Home » Marketing » Wat is FTP? Alles over FTP gegevens & server

Wat is FTP? Alles over FTP gegevens & server

Leestijd: 3 minuten

Het woord FTP kom je regelmatig tegen als je met websites bezig bent. De afkorting staat voor File Transfer Protocol. Het kan ervoor zorgen dat bestanden van de computer naar een andere computer verzonden kunnen worden. Je gebruikt het dus om bestanden naar je site te uploaden. Je kunt er ook bestanden van je website mee downloaden naar je eigen pc. Dankzij de FTP verbinding kun jij dus bij jouw bestanden op de server terecht. 

Meer over FTP

Sinds 1971 bestaat FTP al, het is toen erg populair geworden en snel uitgegroeid naar een standaard voor het verzenden van bestanden. FTP is gebaseerd op een client-server model, net als andere internet protocollen. Het wil dus zeggen dat een client contact moet maken met een server. Als het goed wordt gekeurd dan start de overdracht van bestanden. Soms kan een FTP server anonieme toegang toelaten, maar meestal heb je voor de veiligheid een gebruikersnaam en wachtwoord nodig.

FTP gegevens

Wat zijn FTP gegevens eigenlijk? Op het moment dat je een domeinnaam hebt en hosting, dan geeft de webhosting (bijvoorbeeld cloud86) je een aantal gegevens en daar horen ook je FTP gegevens bij. Je hebt deze gegevens nodig als je verbinding wil maken met je server. Je gaat met een FTP programma verbinding maken met je server en dan heb je gegevens nodig zoals een hostnaam, je gebruikersnaam en je wachtwoord. 

FTP server

Je hebt een FTP server en die is altijd verbonden aan je domeinnaam en aan je webhostingpakket. Je moet met deze computer verbinding maken als je bestanden naar je website wil sturen. Het kan gezien worden als een systeem zodat bestanden tussen computers uitgewisseld kunnen worden. 

Het kan eenvoudig uit worden gelegd. FTP servers zijn computers met FTP adressen en die zijn ontwikkeld voor het ontvangen van FTP verbindingen. Eigenlijk hebben ze twee taken: ophalen en wegzetten. Je kunt dus een bestand van een FTP server halen, maar je kunt ook op de server een bestand wegzetten. Ga jij bestanden uploaden, dan doe je dat vanaf jouw persoonlijke apparaat naar de server. Ga je iets downloaden dan gaat het van de server naar jouw persoonlijke apparaat. 

FTP toegang

Als je aan de slag wilt met FTP, dan moet je eerst een FTP verbinding realiseren. Daar heb je toch wel het één en ander voor nodig:

 • FTP inloggegevens: Je hebt een gebruikersnaam nodig, een wachtwoord en een host. Je moet ook een poort opgeven en meestal is dat poort 21 (standaard). Bij je webhost kun je deze gegevens vaak vinden. 
 • FTP client: Het is software die een FTP protocol nodig heeft om bestanden van en naar een andere pc over te zetten. Er zijn hostingbedrijven die deze service online aanbieden.
 • FTP server: Dit is de server van je web hoster. Je gaat door de FTP client verbinding leggen met de FTP server. Zo kun jij dan via je pc, bestanden overzetten naar de FTP server.  

Nut van een FTP website

FTP website kan erg nuttig zijn voor je, waarom? Omdat je via FTP jouw bestanden van de site kunt beheren. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je problemen hebt met een WordPress plug-in. Hierdoor kun je je website niet bereiken. Maar dankzij FTP kun je dit herstellen. Je hebt dus FTP nodig wanneer dat je iets aan je website wil veranderen. 

Voordelen FTP 

Meestal wordt FTP gebruikt op het moment dat er grote hoeveelheden bestanden verwerkt moeten worden. Maar wat zijn de voordelen?

 • FTP bestaat al een hele periode, veel mensen zijn ermee bekend. 
 • Het bevat een aantal fijne functies, zo kun je bijvoorbeeld meerdere bestanden tegelijkertijd overdragen.
 • Dankzij FTP kun je ook overdrachten plannen.
 • Mocht een FTP verbinding verbroken worden, dan kun je deze ook weer hervatten.

Heeft FTP nadelen?

Er is wel een nadeel op te merken aan FTP, namelijk het gebrek aan beveiliging. Daarom moet je goed opletten met je gegevens. Het is nog geen beveiligd protocol en de FTP overdrachten zijn ook niet versleuteld. 

Meest recente update: mei 16, 2022 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

  Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

  Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie