59 Eigen Bedrijf Ideeën: Ook Je Eigen Bedrijf Starten?

Leestijd: 32 minuten

Het klinkt voor veel mensen erg interessant, maar misschien ook ver van huis. Een eigen bedrijf starten. Er is zoveel om uit te kiezen en wat past écht goed bij jou? 

Ik ga je in dit artikel meer vertellen over de motivaties rondom een eigen bedrijf beginnen. Ook zal ik je in het kort de voor- en nadelen benoemen die er zijn en welke ik persoonlijk heb ervaren. Tot slot vind je in dit artikel 59 eigen bedrijf ideeën zodat je een beetje weet wat allemaal mogelijk is.

Waarom een eigen bedrijf starten?

De reden om een eigen bedrijf te starten is voor iedereen anders. De een is niet tevreden met zijn of haar werkgever en wil graag iets voor zichzelf doen om eigen baas te zijn. De ander wil graag in de avonduren wat extra bijverdienen om te sparen voor die wereldreis en weer iemand anders wil gewoon rijk worden.

Mijn persoonlijke start in het (online) ondernemen is een klein beetje natuurlijk ontstaat. Online marketing en met name SEO vond ik leuk en om het goed te leren ben ik daarom een affiliate website begonnen. In het eerste jaar deed ik dit enkel en alleen om te leren, maar na verloop van tijd begon er zelfs geld binnen te komen.

Op dit moment kan ik mijn geld verdienen met de dingen die ik dus écht leuk vind, namelijk het doen van online marketing en het exploiteren van verschillende websites. Voor mij heeft dit een paar hele duidelijke voordelen:

 • Ik kan altijd en overal werken. Op vakantie, in de trein, op het vliegveld of gewoon vanuit bed. Met het online werken van tegenwoordig kan dit bij sommige bedrijven ook, maar je baas is er vaak niet blij mee als je hem vertelt dat je de komende zes maanden vanaf Bali of welk eiland dan ook gaat werken.
 • Ik hoef me aan niemand te verantwoorden. Ik ben eigen baas en kan dus doen wat ik zelf wel. Als ik een dag geen zin heb, ziek ben of gewoon andere plannen heb, hoef ik daarvoor niemand te bellen. Ook hoef ik geen rekening te houden met dingen als vakantiedagen.
 • Het inkomenspotentieel is veel hoger. Werken in loondienst zorgt er automatisch voor dat je bij een 40-urig contract 40 uur betaald krijgt, ongeacht de resultaten die je boekt. Je zult dus nooit meer dan 24 uur per dag geld kunnen verdienen als je 24 uur werkt. Je zit relatief snel aan je maximum.
 • Vrijheid voor creativiteit. Omdat je een eigen baas bent en bezig bent met dat wat jij écht leuk vindt, kun je ook je creativiteit gebruiken binnen je bedrijf. Bij de meeste bedrijven werk je volgens protocollen. Jij maakt je eigen protocollen en hebt ook de vrijheid op het door jouw gekozen moment nieuwe dingen uit te proberen. 

Dit zijn voor mij een aantal belangrijke beweegredenen om met een eigen bedrijf bezig te zijn en om meerdere eigen ondernemingen te starten. Toch is het niet allemaal hosanna. Aan een eigen bedrijf starten zitten ook nadelen verbonden:

 • Onzeker inkomen. Werk je volledig voor jezelf? Dan ben je volledig afhankelijk van je inkomen. Je kunt het nog zo goed doen, maar iets als de Corona pandemie kan dan toch roet in het eten gooien.
 • Geen pensioen. Je bouwt standaard geen pensioen op als je voor jezelf werkt. Jij bent er verantwoordelijk voor dat je op je oude dag toch nog wat geld naast je AOW hebt.
 • Boekhouding bijhouden. Begin je net met je onderneming? Dan is de boekhouding iets waar je zeker rekening mee moet houden. Ook dit soort randzaken komen kijken bij het starten van een bedrijf. Gelukkig zijn er handige tools die je hiermee kunnen helpen. Je kunt op deze pagina je boekhoudprogramma vergelijken.
 • Collega’s. In de meeste gevallen begin je alleen met een bedrijf. Je moet er dus aan wennen dat je ook veel alleen bezig bent. In mijn vakgebied, online marketing, betekent dat veel in je uppie achter de computer zitten. Dit is niet altijd even leuk en dus iets waar je rekening mee moet houden. Het leuke aan het werken voor een baas is dat je collega’s hebt en dat je de vrijdagmiddagborrel niet zelf hoeft te betalen ;).
 

Benodigdheden eigen bedrijf beginnen

Er zijn een aantal dingen absoluut noodzakelijk bij het beginnen van je eigen bedrijf. Als je deze eigenschappen niet hebt en niet aan wilt leren dan heeft het niet zoveel zin om de volgende eigen bedrijf ideeën te lezen. Iets beginnen zonder kans van slagen is nutteloos. Enkele eigenschappen die je ten minste zou moeten hebben of zou moeten trainen zijn:

 • Lef. Praktisch iedereen zou wel een eigen bedrijf willen en de meesten die ik spreek hebben ook talloze bedrijf ideeën waar ze ‘goud geld’ mee kunnen verdienen. Toch zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk starten. Dat ken je misschien ook wel uit je eigen omgeving? Lef om ook daadwerkelijk te starten is daarom een van de belangrijkste eigenschappen die je kunt hebben.
 • Discipline. Als je begonnen bent doe je het eigenlijk al beter dan de grote groep die alleen maar praatjes heeft. Toch is er van de overgebleven mensen nog steeds het grootste gedeelte niet klaar voor om ook daadwerkelijk de arbeid te verrichten. Als fotograaf die vroege ochtendfoto’s toch maken of als affiliate marketeer toch altijd die teksten schrijven terwijl je vrienden lekker uitslapen tot 11 uur in het weekend.
 • Visie voor de lange termijn. Niemand is zomaar miljonair geworden of heeft binnen een week een succesvolle onderneming van de grond gekregen. Het vraag om een combinatie van lef en discipline voor de lange termijn. Meerdere mensen uit mijn omgeving vroegen hoe ze met affiliate marketing konden beginnen (zo is deze site begonnen) en sommigen zijn ook gestart. Niemand is tot nu toe alleen lang genoeg doorgegaan om er écht iets van te maken. De meesten zijn na enkele maanden alweer gestopt. 

Heb jij het lef om te beginnen met je bedrijf en de discipline om het benodigde werk te doen? Dan kom je een heel eind als je dat ook voor de komende jaren weet vol te houden. Maak je taken en je bedrijf een gewoonte en je zult zien dat de resultaten vanzelf komen. De kans van slagen heb je nu nog steeds niet, maar zonder deze drie factoren ben je bij voorbaat verloren.

Eigen bedrijf starten ideeën

Heb je iets gevonden dat je leuk vindt om te doen? Dan ben je voor het grootste gedeelte een gelukkig mens. Of je dit nu doet voor een baas of voor jezelf. Hou je van vrijheid en wil je bijvoorbeeld reizen of werken aan een eigen zaken imperium? Dan is een eigen bedrijf starten misschien wel een goede optie voor jou. Maakt dat je allemaal niet zoveel uit? Dan kun je natuurlijk ook altijd lekker bij je huidige baas blijven werken. Allemaal prima.

Eigenlijk kun je alles wat je voor een baas doet ook voor jezelf doen. Of je nu een fotograaf bent, aan online marketing doet, teksten schrijft of iets hebt met fitness. Met de volgende 59 eigen bedrijf ideeën wil ik je toch graag aan het denken zetten. Misschien twijfel je nog over jouw bedrijf of kom je toch op ideeën om iets naast je huidige baan te doen. Ook voor de echte ondernemers die zoeken naar nieuwe kansen zit er wellicht iets tussen.

 1. Affiliate website

Dit moet voor mij uiteraard als eerste genoemd worden, affiliate marketing. Een eigen site maken en hierop producten van iemand anders onder de aandacht brengen van je lezers.

Kopen ze iets? Dan krijg jij daar als affiliate partner een commissie voor. Deze opbrengsten kunnen oplopen als je veel bezoekers hebt die je weet door te verwijzen naar de producten van je klanten. 

Dit is mogelijk voor ieder onderwerp. Weet je veel van auto’s? Dan is dit een goed onderwerp om over te schrijven of om video’s over te maken. Ben je constant aan het reizen of écht een gadget freak? Ook allemaal goede onderwerpen om je kennis van te delen met geïnteresseerden. 

Op hoebeginik.nl vertellen we je precies hoe je hiermee kunt starten. Goede artikelen om te lezen zijn; onze keuze voor webhosting, WordPress installeren en 15 tips voor affiliate marketing & online geld verdienen. Registreer je je via deze link voor hosting bij cloud86? Dan krijg je bij je eerste betaling 50% korting!

Meer leren over affiliate marketing? Bekijk dan ook de Affiliate Marketing Revolutie.

Wat heb je nodig?

 • Een website
 • Laptop (werkplek)
 • Kennis op een specifiek onderwerp of de wil dit te leren
 1. Socialmedia dienstverlening

Ben je een echte kenner op het gebied van social media? Dan kun je deze skills inzetten voor veel bedrijven. De meesten van de online bedrijven (waaronder wij) hebben namelijk weinig tijd of zin om dit bij te houden. Toch is het voor de klanten van het bedrijf erg belangrijk om aanwezig te zijn.

Ben je een echte kenner op het gebied van Instagram, Facebook en Pinterest? Dan kun je met het maken van leuke posts best makkelijk geld verdienen. Ook is het goed te doen in de avonduren als je je agenda niet te vol stopt met al die klanten. Een goede manier om te professionaliseren is bijvoorbeeld door Master Pinterest als een pro te volgen.

Wat heb je nodig?

 • Verstand van social media
 • Een laptop
 • Feeling met de socialmediagebruikers
 1. Boekhouding

Een klus waar maar weinig mensen zin in hebben is bijvoorbeeld de boekhouding. Dat is juist de reden dat je hier heel goed je geld mee kunt verdienen. Bedrijven betalen lachend een paar tientjes per uur om facturen te laten boeken en de administratie op orde te houden.

Ben jij een pro in een boekhoudprogramma zoals e-boekhouden of Informer? Dan kun je deze skill goed uitbesteden. Je kunt zelfs bedrijven die nog geen boekhoudprogramma hebben aansluiten op de door jouw gekozen software en hier ook nog een affiliate commissie mee verdienen.

Wat heb je nodig?

 • Kennis op het gebied van administratie
 • Een laptop
 • Fiscale knowhow
 1. Handelen in cryptocurrency

Handelen in cryptocurrency kan een goede manier zijn om enorm veel geld te verdienen. Heb je wat extra centen over en heb je verstand van economie, cryptocurrency en markten? Dan is het (bij)verdienen door te traden zeker mogelijk.

Wel is het hiervoor verstandig om gebruik te maken van de goedkoopste exchange zodat je nooit te veel hoeft te betalen. Het traden brengt overigens wel risico’s met zich mee dus het hebben van de juiste kennis is hiervoor wel zo belangrijk. Met de Crypto Masterclass ben je al een goed eind op weg naar het geld verdienen met cryptocurrency.

Wat heb je nodig?

 • Verstand van economie, crypto en markten
 • Startkapitaal (hoeft niet veel te zijn)
 • Laptop
 1. Copywriter

Schrijf je geweldige teksten en vind je het leuk om dit voor de meest uiteenlopende bedrijven te doen? Dan is een bedrijf als copywriter wellicht iets voor jou. Je kunt er namelijk alle kanten mee op.

Schrijf je graag over reizen, financiële zaken of maakt het je niks uit? Bedrijven zijn altijd op zoek naar goede tekstschrijver. Zorg ervoor dat je veel schrijft, ook voor jezelf, en maak een goede portfolio die je ook aan anderen kunt laten zien. Is je tarief goed in verhouding met je teksten? Dan weet ik zeker dat je zo je agenda vol hebt.

Een goede manier om hiervoor acquisitie te doen is het mailen van websites die je toch al leest. Geloof me maar op dit punt, iedereen die een website runt heeft behoefte een goede en vooral betrouwbare tekstschrijvers die hun woord houden. Ben jij dit? Dan heb je je eigen bedrijf zo opgezet.

Wat heb je nodig?

 • Een vlotte pen
 • Een laptop
 • Kennis op het gebied van SEO helpt enorm
 1. Klusjesman

Ben je handig met een hamer en boor? Dan ben je al handiger dan de meeste mensen. Bij een verhuizing komt het vaak voor dat iemand hulp nodig heeft met het ophangen van kasten of het maken van deuren en scharnieren. 

Persoonlijk heb ik hier weinig kaas van gegeten en zou daarom met plezier wat betalen als iemand mij hierbij kan helpen. Onlangs nog moest er iets gemaakt worden aan de badkamer. Het goede materiaal was niet beschikbaar en we hadden hier zo iemand voor betaald mocht deze op korte termijn beschikbaar zijn. Als klusjesman met een goede beschikbaarheid zit je ongetwijfeld zo aan genoeg klussen om een flinke boterham te verdienen. Een gereedschapskist en je bent ready to go.

Wat heb je nodig?

 • Een gereedschapskist
 • Vervoer
 • Oog voor detail
 1. Dropshipping

Een webshop beginnen zonder dat je hiervoor een grote investering moet doen? Dat is dropshipping ten voeten uit. Met dropshipping verkoop je als het ware uit het magazijn van een ander bedrijf. Je kunt hierbij denken aan een dierengroothandel, iets als AliExpress (zou ik niet doen..) of wat dan ook.

Tegenwoordig zijn de grotere bedrijven allemaal ingericht voor dropshipping. Jij maakt een website en zorgt voor bezoekers en je kunt de producten van een ander bedrijf verkopen. Jij hoeft geen dure voorraad aan te houden en ook niet iedere dag langs het postkantoor om de pakketjes te bezorgen.

Zorgen dat je sales doet en een marge tussen de in-en verkoopprijs uithalen. Dat is het werk van jouw als dropshipper. Verstand van zaken als Google Ads en SEO zijn belangrijk, maar ook met social media kun je natuurlijk veel bezoekers naar je webshop krijgen.

Via Woosa kun je talloze plugins aanschaffen die je helpen met het opzetten van een geschikte dropship winkel. Verkopen vanuit Bol, een dierengroothandel, Zalando of VidaXL heb je hiermee zo opgezet.

Wat heb je nodig?

 • Een laptop
 • Verstand van online marketing
 • Goed met cijfers (marges, omzet, inkoopwaarde etc)

Let op: zodra je je aanmeldt bij de KVK krijg je een factuur van € 50. Deze kun je direct opnemen in je boekhouding. Met e-boekhouder of Informer is dit zo geregeld.

 1. Hondenuitlaatservice

Tegenwoordig heeft iedereen het druk, maar dat mag niet ten kosten gaan van het huisdier. Ben je gek op honden en wandel je graag? Dan kun je een hondenuitlaatservice beginnen. De perfecte manier om iedere dag in de natuur te zijn met honden en nog betaald krijgen ook.

Je kunt hierbij denken aan een abonnementsvorm waarin je bijvoorbeeld iedere middag tussen 1 en half 2 met een hond gaat wandelen. Je kunt in je wandeling meerdere honden tegelijk meenemen en zorgen dat ze lekker van de natuur kunnen genieten wanneer het baasje aan het werk is. Veel hondeneigenaren betalen hier met liefde voor. Om je extra goed in te lezen kun je o.a. de volgende handboeken gebruiken; Labrador, Border Collie, Jack Russel, Duitse Herder.

Wat heb je nodig?

 • Een passie voor honden
 • Wandelschoenen
 • Een wandelomgeving in de buurt
Personal trainer
 1. Personal trainer

Sta jij iedere dag al in de sportschool en weet je alles van voeding? Dan is het een relatief kleine stap om als personal trainer aan de slag te gaan. Er zijn genoeg mensen die hulp nodig hebben bij het sporten. Persoonlijk heb ik de discipline om te sporten, maar ik weet bijvoorbeeld bijzonder weinig van voeding. 

Iemand die hier mij mee kan helpen zou ik dus met liefde betalen voor het opstellen van een schema of het opstellen van een plan vooraf. Het enige dat je voor deze carrière nodig hebt, is verstand van sporten en voeding. Laat dit nu net de hobby zijn van veel Nederlanders.

Wat heb je nodig?

 • Verstand van sport & voeding
 • Mensen kunnen motiveren
 • Een schema waarmee je mensen aan het werk zet
 1. Handelen met spullen

Dit is een van de oudste business modellen die er bestaat en het werkt nog steeds uitstekend. Sterker nog, het is tegenwoordig makkelijker dan ooit met het internet en websites als marktplaats; handelen in spullen.

Heb je veel verstand van specifieke theepotten? Dan spot je de goede deals snel en kunt door deze slim in te kopen weer voor een hoger bedrag doorverkopen. Ook kun je bijvoorbeeld faillissementsveilingen afstruinen om goede deals te sluiten.

Bij dit soort veilingen worden vaak inboedels van bedrijver verkocht voor een prikkie. Je hoeft het alleen maar op te halen en duurder door te verkopen op marktplaats en je bent binnen. Een voorbeeld hiervan is iemand uit mijn omgeving die dit doet met kantoorspullen. In bulk 20 werkplekken opkopen met bureau, stoel en kast en deze per stuk doorverkopen. Met een beetje moeite en een klein startkapitaal heb je zo een echte handel gaande.

Wat heb je nodig?

 • Startkapitaal
 • Oog voor de goede koopjes
 • Vervoer (met veel ruimte in de laadruimte)
 1. Bed & breakfast

Heb je een leuk tuinhuis of een schuur waar je niets meer mee doet? Het ombouwen tot een woonruimte is dan misschien nog niet zo’n gek idee. Veel mensen zoeken leuke en unieke optrekjes waar ze een nachtje kunnen slapen. Het is dan ook niet zo vreemd dat bed & breakfast bedrijven uit de grond schieten.

Je kunt het gewoon runnen terwijl je thuis aan het werk bent en je ontmoet ook nog eens veel leuke mensen. Na een paar goede reviews van vrienden en bekenden en wat bekendheid is de kans groot dat je regelmatig gasten over de vloer krijgt. 

Wat heb je nodig?

 • Een leuk onderkomen voor je gasten
 • Passie voor het bieden van een mooie ervaring
 • Leuke tips voor activiteiten in de buurt
 1. Schoonmaken

Met de opkomst van Airbnb en bed & breakfast plekken is de vraag naar goede en betrouwbare schoonmakers ook groot. Na iedere gast moet het huisje schoongemaakt worden. Vaak hebben de mensen die dit exploiteren hier geen tijd of zin in en hier kun jij als schoonmaker van profiteren.

Neem contact op met wat mensen die een Airbnb runnen in je buurt. Dit is gemakkelijk te checken via de website. De kans is aanwezig dat ze regelmatig wat klussen voor je hebben. Je hebt zo een paar keer per week een paar uur extra werk, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of in de avond. Zo kun je een goede boterham verdienen en misschien ook nog wel wat gratis overnachtingen.

Wat heb je nodig?

 • Schoonmaakspullen
 • Vervoer
 • Goed kunnen plannen
 1. Video editor

Ben jij goed met video bewerken? Dan is de kans groot dat je je skills eenvoudig aan de man kunt brengen bij bedrijven of particulieren. Een van de voorbeelden die ik me kan bedenken waar eigenlijk iedereen wel baat bij heeft is bijvoorbeeld de ‘compilatie’ video’s van een verjaardag of bruiloft.

De gasten maken veel video’s en jij kunt hier met je skills een leuke compilatie voor maken. Mensen betalen je voor een leuke video van een paar minuten die ze hun hele leven nog zullen bekijken. Een eervolle taak en een goede manier om je brood te verdienen op een leuke manier.

Wat heb je nodig?

 • De juiste software
 • Een laptop
 • Oog voor detail
 1. Online coach

Dit is eigenlijk een van de breedste en gemakkelijkste dingen om je geld mee te verdienen. Je moet er natuurlijk wel werk van maken, maar dit doe je op het gebied waar je toch al verstand van hebt.

Je kunt video’s maken over de onderwerpen die jij al beheerst. Bijvoorbeeld koken, het plakken van een fietsband en ga zo maar door. Lifesttyle, marketing en ondernemerschap zijn ook populaire onderwerpen. Ben jij een expert op dit gebied? Dan zijn er genoeg mensen die je graag betalen voor je hulp en expertise.

Wat heb je nodig?

 • Expertise op een bepaald vakgebied
 • Verstand van het opnemen van tutorials
 • Een passie om mensen verder te helpen
 1. YouTuber

In het verlengde hiervan ligt een carrière als YouTuber. Ben jij niet bang om voor een camera te staan en heb je verstand van onderwerpen of wil je je hierin verdiepen? Dan kun je letterlijk over alles YouTube video’s maken.

Er zijn mensen die miljoenen verdienen op het internet met het maken van video’s waarin een kind een cadeau openmaakt. Ook met verf tutorials, make-up tutorials of een geschiedenisles over een bepaalde onderwerp zijn er wereldwijd talloze YouTube kanalen die hier grote bedragen mee verdienen.

Wat heb je nodig?

 • Een lange adem
 • Video’s kunnen bewerken
 • Een vlotte babbel en goed verhaal

In dit artikel behandelen we de vraag: Hoeveel kun je verdienen met Youtube?

Lees hier alles over de Cash Cow Academy, de cursus & kant en klare voorbeeld voor geld verdienen met Youtube.

 1. Camera werk

Heb je een goede camera en vind je het leuk om dingen te filmen? Dan kun je het zo gek niet bedenken of mensen hebben jou hiervoor nodig. Bruiloften, bedrijfsuitjes of bedrijfsvideo’s. Allemaal dingen waarvoor regelmatig video’s nodig zijn.

Het specialiseren is in dit geval handig. Maak jij de beste video’s binnen een bepaalde niche? Dan weten de mensen die je diensten nodig hebben je zomaar te vinden. Productvideo’s, bedrijfsintroducties of wat dan ook. Genoeg video’s die jij nog kunt maken.

Wat heb je nodig?

 • Een goede camera
 • Oog voor detail
 • Vervoer
 1. Kook cursus

Ben jij goed in koken? Dan kun je deze skill voor geld aan anderen leren. Helemaal als je een bepaalde keuken goed op orde hebt. Ik weet van mezelf dat ik ooit een Thaise kookcursus heb gedaan van een echte pro. Heel erg leuk en ik kook de gerechten nog steeds. Het was het geld meer dan waard.

Het maakt in dit geval niet zoveel uit wat je doe. Een cursus pannenkoekenbakken, taarten of goede hutspot. Allemaal skills waar mensen voor willen betalen als jij dit goed kunt.

Helemaal mooi aan dit business idee is dat je de evenementen zelf kunt organiseren. Bijvoorbeeld iedere week op je vrije woensdag als je nog een ‘normale’ baan hebt. Loopt het goed? Dan kun je dit uitbouwen naar een fulltime bedrijf met meerdere cursus momenten mocht je dat willen.

Wat heb je nodig?

 • Een ruimte keuken
 • Lekkere recepten
 • Een vlotte babbel om er een leuk evenement van te maken
 1. Virtual Assistant

Ben jij goed in plannen en ben je heel punctueel? Dan zijn er veel mensen die jouw skills kunnen gebruiken. Mensen helpen met het invullen van hun agenda, met het herinneren aan de gemaakte afspraken of met het vullen van de website.

Allemaal taken waar jij als Virtual Assistant digitaal mee kunt ondersteunen. Je wordt als het ware het aanspreekpunt voor iemand anders. Je helpt met het vullen van Excel sheets, met het toevoegen van afbeeldingen op de website en wat dan ook. Een veelzijdige baan waarin je je door je betrouwbaarheid en beloftes kunt onderscheiden. Dit werk kun je bovendien doen waar dan ook ter wereld, dat is het mooie aan ‘virtual’.

Wat heb je nodig?

 • Goed kunnen plannen
 • Verstand van computers (Excel, Word, Agenda’s etc)
 • Punctueel zijn

Tip: zodra je je aanmeldt bij de KVK krijg je een factuur van € 50. Deze kun je direct opnemen in je boekhouding. Met e-boekhouder of Informer is dit zo geregeld.

 1. Leraar in je taal

Het leren van een nieuwe taal is helemaal hip. Als leraar help je mensen fysiek of digitaal met hun woordenschat en uitspraak. Ik ken voorbeelden van mensen die een keer per week met iemand bellen die graag hun moedertaal wil leren. Een goede manier om mensen te helpen met een taal die jij machtig bent.

Er bestaan veel apps die dit doen, maar het leukste is misschien nog wel om via via aan klanten te komen. We leven in een wereld waar iedereen overal komt. Door jezelf te positioneren als dé leraar in je moedertaal kun je vele uren vullen met toffe lessen.

Wat heb je nodig?

 • Goed zijn in taal
 • Geduld hebben
 • Duidelijk kunnen uitleggen
 1. Fotograaf

Heb jij dat haviksoog voor detail en zie jij ieder goed fotomoment eerder dan de rest? Dan is een eigen bedrijf in fotografie misschien iets voor je. Je kunt het beginnen als bijbaan, bijvoorbeeld op de verjaardag of bruiloft van een vriend.

Zijn ze tevreden met de foto’s? Dan zien alle gasten deze ook en heb jij direct een lading reverenties. Je specialiseren in een onderwerp, net zoals bij het maken van video’s, is hier handig. Zo word je beter op dat gebied en kun je je beter als expert verkopen (tegen een hoger tarief uiteraard).

Wat heb je nodig?

 • Een goede camera
 • Oog voor de mooie shots
 • Vervoer
Eigen fotografie bedrijf
 1. Verkopen op Amazon

Producten verkopen op marketplaces zoals Amazon is in opkomst. De verwachting is zelfs dat ze een nog veel groter aandeel in de markt zullen krijgen dan nu. Ben jij expert op het gebied van verkopen op Amazon? Dan kun je hier dus je slag mee slaan.

Het vinden van een goed product en het leveren van de juiste service is belangrijk. De truc om goed te verkopen op Amazon is het belangrijkste om écht succesvol te zijn. Ben je dit? Dan kun je veel geld verdienen. Deze Amazon verkoopcursus kan je hiermee helpen.

Wat heb je nodig?

 • Een goed product
 • Verstand van marketing
 • Opslagruimte voor de producten
 1. Verkopen op Bol.com

Precies hetzelfde geldt voor Bol.com. Dit is een van de grootste marketplaces van Nederland en extreem populair. Dagelijks kopen hier miljoenen mensen hun producten. Weet jij jouw producten bovenaan te krijgen? Dan is geen bedrag te gek. 

Ook kun je dit goed doen naast een baan in het begin. Zo heb je nog steeds de zekerheid van inkomsten en werk je in de avonduren aan je eigen bedrijf. Met de Bol Masterclass beschik je over de juiste kennis.

Wat heb je nodig?

 • Een goed product
 • Verstand van marketing
 • Opslagruimte voor de producten
 1. Reizen organiseren

Ben jij al in iedere stad geweest of kom je altijd in dezelfde omgeving met vakantie waardoor je alle ins en outs weet? Dan is het organiseren van reizen misschien wel iets voor jou. Er zijn genoeg mensen die graag een weekendje weg willen en geen zin hebben om alle uitstapjes en verblijf te regelen.

Stel een tof pakket samen met een leuk hotel, lekkere restaurants en de must-see locaties op een bepaalde bestemming en je kunt ongetwijfeld klanten vinden die hier dankbaar gebruik van maken.

Persoonlijk ben ik enkele jaren geleden naar Krakau, Polen geweest. Dit deden we via iemand die daar woonde en die dus alle lokale plekjes wist. We werden met een bus van het vliegveld opgehaald, naar het hotel gebracht en bij ieder tripje weer weggebracht. Door dit soort simpele dingen te regelen en mensen te ontzorgen geef je ze een leuke vakantie en kun je hier zelf ook een goede boterham aan verdienen.

Wat heb je nodig?

 • Goed kunnen plannen
 • Weten waarvoor de mensen een plek bezoeken
 • De spots kennen die niemand andert weet
 1. Webshop beginnen

Een webshop is een hele toegankelijke manier om een bedrijf te starten in je vrije tijd. Je zorgt dat je wat leuke producten op voorraad hebt, maakt een webshop en het verkopen kan beginnen.

Je hebt hiervoor natuurlijk de marketingkennis voor nodig en ook het maken van een website moet je in het begin leren. Dit trucje heb je echter snel onder de knie en kunt dit vervolgens gebruiken om zelfs meerdere webshops op te zetten mocht je dat willen.

Een webshop in dag en nacht in de lucht. Jij moet er alleen voor zorgen dat je de pakketjes op tijd naar de post brengt en dat je genoeg winst pakt om ook de advertenties en inkoop te kunnen betalen. De potentie van dit bedrijf idee is erg groot en daarom ook een van de populairste manieren waarop mensen een eigen onderneming starten. Beginnen doe je daarvoor bij Cloud86

Wat heb je nodig?

 • Een webshop (hosting, website)
 • Een goed product
 • Verstand van online marketing
 
 1. Taarten bakken

Een taart gebruiken we voor iedere leuke gelegenheid. Voor verjaardagen, een jubileum of gewoon voor de lekker. Bak jij de beste taarten? Dan kun je er donder op zeggen dat mensen ze bij je willen bestellen.

Helemaal als je er teksten op kunt schrijven of zelfs foto’s op kunt maken zijn je taarten een welkome verrassing op iedere gelegenheid. Een taart van de AH is best prima, maar er gaat niets boven een speciale verjaardagstaart met liefde gebakken.

Wat heb je nodig?

 • Een goede keuken
 • Lekkere recepten
 • Creatief zijn
 1. Cursus houtbewerken

Ben jij een echte Ron Swanson en weet je alles van houtbewerking? Dan zijn er genoeg mensen die dit graag van je willen leren. Niets zit zo lekker als je eigen stoel. Voor de gevorderde een heuse kano leren maken? Doe vooral waar jij goed in bent.

We werken met z’n alles steeds meer achter de computer. Veel mensen zoeken dan ook afleiding. Met je handen werken is iets wat veel van ons naast het toetsenbord niet meer doen. Weet jij mensen de fijne kneepjes van het houtbewerken te leren? Dan kun je leuke en bovendien winstgevende cursussen opzetten voor enthousiaste studenten.

Wat heb je nodig?

 • Een werkplek
 • Het juiste gereedschap hebben
 • Mensen aan het werk kunnen zetten
 1. Steden trip

Je ziet ze in grote steden wel vaker. Van die mensen met een paraplu of andere vreemde vlag met een meute mensen erachteraan. Deze lui geven toeristen een tour zoals alleen de locals die kunnen geven. De gezelligste restaurants, de vreemdste steegjes en de leukste weetjes over de stad.

Ben jij iemand die graag met mensen in de weer bent en weet je ook nog eens veel van een stad? Dan zou je deze rondleidingen prima kunnen geven. Ken je het uitgaansleven goed? Dan zou je een groep nieuwe internationale studenten mee op sleeptouw kunnen nemen. Ken je ieder museum? Ook daarvoor zijn er genoeg toeristen te porren.

Wat heb je nodig?

 • Alles weten van je stad
 • Mensen op sleeptouw kunnen nemen
 • Een vlotte babbel met een goed verhaal
 1. Meubelmaker

Als je de cursus houtbewerken gevolgd hebt dan kun je nu o.a. aan de slag als meubelmaker. Ik kan me zo voorstellen dat veel mensen in hun tuin graag een lekkere zithoek willen. Kan jij deze helemaal naar smaak van je klant maken? Dan is dit natuurlijk een stuk leuker dan een standaard meubel van een meubelgigant.

Een statafel met bierkrat houder erin? Een zithoek met boekenkast? Een bijzettafel met glazen deurtjes? Verzin het maar of mensen vinden het leuk om in huis te hebben van een echte pro. Hoe leuk is het als mensen hun leven lang jouw meubels in huis gebruiken?

Wat heb je nodig?

 • Een goede werkplek
 • Creatief kunnen zijn
 • De wens van je klant kunnen vertalen naar een nuttig product
 1. Tuinen bijhouden

Als je naar een willekeurige straat kijkt zie je eigenlijk altijd tuinen die wel een kleine upgrade kunnen gebruiken. De heg snoeien, het gras maaien of onkruid wieden. Allemaal taken die je met plezier uit kunt voeren als je een echt buitenmens bent.

Op iedere plek zijn er mensen die geen tijd of zin hebben om dit bij te houden. Dan hebben we het nog niet eens over de mensen die het zelf niet kunnen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen of mensen met een lichamelijke beperking. Je klanten zijn ze dankbaar als je om de zoveel tijd even de tuin in orde kunt brengen.

Wat heb je nodig?

 • Groene vingers
 • Het juiste gereedschap
 • Vervoer
 1. Bootcamps geven

Als je zelf fit bent en weet hoe je iemand flink kunt laten bewegen is het leuk om hier groepjes voor te organiseren. Buiten in het park met een groep mensen een HIIT training van 45 minuten in de avonduren. Genoeg mensen die toe zijn aan bewegen na het werken.

Ook hoef je hiervoor geen dure apparaten aan te schaffen. In de meeste parken zijn genoeg bankjes, opstapjes en stoepranden te vinden om je klanten flink te laten bewegen. Je kunt dit in de avonduren naast je werk doen of over de hele dag groepen inplannen.

Wat heb je nodig?

 • Een locatie (park, openbaar sportveld, tuin)
 • Materiaal
 • Een goede workout om met je klanten te doen
MasGun massage gun
 1. Massages geven

Heb jij die fluwelen handen waarmee je iedere spier weet te behandelen? Dan zijn er veel mensen die jouw hulp hard nodig hebben. Blessures komen tegenwoordig namelijk niet alleen meer van sporten of werken in de bouw. Steeds meer mensen hebben juist klachten door het lange zitten. Een goede massage kan ze hierbij helpen.

Het is een dankbaar beroep en kunt mensen echt helpen met hun klachten. Je moet natuurlijk wel weten wat je doet. Je hebt weinig nodig. Met een matje, een paar goede handen en bijvoorbeeld een MasGun kun je al snel aan de slag. 

Wat heb je nodig?

 • Verstand hebben van het lichaam
 • Flexibel zijn in je uren
 • Vervoer
 1. Verhuizer

De meesten van ons hebben het wel gedaan. Een paar dozen sjouwen bij een verhuizing. Wist je dat er enorm veel vraag is naar mensen die dit goed kunnen? De bus juist inpakken en in een rap tempo een huis in- en uit laden.

Je hebt een grote bus nodig die je eventueel voor de gelegenheid kunt huren (en doorberekenen aan je klant). Mensen hebben zelf geen tijd of hebben een extra paar handen nodig om de zware dozen naar beneden te krijgen. Je komt zo bij veel mensen over de vloer en kunt op jouw momenten helpen met verhuizen en ondertussen bouwen aan je eigen verhuisbedrijf.

Wat heb je nodig?

 • Groot vervoer (kan je eventueel huren)
 • Spierballen
 • Ruimtelijk inzicht om zo goed mogelijk in te pakken
 1. Loopbaancoach

Een loopbaancoach helpt mensen met het vinden van hun (nieuwe) roeping. Je gaat met mensen in gesprek om erachter te komen wat ze leuk vinden, maar vooral ook waar hun krachten liggen. Hiermee help je mensen naar een nieuwe en hopelijk succesvolle carrière waar ze nog jaren mee vooruit kunnen.

Er zijn genoeg cursussen te doen op dit gebied waarmee je jezelf zo omschoolt naar een goede loopbaanadviseur. Daarnaast hebben sommige mensen de gift om uit zichzelf de roeping bij iemand anders te vinden. Ben jij zo’n loopbaan savant? Dan kun je een hoop succes en plezier halen uit je nieuwe bedrijf.

Wat heb je nodig?

 • Mensenkennis
 • Geduld
 • Weten wat er speelt op de arbeidsmarkt

Verstandig: zodra je je aanmeldt bij de KVK krijg je een factuur van € 50. Deze kun je direct opnemen in je boekhouding. Met e-boekhouder of Informer is dit zo geregeld.

 1. Motivationele spreker

Mensen met een boeiend levensverhaal zijn een graag geziene gast bij bedrijven of op scholen. Je kunt hierbij denken aan (oud) topsporters, criminelen of ondernemers. Iemand met een bijzonder levensverhaal kan anderen motiveren om het juiste te doen.

Over het algemeen zijn mensen vaak zoekende naar wat ze willen met hun leven. Ook staat de jeugd soms in de startblokken om het verkeerde pad op te gaan. Verhalen van mensen die het allemaal al meegemaakt hebben kunnen letterlijk het leven van mensen veranderen. Ben jij iemand met een dergelijk verhaal? Overweeg dan een eigen bedrijf als motivationele spreken.

Wat heb je nodig?

 • Een boeiend levensverhaal met een boodschap
 • Een vlotte babbel
 • Vervoer
 1. Verhuur ruimtes

Bands, bedrijven of gewoon een groep vrienden die iets voor moeten bereiden zijn regelmatig op zoek naar een ruimte die ze kunnen gebruiken. Een band heeft oefenruimte nodig en een bedrijf wil soms op een andere locatie belangrijke besprekingen doen.

Het verhuren van deze locaties kan daarom ook heel lucratief zijn. Het hoeft niet direct groot. Je zou je schuur of garage iedere woensdag avond kunnen verhuren aan de lokale band. Ook een overtollige schuur kan omgebouwd worden tot een brainstorm locatie waar de nieuwe Apple of Facebook bedacht wordt. Hier kun je bovendien een goede boterham aan verdienen.

Wat heb je nodig?

 • Een ruimte
 • Connecties in je gemeenschap
 • Aanvoelen wat je huurders zoeken in de locatie
 1. Kapper

Ben je kapper of kun je gewoon goed haren knoppen? Dan kun je met een beetje gereedschap relatief eenvoudig bij mensen langs om ze te knippen. In de avonduren of gewoon wanneer het de klant uitkomst. Veel mensen hechten juist waarde aan dat persoonlijke contact.

De eeuwige gesprekken bij de kapper over het werk en of je al bijna weekend hebt gaan snel vervelen. Vroegen hadden wij thuis altijd een kapper die iedere zes weken langs kwam. We kenden haar via via en ze at iedere keer dat ze kwam knippen mee met het gezin. Het was wel even wennen toen ik voor het eerst weer naar een ‘normale’ kapper moest. Doe mij dat persoonlijke contact maar. Kun jij dit? Dan heb je binnen no-time een eigen kappersbedrijf opgezet.

Wat heb je nodig?

 • Het juiste gereedschap
 • Vervoer
 • Houden van het persoonlijke contact met je klant
 1. Uber chauffeur

Met het internet zijn dingen als informatie eenvoudig voor ons beschikbaar. Dat geldt ook voor een taxirit. We hoeven niet meer op de hoek van de straat te staan zwaaien, maar kunnen gewoon in een app een auto bestellen. Natuurlijk moet er wel iemand zijn die je naar je locatie wil brengen.

Voor een bedrijf als Uber kun je binnen drie dagen de juiste papier halen. Als leek met een rijbewijs kost dit een aantal weken en maximaal ongeveer € 2800. Rij je al veel? Dan zitten er soms niet eens kosten aan verbonden. Drie dagen een cursus en je bent ready to go. Als uber driver kun je in de auto stappen op het moment dat jij wat wilt verdienen. 

Wat heb je nodig?

 • Een rijbewijs
 • Een auto
 • Licentie van Uber
 1. Consultant

Iedereen is ergens goed in en daar is altijd behoefte aan. Weet je alles van logistiek, van human resources of online marketing? Dan kun je een eigen onderneming als consultant overwegen. Je zou als interim ergens aan de slag kunnen of juist voor een kortere periode een rapport schrijven over verbeterpunten.

Je kunt het zo gek niet bedenken of bedrijven kunnen je hulp er wel voor gebruiken. Het zal even zoeken zijn om de juiste klanten te vinden. Met doorzettingsvermogen kun je echter ver komen en een nieuwe carrière als consultant is zeker een om te overwegen als je een specialist bent.

Wat heb je nodig?

 • Een expert zijn in je veld
 • Veel ballen in de lucht kunnen houden
 • Kunnen werken in zowel grote als kleine teams
 1. Dierenverzorger

Een dierenverzorger is erg multi-interpretabel. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een hondenkapper of zelfs een hoef dokter (ja echt, check de video hieronder). Kun je goed overweg met dieren en heb je de kennis die het dier nodig heeft? Dan kun je ermee aan het werk en een eigen bedrijf in beginnen.

De meneer in het onderstaande voorbeeld heeft meerdere bedrijf ideeën gecombineerd. Naast een eigen bedrijf als hoef dokter is er ook een YouTube kanaal gestart met meer dan 300.000 abonnees. Je kunt er donder op zeggen dat meneer alleen van zijn kanaal op YouTube al kan leven.

Wat heb je nodig?

 • Een passie voor dieren
 • Het juiste gereedschap
 • Geduld
 1. Grafisch ontwerpen

Sommigen hebben die gift. Goed kunnen tekenen en gevoel hebben van kunst. Dit is iets waar je heel eenvoudig een eigen bedrijf in kunt beginnen. De mensen die het tof vinden hebben vaak de juiste software al om digitaal afbeeldingen te kunnen maken en bewerken. Persoonlijk gebruik ik vaak diensten van mensen die dit veel beter kunnen dan ik.

Met bedrijven als Fiverr kun je zelfs relatief eenvoudig aan klussen komen. Je maakt een profiel aan en plaatst een portfolio online. Bij veel artiesten op Fiverr is het hun fulltime baan bewerken en worden er kapitalen verdient. Wie weet koop ik mijn volgende afbeeldingen wel bij jou? #kortings

Wat heb je nodig?

 • Een laptop
 • De juiste software
 • Creativiteit
 1. Auto’s wassen

We leven in Nederland. Dat betekent dat onze auto’s door de regen regelmatig een korte wasbeurt krijgen. Toch blijft er genoeg vuil of vogelpoep over dat gewassen moet worden. Ben jij hier goed in en vind je het leuk om in dure auto’s te rijden? Dan kun je een eigen bedrijf als auto wasser beginnen.

Er zijn overal in Nederland plekken waar je voor enkele euro’s een volledige auto kunt wassen. Lang niet iedereen heeft hier alleen zin in of tijd voor. Je zou voor een goed uurloon kunnen aanbieden om deze auto’s op te halen, te wassen en weer schoon af te leveren. Zo rij je constant in een nieuwe auto en help je mensen om weer goed voor de dag te komen.

Wat heb je nodig?

 • Een rijbewijs (is handig als je met de auto’s naar de wasstraat gaat)
 • Oog voor detail
 • Goed kunnen plannen
 1. Elektronica repareren

Zelf heb ik geen verstand van elektronica. Ik weet hoe alles op een computer werkt, maar vraag me niet om de waterkoker of TV te fixen. Je ziet dan ook regelmatig de oproep van mensen voorbij komen voor een handige Harrie of Harriëtte in de elektronica. Heb jij deze kennis wel? Dan kun je aanbieden om dit no cure no pay te repareren. 

Daarnaast zou je kunnen overwegen kapotte elektronica op te halen van mensen die er vanaf willen. Zodra je dit weet te maken kun je het weer doorverkopen op iets als marktplaats. De meeste dingen zijn voor iemand met de kennis gemakkelijk te repareren. Daarom kun je ook vaak nog een goede prijs krijgen voor de gerepareerde elektronica. 

Wat heb je nodig?

 • Kennis van veel apparatuur
 • Gereedschap
 • Een werkplaats
 1. Webdesigner

In deze lijst staan al redelijk wat opties waarvoor je een website nodig kunt hebben. Er moet ook iemand zijn die deze website moet maken en ontwerpen natuurlijk. Met een WordPress thema kom je vaak al een heel eind en na een beetje oefenen heb je binnen no-time een mooie website in elkaar. Heb je dit trucje onder de knie? Dan kun je goud geld verdienen aan het maken en bijhouden van websites.

Denk bijvoorbeeld aan een laag tarief voor het maken van de website en een onderhoudscontract waarbij iemand een maandelijks bedrag betaalt om de website online te houden. Met de juiste kennis en een beetje oefening kun je een goed eigen webdesign bureau beginnen en hier veel geld mee verdienen.

Wat heb je nodig?

 • Een laptop
 • De juiste software
 • Creatief kunnen meedenken met je klanten
 1. Loodgieter
Eigen bedrijf loodgieter

Op de universiteit wordt geleerd dat je marketing of finance moet studeren om een goede boterham te verdienen. Toch is een van de beroepen met de beste baangarantie in Nederland die van een loodgieter. Kun jij letterlijk alles maken? Dan kun je hier voor jezelf nog veel meer mee verdienen.

Bovendien heb je de vrijheid om zoveel en zo weinig te werken als je maar wilt. Met een busje en gereedschapskist is het mogelijk om deur tot deur te gaan om mensen te helpen met de verstoppingen of de aanleg van een badkamer. Dankbaar werk waar veel behoefte aan is in Nederland. Bedenk je dat de meeste mensen (waaronder ik) dit soort dingen niet zelf kunnen. 

Wat heb je nodig?

 • Vervoer
 • Het juiste gereedschap
 • Goed kunnen plannen
 1. DJ bij evenementen

Je hebt van die mensen die bij ieder nummer de volledige historie kunnen vertellen. Die precies weten welk nummer er goed bij past en hoe een overgang het beste gemaakt zou kunnen worden. Daarnaast heb je mensen die het niet zoveel uitmaakt, maar die hun gasten toch willen trakteren op een goede dans.

Een perfecte combinatie is dan ook om jouw muziek skills te verhuren aan evenementen. Je kunt hierbij denken aan verjaardagen een bruiloft of gewoon een huisfeest tot in de late uurtjes. Met minimale benodigdheden kun je het hele feest in zijn greep houden. Lekker met muziek bezig zijn en nog betaald krijgen ook.

Wat heb je nodig?

 • Verstand van muziek
 • Muziekinstallatie & DJ set
 • Het publiek en het feest aan kunnen voelen
 1. Kinder oppas

Kinderopvang is erg duur tegenwoordig heb ik me laten vertellen. Dat betekent dat er veel geld te verdienen is met het passen op kinderen. Vroeger had ik nog een ouderwetse oppas. Iemand die op ons paste toen onze ouders aan het werk waren. Erg leuk om iemand op zo’n manier goed te leren kennen als kind.

Ben je goed met kinderen en hou je graag een oogje in het zijl? Dan kun je een carrière als kinderoppas zeker overwegen. Om toch nog maar een keer affiliate marketing erin te gooien. Neem je laptop mee en je kunt tijdens het oppassen ook nog eens werken aan je eigen website ;).

Wat heb je nodig?

 • Een liefde voor kinderen
 • Geduld
 • Flexibel zijn qua uren
 1. Personal shopper

Je verzint het niet, maar er zijn mensen die het shoppen niet zelf willen doen. Heb jij veel verstand van kleren en de laatste mode? Dan kun je jezelf in laten huren als personal shopper. Je gaat met je klanten in gesprek over hun smaak en behoeftes en kleed ze vervolgens volledig aan.

Je krijgt de pinpas van iemand anders mee en kunt je naar hartenlust uitleven. Niet iedereen heeft tijd om te wachten voor een pashokje of om de juiste kleuren bij elkaar te zoeken. Als personal shopper kun je betaald winkelen en zo ook je eigen kleren bij elkaar verdienen.

Wat heb je nodig?

 • Goed kunnen luisteren naar de wens van je klant
 • Vervoer
 • Een goede smaak

Hou hier rekening mee: zodra je je aanmeldt bij de KVK krijg je een factuur van € 50. Deze kun je direct opnemen in je boekhouding. Met e-boekhouder of Informer is dit zo geregeld.

 1. Catering service

Het organiseren van een bruiloft of ander evenement is al lastig genoeg. Heb jij verstand van eten en weet je precies wat er past bij de gelegenheid? Dan kun je je brood verdienen door het brood voor iemand anders uit te kiezen.

Ontzorg je klanten volledig op hun grote dag. Help ze met het uitzoeken van de juiste maaltijden en zorgt dat deze op tijd aanwezig zijn. Ook kun je met een bus de boodschappen doen en deze rondbrengen op locatie. Allemaal mogelijkheden om je eigen cateringbedrijf mee te beginnen. 

Wat heb je nodig?

 • Goed kunnen plannen
 • Vervoer
 • De wensen van je klant kunnen vertalen naar een goed menu
 1. Kleermaker

Hoe vaak ik geen gaten in een goede broek gehad heb, daar word je gewoon verdrietig van. Het hergebruiken en repareren van onze kleren is weer helemaal in en er is daarom veel vraag naar mensen die met een naaimachine uit de voeten kunnen. Het maken van een gat in een broek of mauw is voor de liefhebbers een fluitje van een cent. Toch betaal je voor een gat in je broek snel één of twee tientjes om het goed te laten repareren.

Je kunt met je bedrijf beginnen als bijbaan. Ga er maar vanuit dat je redelijk vaak wat te doen hebt als je alleen maar een lijntje uitgooit bij vrienden en familie. Heb je wat referenties? Dan kunnen de klussen snel oplopen en daarmee ook je bankrekening.

Wat heb je nodig?

 • Het juiste materiaal
 • Oog voor detail
 • Snelle reparatietijd
 1. Nagelstudio

Ben je goed met nagels en weet je altijd indruk te maken met je verschijnen? Dan kun heb je deze skill vast ook al eens voor bekenden gedaan. Waarom zou je er dan niet iets meer moeite in stoppen en op zoek gaan naar meer mensen die je kunt helpen met je eigen nagelstudio.

Het leuke aan nagels is dat mensen het zien, helemaal als er iets bijzonders van gemaakt is. Dit betekent ook direct dat het balletje voor jou gaat rollen op het moment dat je er iets moois van weet te maken. “Hoe kom je aan die nagels” is een vraag die je mensen nu al hoort stellen. Nou bij jou dus met je eigen nagelstudio.

Wat heb je nodig?

 • Een passie hebben voor nagels
 • Creatief zijn
 • De juiste benodigdheden
 1. Plan evenementen

Een van de meest vervelende dingen aan een eigen feest of evenementen organiseren is dat je er zelf vaak niet zo’n groot onderdeel van bent. Je moet constant dingen regelen en kijken of alles nog wel op schema ligt en of de koelkast nog wel vol zit. Heb jij dit altijd goed onder controle? Dan kun je deze skills goed verkopen aan mensen die organisatorisch niet bepaald vooraan hebben gestaan met het uitdelen van de skills.

Het plannen van een bruiloft, een verjaardagsfeest of een borrel op de zaak. Evenementen die goed moeten verlopen en die mensen waarschijnlijk nog lang in het geheugen staan. Ben jij die party planner die zorgt voor een meesterwerk? Dan kun je hier goed geld aan verdienen. Begin bij het feest van bekenden en het balletje gaat rollen.

Wat heb je nodig?

 • Goed kunnen luisteren
 • Stress bestendig
 • Goede connecties met benodigde bedrijven
 1. Live streamer

YouTube en Twitch zijn grote platformen op het internet waar miljoenen mensen kijken naar anderen. Gamers die kijken hoe de pro’s het doen of zelfs mensen die met elkaar studeren tijdens een livestream. Ben jij niet cameraschuw en doe jij regelmatig iets waar je de camera ook wel op kunt zetten? Dan kun je een carrière als live streamer starten.

Gamers bijvoorbeeld zitten hele dagen hun favoriete spel te spelen en verdienen in de tussentijd kapitalen via de mensen naar ze zitten te kijken. Twitch geeft zelf aan dat streamers zo’n $ 3000 tot $ 5000 kunnen verdienen bij een 40 urige werk/game week. Daar bovenop komen nog de advertentieopbrengsten van $ 250 per 100 subscibers. Geld verdienen met gamen was nog nooit zo makkelijk, al moet je er natuurlijk wel hard voor gamen.

Wat heb je nodig?

 • Een laptop
 • Zo’n echte gamestoel
 • Iets waarmee je je kunt onderscheiden van de rest en waarvoor mensen terug komen
 1. Auto’s en scooters repareren

Er gaat regelmatig iets kapot en je auto laten repareren bij een garage kan heel duur of langzaam zijn. De meeste mensen hebben daarom een ‘beunhaas’ gevonden die het in de achtertuin voor de helft kan doen. Ben jij iemand die alles van auto’s en motoren weet? Dan kun je hier dus goed geld aan verdienen.

In je vrije tijd of gewoon als werkdag aan auto’s en scooters sleutelen en er nog goed geld mee verdienen ook. Je hebt er eigenlijk alleen de kennis en gereedschap voor nodig. Ben jij hier goed in, dan weten de mensen met een kapotte auto je snel te vinden.

Wat heb je nodig?

 • Een werkplaats
 • Verstand van verschillende motoren
 • Een passie voor auto’s
 1. Wasserette

Veel bedrijven of grote huishoudens hebben niet altijd de tijd om zelf de was te doen. Denk bijvoorbeeld aan de werkoutfits, de kleren van een voetbalteam of handdoeken van een sportschool. Als je goed bent met het wassen van kleren en je kunt deze bovendien razendsnel opvouwen? Dan heb je een goede kans van slagen.

Je kunt met je eigen bedrijf beginnen met lokale sportclubs en bedrijven om zo een klantenbestand op te bouwen. Naarmate je vaker goed werk levert en iedereen zich afvraagt hoe die kleren toch zo schoon komen krijg je het snel drukker en moet je een grotere portemonnee kopen.

Wat heb je nodig?

 • Goed kunnen plannen
 • Vervoer
 • Mogelijkheid om (veel) was te kunnen doen
 1. Handelen in kunst en antiek

Voor veel mensen is het sneupen in een kringloopwinkel of op het internet een hobby. Toch valt er veel geld te verdienen met spullen waar anderen de waarde niet van inzien. Onlangs nog kreeg ik het voorbeeld van een oud reclamebord dat weg moest. Het ging om een bord van de Niemeyer uit Groningen die weggegooid zou worden. Binnen een dag was deze verkocht voor € 140. Dit was pure winst in 15 minuten werk.  

Als je verstand hebt van kust en antiek of andere oude spullen vind je het vast ook leuk. Door je ogen open te houden op een rommelmarkt, uitverkoop of in een kringloopwinkel kun je veel geld verdienen. Eerst als leuke hobby en bijverdienste, maar ook zeker als serieuze business.

Wat heb je nodig?

 • Oog voor detail
 • Weten wat er speelt in de markt
 • Kennis van de verschillende markten waar veel verzamelaars actief zijn
 1. Dieren fokken

Het fokken van dieren vergt iets meer kennis en ook mogelijke vergunningen afhankelijk van het dier. Toch kan het heel leuk zijn om hier een bedrijf in te starten. Je bent iedere dag met dieren bezig en kunt ze helpen aan een leuk nieuw onderkomen. Het is hierbij overigens wel belangrijk dat je het goed doet. Niet zoals in de video hieronder.

Wat heb je nodig?

 • De juiste vergunningen (mogelijk)
 • Liefde voor dieren
 • Een grote plaats om de dieren te houden
 1. Het exploiteren van je groentetuin

Een groentetuin is weer helemaal in. Zelf je eigen groente en fruit verbouwen is een leuke hobby, maar als ik zie hoeveel mijn moeder uit die tuin weet te halen ook zeker een leuk business idee. Het verbouwen is een ding, maar het maken van je eigen jam en limonade weer iets anders.

Door dit soort streekproducten te maken en dit te verkopen aan toeristen kun een flink zakcentje verdienen. In veel plaatsen zijn genoeg toeristen te vinden die het leuk vinden om een lokale jam of soep te proberen. Doe er een leuke strik omheen en je kunt de hoofdprijs vragen.

Wat heb je nodig?

 • Een groentetuin
 • Groene vingers
 • Het juiste gereedschap
 1. Content specialist

Tegenwoordig draait alles online om content. Leuke foto’s, video’s en winacties. Op zichzelf is dit een vak apart en je kunt het wel vergelijken met marketing. Weet jij precies wat er nodig is om de juiste doelgroep te bereiken? Dan kun je veel geld vragen voor je skills.

Influencers zijn hier goed in en weten precies wat hun kijkers willen. Door hier de juiste content voor te maken in de vorm van video’s of foto’s kun je veel ogen bereiken. Als je dit goed kan is dat natuurlijk interessant voor bedrijven of personen die hier geen kaas van hebben gegeten. Een eigen bedrijf als content specialist is een met een grote kans van slagen als jij er goed in bent.

Wat heb je nodig?

 • Een laptop
 • Creativiteit
 • Goed mee kunnen denken met je klant om de juiste boodschap over te brengen
 1. Doe wat je leuk vindt

Het is cliché, ik weet het. Toch is het de belangrijkste van alle bedrijf ideeën die ik je mee kan geven. Een business idee bedenken is één ding, maar het volhouden een ander. De beste bedrijven zijn begonnen uit een passie voor iets. Het maken van foto’s, het schrijven van toffe verhalen of het maken van video’s. Als je voor je mini onderneming ideeën zoekt, kun je het beste bij jezelf beginnen.

Waar ben jij goed in en waar besteed je toch al de meeste tijd aan? Als gamer kun je een carrière als streamer proberen. Repareer je altijd je eigen fiets? Dan zou je dit ook voor anderen kunnen doen. Doe iets wat je leuk vindt en je hoeft geen dag in je leven te werken.

Om een eigen bedrijf te starten heb je ideeën nodig en ik hoop je met deze lijst een beetje in de juiste richting te sturen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er geld mee verdienen. Zolang je iets doet wat je leuk vindt en vol weet te houden heb je een goede kans van slagen. Iets doen wat je niet leuk vindt kan altijd nog. Waarom probeer je niet eens een eigen bedrijf te starten waarin jij de baas bent en kunt doen waar je gelukkig van wordt?


Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

  15 maanden GRATIS je boekhouding doen
   Altijd en overal beschikbaar op de app
  Gebruikt door 500.000+ ondernemers