Voorbeeld Kasboek Excel en gratis template

Leestijd: 4 minuten

De contante betalingen van een onderneming worden in het kasboek geregistreerd. Bij het indienen van de jaarrekening aan het einde van het boekjaar moet je naast online-transacties ook een overzicht van alle contante transacties indienen bij de Belastingdienst.

Een veel gebruikt kasboek programma is Excel, maar er is ook genoeg keuze voor andere kasboek software. In dit artikel bieden we een gratis kasboek Excel template en geven we advies en voorbeelden om je kasboek bij te houden.

Wie moet een kasboek invullen?

Niet alle ondernemers zijn verplicht om een kasboek bij te houden. Alleen wanneer je als ondernemer beschikt over een ‘ondernemingskas’ ben je verplicht om hiervoor een kasboek bij te houden.

We spreken van een ondernemingskas zodra je op structurele basis contante uitgaven doet en contante inkomsten ontvangt, bijvoorbeeld van afnemers. Geldt deze situatie voor jou? Dan ben je verplicht om een kasboek bij te gaan houden. 

Het kasboek mag je zowel op papier als via kasboek software zoals Excel (later meer) bijhouden.

Gratis kasboek software

De administratie van een kasboek komt heel precies; wanneer je het kasboek verwaarloosd kan dit vervelende fiscale consequenties hebben. In 2022 kun je je kasboek eenvoudig bijhouden met kasboek software. Dit zijn onze favoriete kasboek programma’s:

 1. E-boekhouden.nl
 2. Fiscus.nl
 3. Visma

Of ga direct zelf kasboek software vergelijken.

Excel boekhouding template

Zelf hebben wij een sterke voorkeur ontwikkeld voor kasboek software, aangezien je hiermee je hele boekhouding op dezelfde plek hebt. Ga je toch liever aan de slag met een Excel kasboek? Dan hebben we een kasboek Excel voorbeeld 2022 die je hieronder kan downloaden.

Excel boekhouding template

Ons Excel kasboek voorbeeld is volledig te gebruiken voor de volgende rechtsvormen:

 • Eenmanszaak kasboek
 • ZZP
 • BV & NV
 • Verenigingen en stichtingen

Hoe werkt het voorbeeld kasboek van Hoebeginik.nl?

Als je het voorbeeld kasboek hebt gedownload in Excel (of als pdf) kun je al aan de slag met de Excel administratie. 

We hebben hieronder enkele instructies toegevoegd zodat jij hier vandaag nog makkelijk mee aan de slag kunt.

StapToelichting
1.In de spreadsheet vind je tabjes met alle maanden van het jaar. Hierdoor heb je een beter overzicht.
2.Werk van links naar rechts. Begin met de beschrijving van een transactie.
3.Vul vervolgens de datum in waarop de transactie heeft plaatsgevonden.
4.Selecteer het juiste btw-percentage waaronder de transactie valt.
5.Vermeld de inkomsten per transactie (inclusief btw) in het Excel kasboek
6.Vermeld de uitgaven per transactie (inclusief btw) in het Excel boekhouding template.
Instructies kasboek Excel

Wanneer je je houdt aan de bovenstaande 6 stappen kan er niks fout gaan. Het kasboek in Excel is voorzien van automatische berekeningen waardoor jij alleen nog maar de cijfertjes hoeft in te voeren! 

Kasboek Excel maanden

Kasboek bijhouden Excel

Zoals eerder aangegeven is het verplicht om als ondernemer een kasboek bij te houden wanneer er sprake is van contante betalingen en/of inkomsten. Een manier om een kasboek bij te houden is via Excel.

Een nauwkeurig kasboek bijhouden is vereist aangezien dit verplicht wordt door de Belastingdienst. Ook mag de Excel administratie later niet meer worden aangepast. Bij eventuele kasboek controles zou je hiervoor verantwoording moeten afleggen. 

Verder is een kasboek noodzakelijk om de boekhouding rond te krijgen voor de jaarrekening aan het einde van elk boekjaar.

Gratis boekhoudprogramma Excel

Zoek je een gratis kasboek Excel voor verenigingen, stichtingen of commerciële organisaties? Dan is ons gratis voorbeeld kasboek Excel bij uitstek geschikt. 

Het kasboek dat wordt bijgehouden wordt aan het einde van het jaar samengevoegd met de totale boekhouding. Het totale kassaldo van je bedrijf wordt toegevoegd aan de balans en de winst- en verliesrekening.

Conclusie

Wanneer je contante geldstromen hebt lopen binnen je bedrijf, ben je verplicht om een kasboek bij te houden. Een kasboek bijhouden kan op drie verschillende manieren in Nederland:

 1. Een kasboek in Excel
 2. Met kasboek software
 3. Een papieren kasboek

Je kan het Excel kasboek voorbeeld gebruiken voor je eenmanszaak, vereniging, stichting, BV of andere rechtsvorm. Zorg ervoor dat jij of je collega secuur is in het bijwerken van de fysieke, online of Excel administratie.

Tenslotte is het kasboek een belangrijk puzzelstukje om de jaarrekening rond te maken. Zorg er dus voor dat de inkomsten en uitgaven uit contant geld goed worden bijgehouden.

➡️ Zonder gedoe een website maken om veel geld te verdienen? Lees hier alles over een Phoenix website!

Veelgestelde vragen over kasboek Excel

Als je veel contante geldstromen hebt binnen je eenmanszaak moet je een kasboek bijhouden. Download ons gratis kasboek Excel, maak gebruik van een kasboek software of kies voor een papieren kasboek. 

Een kasboek bijhouden via Excel is erg eenvoudig. Hoebeginik.nl biedt een gratis Excel boekhouding template met slimme berekeningen aan waarmee jij al je contact geldstromen alleen maar hoeft in te voeren.

Om je inkomsten en uitgaven te verwerken in Excel is het handig te werken om met een kasboek. Hoebeginik.nl biedt een gratis Excel template waarmee je vandaag nog al je inkomsten en uitgaven op een rijtje kan zetten.

Als startende ondernemer kan een online boekhoudprogramma in het begin nog te prijzig zijn. Via Excel-boekhouden.nl kan je gratis een complete Excel boekhouding en administratie bijhouden.

In een bankboek Excel template kun je alle transacties per dag vastleggen. In de meeste gevallen kan je deze transacties exporteren vanuit je boekhoudprogramma en importeren in het Excel-sjabloon.


Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.