in op mijn persoonlijke ervaringen met de hoster en geef uiteindelijk ook mijn Cloud86 review. Uiteraard nemen we de feautures door en vertel ik je precies hoe je zelf een website of domeinnaam op de kop kunt tikken via deze hoster uit Leeuwarden.

Wat is Cloud86?

Cloud86 is een Nederlandse hosting provider gevestigd in Leeuwarden. Je kunt bij de mensen van Cloud86 al sinds 2003 terecht voor het hosten van je website, webshop of private servers. Voordat ik in ga op mijn eigen ervaringen zal ik eerst de informatie op de website met je bij langs gaan.

Niet onbelangrijk zijn de beloftes die gemaakt worden. Deze bestaan in het kort uit de volgende 5 beloftes:

  1. Uptime en snelheid
  2. Enterprise hardware
  3. Telefonisch bereikbaar
  4. Geen overbelaste servers
  5. Nederlandse datacenters

Persoonlijk heb ik geen vergaande technische kennis dus over het hardware verhaal kan ik niet al teveel zinnigs zeggen. Wél kan ik vertellen dat ik met flink wat websites bij Cloud86 zit en dit bevalt uitstekend. 

De snelheid (1) is behoorlijk goed. Het bedrijf is zelfs uitgeroepen tot snelste hostingprovider in 2020 en daar kan ik me bij aansluiten. Eerder heb ik andere hosting providers gebruikt, maar sinds Cloud86 zoek ik voorlopig niet verder.

Voor technische ondersteuning (3) is het team daadwerkelijk goed bereikbaar via de telefoon en email. De vragen via de email worden snel opgelost, maar ook telefonisch word je altijd netjes te woord gestaan. Wat ik persoonlijk als prettig ervaar is dat je de mensen met de technische kennis direct aan de telefoon krijgt. Je krijgt niet te maken met een ‘standaard’ klantenservice die je niet verder kan helpen.

Het komt wel eens voor dat de grootte van een website op een gegeven moment mogelijk voor problemen kan zorgen (4). Prettig is het dan ook dat Cloud86 actief met haar klanten mee denkt. Ik krijg persoonlijk wel eens een bericht met aanbevelingen voor een beter presterende website. Het is geen kwestie van zoveel mogelijk klanten werven en de hand ophouden, maar daadwerkelijk proberen te ondersteunen waar mogelijk.

Producten van Cloud86

Niet iedere website of webshop heeft hetzelfde nodig. Je hebt dan ook een hoop keuze, van hele grote servers voor miljoenen-webshops tot de kleinste pakketten voor de beginnende blogger.

Voor de beginnende blogger 

Als je gaat beginnen met een eigen website en als je dit nog wilt leren bijvoorbeeld kunnen hoge kosten afschrikken. Ook heb je nog geen dure pakketten nodig. Dat komt allemaal wel op z’n tijd. Bij Cloud86 is in dit geval de ‘webhosting’ categorie het beste. 

Dit zijn de ‘Webhosting Start’, ‘Webhosting Medium’ en ‘Webhosting Unlimited’ pakketten. Start is echt geschikt als je een enkele website wilt beginnen. Op het Medium pakket kun je al wat meer websites en bezoekers kwijt. Het Unlimited pakket is in dit geval naar mijn idee het meest interessant. Hiermee kun je namelijk voor € 11,95 per maand (Netflix abonnement opzeggen en klaar!) oneindig veel websites hosten. 

Je kunt uiteraard ook beginnen met een kleiner pakket, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het beginnen van websites en het registreren van domeinnamen verslavend kan werken.

StartMediumUnlimited
Snelheid 2/5Snelheid 3/5Snelheid 5/5
5 GB SSD Opslag50 GB SSD Opslag100 GB SSD Opslag
250 GB dataverkeerOnbeperkt dataverkeerOnbeperkt dataverkeer
2 websites10 websitesOnbeperkt websites
10 e-mailadressenOnbeperkt e-mailadressenOnbeperkt e-mailadressen
5 MySQL databases15 MySQL databasesOnbeperkt MySQL databases
Gratis SSLGratis SSLGratis SSL
Automatische backupsAutomatische backupsAutomatische backups
Geen verhuisserviceVerhuisserviceVerhuisservice

Voor webshops

Webshops hebben vaak iets meer ‘kracht’ nodig om te draaien. De shop wordt over het algemeen veel gebruikt en er zijn meer ‘verzoeken’ nodig van de server om alle producten te tonen en om de website goed te laten draaien. Hiervoor zijn bij Cloud86 de ‘Managed WordPress Hosting’ naar mijn idee zeer geschikt. 

Met mijn eigen webshop zit ik bij het Managed WP Power pakket en dit bevalt goed. Geen ‘down time’, genoeg opslag en hulp wanneer dit nodig is. Ook de volledige migratie is kosteloos voor mij gedaan destijds vanaf een andere hosting provider zonder dat de shop offline moest. 

De verschillende pakketten die je in deze categorie kunt krijgen zijn ‘Managed WP Start’, ‘Managed WP Medium’ en, je raadt het misschien al, ‘Managed WP Power’. Afhankelijk van de grootte van je webshop en je groeiplannen kun je hier een geschikt pakket uitkiezen. 

Persoonlijk ben ik begonnen op Medium, maar door de groei gingen we al snel over. Dit is overigens zonder problemen later te upgraden mocht je achteraf een pakket te laag uitgekozen hebben. Voor een beginnende webshop met weinig verkeer kan het nooit kwaad om bij de Start te beginnen. 

Hou er alleen wel rekening mee dat je eerste betaling 50% korting krijgt. Als je bijvoorbeeld betaald voor een jaar kan dit je een hoop schelen. Twijfel je dus over het pakket? Dan kun je wat betreft de kosten misschien beter direct de hogere nemen, scheelt een slok op een borrel.

StartMediumPower
Snelheid 3/5Snelheid 4/5Snelheid 5/5
± 5.000 bezoekers p/m± 20.000 bezoekers p/m± 50.000 bezoekers p/m
10 GB SSD opslag50 GB SSD opslag100 GB SSD opslag
2 websites5 websites10 websites
10 e-mailadressenOnbeperkt e-mailadressenOnbeperkt e-mailadressen
5 MySQL databases15 MySQL databasesOnbeperkt MySQL databases
WordPress ondersteuningWordPress ondersteuningWordPress ondersteuning
Gratis SSLGratis SSLGratis SSL
QUIC.Cloud CDNQUIC.Cloud CDNQUIC.Cloud CDN
Automatische backupsAutomatische backupsAutomatische backups
Gratis verhuisserviceGratis verhuisserviceGratis verhuisservice

Voor de grote jongens

Voor een kleine blog of relatief kleine webshop heb je met de eerder genoemde producten goede opties te pakken. De kosten zijn relatief laag en de kwaliteit hoog. Heb je echter een webshop waar veel bezoekers shoppen, duizenden en duizenden bezoekers rondkijken en welke hard groeit? Dan is een VPS (Virtual Private Service) zeer geschikt. Dit kun je wel het ‘zware geschut’ noemen.

Je hebt bij Cloud86 de keuze om een eigen VPS te nemen waar je flexibel kunt betalen voor wat je verbruikt. Heb je juist veel RAM-geheugen, CPU-core of SSD-opslag nodig? Je betaalt voor wat je gebruikt en je kunt maandelijks opzeggen. 

Daarnaast kun je gebruik maken van de bijvoorbeeld de Managed VPS pakketten. Hiermee weet je precies wat je krijgt en waarvoor je betaald. Dit zijn de pakketten die aangeraden zijn voor een groeiende webshop of voor wanneer je meerdere webshops tegelijk wilt draaien. De snelheid, het geheugen en het dataverkeer is hiermee gegarandeerd goed. 

StartMediumPower
Snelheid 2/5Snelheid 3/5Snelheid 5/5
25 GB SSD opslag50 GB SSD opslag100 GB SSD opslag
2 vCPU cores3 vCPU cores4 vCPU cores
3 GB RAM4 GB RAM8 GB RAM
Onbeperkt dataverkeerOnbeperkt dataverkeerOnbeperkt dataverkeer
Litespeed webserverLitespeed webserverLitespeed webserver
Redis cacheRedis cacheRedis cache
ReselleraccountReselleraccountReselleraccount
Gratis verhuisserviceGratis verhuisserviceGratis verhuisservice

Domeinnaam registratie

Voordat je kunt beginnen aan je website of webshop heb je natuurlijk een domeinnaam nodig. Uiteraard kun je hiervoor ook bij Cloud86 terecht. Na het aanmaken van een account kun je via de menu balk onder ‘Domeinnamen’ kiezen uit het volgende keuzemenu:

  • Mijn domeinen
  • DNS beheren
  • Domeinnaam registreren
  • Domeinnaam verhuizen

In één overzicht zie je al je domeinnamen en kun je vanuit daar het domein beheren, het koppelen met een hostingpakket of verhuizen. Ook kun je vanuit hetzelfde menu de DNS gegevens aanpassen of extra domeinnamen aanschaffen. Vooral met dit laatste is wat voorzichtigheid geboden, want ook dit kan verslavend werken. 

Aan de slag met Cloud86

Nu je weet welke pakketten er beschikbaar zijn en hoe je een domeinnaam kunt kopen is het nog handig om de andere features van Cloud86 bij langs te gaan. Het beste leer je dit overigens door het zelf te proberen. Dan kun je dit artikel naast je eigen online omgeving houden. Tips voor het installeren van WordPress met Cloud86 vind je hier.

In het kort werk je vanuit Plesk. Hier kun je als het ware inloggen op je hosting en alle zaken rondom je websites regelen. Je kunt hier dus WordPress installeren, mail adressen aanmaken, databases toevoegen en ga zo maar door. Dit is het ‘technische menu’ waarmee je ook in kunt loggen op je website bijvoorbeeld (als je dit niet direct vanuit WordPress doet).

Het zal in het begin best even wennen zijn. Dat was het ten minste wel voor mij. Ik kende Plesk niet dus het was even zoeken in het begin. Het werd echter allemaal snel heel gemakkelijk en eenvoudig in gebruik. Mocht je er niet uitkomen dan staan er ook genoeg tutorials op de website van Cloud86 en zijn ze altijd bereid je te helpen via de klantenservice. Ze gaan rustig alle stappen met je bij langs.

Cloud86 review

Persoonlijk ben ik zoals je wellicht wel gemerkt hebt erg positief over Cloud86. Laat ik voorop stellen dat het een hosting partij is die gewoon zijn werk moet doen en waar ik ook naar de prijs kijk. Tot nu toe bevalt het me goed, zo goed zelfs dat ik meerdere websites heb verhuist en ben begonnen bij de hosting partij.

Je kunt er bovendien terecht voor verschillende stadia van je online ‘carrière’. Beginnende bloggers kunnen voor erg weinig geld zelfs meerdere websites runnen. Op het moment dat je hier uit groeit stap je eenvoudig over naar een ander pakket met meer geheugen en een hogere snelheid. In de praktijk merk ik dat een relatief laag en goedkoop pakket het erg lang volhoudt zonder dat je een upgrade hoeft te doen. Cloud86 is dus ook zeer geschikt voor de beginnende affiliate marketeer of dropshipper bijvoorbeeld.

Een van de dingen waar ik het meeste over te spreken ben, naast de kwaliteit uiteraard, is de klantenservice en het meedenken van het team. Het is voor mij persoonlijk belangrijk dat ik snel geholpen word bij vragen en ik heb tot nu toe nooit lang hoeven wachten op een goed antwoord. Ook de suggesties voor verbeterpunten op z’n tijd wekken bij mij de indruk dat er goed meegedacht wordt. 

De Cloud86 review is zeer positief en persoonlijk raad ik daarom ook iedereen aan om van de diensten van deze webhosting partij gebruik te maken. De prijzen zijn goed, de kwaliteit nog beter. 

Meest recente update: januari 3, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie