Affiliate marketing | Kan je geld verdienen met affiliate marketing?


affiliate marketing

Affiliate marketing is misschien wel een van de meest populaire manier op het internet om geld te verdienen. Op de vraag: “kan je geld verdienen met affiliate marketing?” kan ik dan ook direct Ja! zeggen.

Er heerst alleen een beeld rond affiliate marketing dat niet helemaal klopt. Het wordt bijvoorbeeld vaak in één adem genoemd met ‘passief inkomen’ maar dit is jammer genoeg vaak niet het geval.

Je kunt met affiliate marketing 100% zeker (veel) geld verdienen terwijl je slaapt. Ook wanneer je niet aan het werk bent, maar écht passief is het niet. Niemand komt namelijk zomaar op je website terecht, hiervoor moet je hard werken. Het schrijven van artikelen, het promoten van je website, het opnemen van video’s en noem het allemaal maar op. 

Beschik je over een lange adem en ben je bereid consequent aan je website te werken? Dan is affiliate marketing zeer geschikt om extra inkomsten op te bouwen die helemaal van jou zijn! 

In dit artikel vertel ik je over affiliate marketing. Mijn ervaringen met deze mooie tak van sport en vertel ik je hoe je kunt beginnen met het geld verdienen met affiliate marketing.

Registreer direct een domeinnaam!

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is het doorverwijzen van klanten naar andere bedrijven. Koopt een klant iets bij het bedrijf? Dan ontvangt de affiliate hiervoor een commissie. Als affiliate ben je dus bezig met het promoten van producten of diensten van anderen. Jij ontvangt hiervoor een gedeelte van de opbrengst.

Heb je bijvoorbeeld een website waarover je schrijft over gezond eten? Dan zou een logisch affiliate product om te promoten een kookboek kunnen zijn. Je lezers komen namelijk al op je site en zijn op zoek naar lekkere en gezonde recepten. Kopen ze via jouw link het kookboek? Dan ontvang je hiervoor een commissie. 

Hoe werkt affiliate marketing?

Bij affiliate marketing gaat het om het hebben van een goed product, het hebben van een platform waarop het product aangeboden wordt en klanten. Dit betekent concreet dat er drie partijen bij het affiliate proces betrokken zijn:

  • Verkoper
  • Affiliate
  • Consument

Verkoper

De verkoper is partij die het affiliate programma aanbiedt. Ze zijn de partij die daadwerkelijk het product zal leveren, de klantenservice op zich neemt en het product ontwikkeld. Dit kan een grote partij zijn zoals Bol.com of Amazon, maar ook voor kleinere partijen kan het heel interessant zijn om producten te verkopen met behulp van affiliate marketing.

Met name voor de kleinere partijen kan affiliate marketing (met een goed product) snel zorgen voor meer omzet. Als verkoper hoef je namelijk, maar relatief weinig budget uit te geven aan marketing. Je affiliates verkopen het product voor je. Je hoeft je affiliates in veel gevallen alleen maar te betalen wanneer ze je daadwerkelijk een sale opgeleverd hebben.

Je komt eenvoudig in contact met veel verkopers via affiliate netwerken, zoals:

Meld je gratis aan en begin direct met het verkopen van de affiliate producten en cursussen.

Affiliate

Dit is de partij die daadwerkelijk het product zal promoten bij de bezoekers die de affiliate krijgt. Dit kan zijn op een affiliate website, maar ook via social media of zelfs via mond-tot-mond. De affiliate krijgt afhankelijk van het affiliate programma een eenmalige beloning voor de sale of zelfs een aandeel van alle toekomstige aankopen van de klant.

Voor een affiliate is het hard werken om bezoekers op te bouwen en daadwerkelijk sales te maken. Hier staat tegenover dat een affiliate niets met klantenservice te maken heeft. Ook hoeven ze zelf de producten niet op te sturen of voorraad aan te houden. Het enige waar ze zich op moeten richten is het promoten van de producten of diensten.

Consument

Dit is de groep die affiliate marketing uiteindelijk mogelijk maakt. Het zijn de klanten die daadwerkelijk de producten kopen en zowel de verkoper als de affiliate betalen. Hiervoor ontvangen ze het product of de dienst die de affiliate ze aanbevolen heeft. De consument betaald geen cent meer wanneer ze via een affiliate terecht komen bij een product.

De affiliate heeft een bepaalde niche waarin ze werken en expertise opgebouwd hebben. Zo weet iemand die schrijft over koken waarschijnlijk de beste kookboeken en kan iemand uit de sportwereld je precies vertellen welke halters je moet gebruiken. Hierdoor zijn de aanbevelingen van een affiliate waardevol voor een consument en ontstaat er een win-win-win situatie met affiliate marketing.

Geld verdienen met affiliate marketing

Affiliate marketing is zeer geschikt wanneer je online geld wilt verdienen en hiervoor je handen uit de mouwen wilt steken. Je beheert geen voorraad, hebt geen klantenservice en kunt hierdoor ongestoord werken aan je affiliate website of kanaal en ondertussen commissies opstrijken. Geld verdienen met affiliate marketing is daarom zeer interessant, maar de manier waarop je betaald krijgt als affiliate verschilt per programma / bedrijf.

Pay Per Sale (PPS)

PPS is een van de meest voorkomende manieren waarop affiliates een vergoeding ontvangen. Ze ontvangen voor iedere sale een percentage van de omzet. Hoeveel dit percentage is verschilt per bedrijf en per product maar gemiddeld moet je denken aan 2-9% met uitschieters naar boven en beneden. Affiliate moeten ervoor zorgen dat er daadwerkelijk een product verkocht wordt voordat ze een commissie ontvangen. 

Pay Per Lead (PPL)

PPL is misschien wel een van de meest complexe commissie structuren, maar als je het mij vraagt ook een van de meest interessante. Bij PPL moet je er als affiliate (afhankelijk van het programma) voor zorgen dat een bezoeker zich inschrijft bij een bedrijf of zich aanmeldt voor een proef abonnement of iets dergelijks. 

Je ontvangt in sommige gevallen een hoge commissie eenmalig of een gedeelte van alle toekomstige omzet die de klant gaat maken. Met name met het laatste voorbeeld kun je een vaste stroom van inkomsten opbouwen welke ook nog uitbetaald wordt wanneer je website al offline is. De drempel ligt hierbij vaak alleen wel hoger.

Pay Per Click (PPC)

Bij PPC gaat het puur en alleen om het doorverwijzen van je bezoekers. Hiervoor ontvang je een vergoeding per klik voor iedere bezoeker die je doorstuurt naar de website van de verkoper. Vaak ligt de commissie hiervoor relatief laag, maar er zijn bepaalde niches waar deze klikprijs flink kan oplopen. 

De affiliate ontvangt in dit geval geen vergoeding meer wanneer een klant iets koopt bij de verkoper, maar krijgt zijn vergoeding vooraf in de vorm van de betaling per klik.

Hoeveel kan je verdienen met affiliate marketing?

In principe is de hoeveelheid geld die je kunt verdienen met affiliate marketing ongelimiteerd. Je moet niet raar opkijken dat je de eerste periode niets zult verdienen. Echter zal naarmate je website groeit ook je inkomen stijgen.

Het is moeilijk om dit in bedragen uit te drukken en houdt er rekening mee dat je verdiensten per dag kunnen verschillen. De ene dag verdien je een paar euro en de andere dag een paar honderd. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je verdiensten gemiddeld zullen stijgen!

Hou er rekening mee dat je als affiliate bij veel verschillende bedrijven omzet kunt maken en daarom veel verschillende bronnen van inkomsten kunt hebben. Hieronder vind je een voorbeeld van één van die bronnen.

Voorbeeld verdiensten affiliate marketing
Voorbeeld verdiensten affiliate marketing

Waarom affiliate marketing?

Er zijn veel verschillende redenen waarom je kunt beginnen met affiliate marketing. Persoonlijk vond ik bijvoorbeeld dat ik dagelijks te veel tijd aan het verdoen was met het kijken van Netflix, Youtube, Social Media en noem het allemaal maar op. Denk maar eens bij jezelf na, hoeveel tijd besteed je hieraan?

Is je antwoord 1 uur per dag? 2 uur per week of 5 uur per maand? Het maakt allemaal niet uit. Bedenk je alleen wat je in een jaar kunt bereiken als je ook maar de helft van die tijd gebruikt om iets op te bouwen voor jezelf.

Dit was de reden dat ik jaren geleden begonnen ben met affiliate marketing. Eén uurtje per dag werken aan je affiliate site lijkt misschien niet zoveel (of juist wel?), maar ik garandeer je dat je er na een jaar versteld van staat hoeveel je voor elkaar hebt gekregen. Ook zul je je eerste euro’s verdient hebben en dit alles in tijd die je anders op Netflix doorbracht, niet gek!

inkomen opbouwen met affiliate marketing
Bouw een inkomen op met affiliate marketing

6 redenen waarom affiliate marketing zo interessant is

De redenen kunnen voor iedereen verschillen want iedereen heeft natuurlijk een ander doel. De een wil financieel onafhankelijk zijn en de ander gewoon extra geld om op vakantie te gaan. Dit zijn een aantal van de belangrijkste redenen waarom mensen voor affiliate marketing kiezen.

1. Passief inkomen

Passief inkomen bestaat naar mijn idee niet écht. Affiliate marketing is hard werken en wat dat betreft alles behalve passief. Wel blijft je website 24 / 7 online en kan je website dus altijd sales voor je blijven doen, ongeacht of je slaapt of lekker op vakantie bent. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het op de goede dagen lekker wakker worden is.

Bij affiliate marketing investeer je je tijd om te bouwen aan je website. Dit doe je bijvoorbeeld door het schrijven van artikelen of het maken van een Youtube video. Na die eerste tijdsinvestering zal de door jouw gemaakte content echter 24 /7 online blijven en kan het dus altijd zorgen voor sales. 

Wanneer je bijvoorbeeld in loondienst bent krijg je betaald per uur. Dit betekent dat je nooit meer dan 24 uur per dag uitbetaald kan worden, vrij simpele rekensom. Een affiliate website kan eigenlijk altijd meer bezoekers krijgen en er zit dus in principe ook geen maximum aan de hoeveelheid die je ermee kunt verdienen. Wel is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het idee lijkt me duidelijk en sprak mij persoonlijk in ieder geval erg aan.

2. Geen klantenservice

Mijn start was met affiliate marketing en dit is relatief simpel. Je investeert je tijd door te werken aan je website en krijgt commissie voor iedere sale die je doet. Je hebt geen last van een retourzending, een te late levering of andere manieren van klantenservice. 

Dit kan een enorm tijdrovende bezigheid zijn en die tijd kun je niet besteden aan het maken van die nieuwe content voor je website. Je bent dan niet aan het bouwen aan je website. Dit maakt affiliate marketing een stuk passiever dan bijvoorbeeld een webshop en ook makkelijker te managen.

3. Remote werken

Met affiliate marketing kun je werken van waar je maar wilt. Dit maakt affiliate marketing bij uitstek geschikt voor mensen die af en toe een uurtje thuis willen investeren in hun website. Ook is het geschikt voor mensen die veel reizen of gewoon willen werken terwijl ze in de tuin liggen. Het enige dat je nodig hebt voor affiliate marketing is een computer met een internet verbinding.

4. Lage kosten

Afhankelijk van de manier waarop je je affiliate website wilt runnen kan het heel goedkoop zijn. Vertrouw je bijvoorbeeld voor je traffic op Search Engine Optimization (SEO)? Dan hoef je niet te betalen voor je bezoekers, anders dan wanneer je je bezoekers via advertenties op je site krijgt. Het gebruik van SEO is echt voor de mensen met een lange adem, maar naar mijn idee onmisbaar.

Daarnaast verhoogt het je ‘marge’ aanzienlijk. Al de traffic die je krijgt is namelijk gratis, waardoor je nagenoeg alle commissie die je krijgt kunt zien als winst. Alleen nog even je website en hosting betalen, maar ook dat zijn de kosten niet.

5. Erg flexibel

Als je een eigen affiliate website begint ben je je eigen baas. Je kunt daarom ook je schema zelf bepalen. Heb je één uur per dag de tijd? Perfect! Iets meer / minder? Ook goed. Je kunt het tempo zelf bepalen, maar ook de tijden waarop je werkt.

Erg handig als je een uurtje in de trein moet zitten bijvoorbeeld. Normaal gesproken zit je uit het raam te staren maar met een eigen site kun je aan iets werken waarmee je later geld kunt verdienen. 

6. Invloed op je inkomen

Het werken in loondienst heeft zeker zijn voordelen! Echter kun je met het maken van een affiliate site in principe zoveel verdienen als je wilt, ongeacht de hoeveelheid tijd die je erin steekt. 

Hoe meer je eraan werkt, hoe hoger je verdiensten zullen zijn. Dit steek je vervolgens allemaal in je eigen zak. De frustratie waarmee je te maken krijgt wanneer je voor een baas werkt zijn bijvoorbeeld die onbetaalde overuren of jouw stapje harder zonder dat je hiervoor extra betaald krijgt.

Bij het maken van een affiliate website in het verdienen van geld niet gegarandeerd, het hangt er allemaal vanaf hoe goed je je ervoor inzet. Lukt het je echter om iets op te bouwen (wat zeker mogelijk is!) dan pluk je hiervan ook alleen zelf de vruchten en dit werkt motiverend. 

online geld verdienen
Werken waar en wanneer je maar wilt

Veelvoorkomende vormen van affiliate marketing

Je hebt affiliate marketing in veel verschillende soorten en maten en je kunt je creativiteit dan ook goed kwijt. In feite probeert iedereen natuurlijk producten of diensten onder de aandacht te brengen bij klanten maar hier zijn veel manieren voor.

1. Influencers

Dit zijn de mensen die al aan grote hoeveelheid volgers hebben. Je kunt hierbij denken aan Youtubers, mensen op social media of BN’ers bijvoorbeeld. Dit zijn personen die invloed hebben op hun groep volgers en dus ook op de koopbeslissing.

Je ziet mensen op Instagram bijvoorbeeld regelmatig een product taggen ‘met een link in de beschrijving’. Je kunt er rekening mee houden dat dit een gesponsorde link of een affiliate link is waarvoor ze commissie krijgen.

2. Bloggers

Door het opbouwen van organische bezoekers (SEO) kunnen bloggers een groot publiek opbouwen en dit blijvend laten groeien. Door het schrijven van tutorials bijvoorbeeld, door reviews of door het delen van kennis worden de artikelen gelezen door veel mensen.

Persoonlijk is dit de manier waar ik het liefst gebruik van maak. Het is relatief simpel om met een website te beginnen, maar heeft een lange adem nodig. Het duurt namelijk even voordat de artikelen in de zoekmachines terecht komen. 

Op de website schrijf je interessante artikelen over het onderwerp dat je leuk vindt. Dit kan zijn over koken, online marketing of wat dan ook. In de artikelen raadt je producten of diensten aan en ontvangt op die manier commissie.

Let op: Wil je meer leren over SEO? Volg dan deze online SEO training om jezelf te ontwikkelen!

3. Email lijsten

Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar e mail marketing is nog steeds geen goede manier om online geld te verdienen. Het kan gebruikt worden als een opzichzelfstaand kanaal, maar ook ter aanvulling van bijvoorbeeld een Influencer of Blogger.

Het opbouwen van een lijst met emailadressen is lastig. Je kunt echter in het vervolg wel iedere keer weer producten bij je contacten onder de aandacht te brengen zonder dat dit je tijd of geld kost. Je kunt affiliate links of banners opnemen in de mailcampagne zelf of de campagne gebruiken om bezoekers naar je website te krijgen.

4. Grote media sites

Dit is eigenlijk de Blogger in het groot. In principe is dit precies hetzelfde concept, alleen dan vele malen groter. Een blogger is vaak alleen, maar grote media websites hebben veel schrijvers die allemaal over dezelfde onderwerpen schrijven.

De winst van je affiliate marketing opbrengsten moeten gedeeld worden onder al deze personen maar je verschijnt ook veel eerder in de zoekresultaten door al die artikelen. Een grote media site promoot ook producten onder al die bezoekers die het iedere maand weer krijgt.

Registreer direct een domeinnaam!

Tips voor een affiliate marketeer

De belangrijkste tip die ik graag mee wil geven is wees consistent en heb een lange adem. Je kunt beter iedere week een artikel schrijven en dit voor jaren achter elkaar dan twee weken fulltime werken en dan nooit meer. Dit is naar mijn idee de reden dat sommige websites het halen en andere websites nooit van de grond komen! Een aantal andere belangrijke tips voor affiliate marketeers:

1. Relatie opbouwen en maak het persoonlijk

Als affiliate marketeer probeer je ervoor te zorgen dat mensen iets via jouw kopen. Dit is op zichzelf al lastig genoeg en het is daarom belangrijk dat je een relatie opbouwt met je lezers. Door consistent artikelen te schrijven bijvoorbeeld en jezelf te laten zien als expert krijgen je lezers vertrouwen in de tips die je geeft en zullen ze ook eerder overgaan tot een aankoop. 

Heb je een site over koken? Deel dan je persoonlijke lievelingsgerechten via een video of blog. Ten eerste is dit precies waar je bezoekers voor op je site gekomen zijn en daarnaast is het een logische stap om ook je tips serieus te nemen over bijvoorbeeld de nieuwe messenset (affiliate link) die je aangeschaft hebt.

Er is geen tekort aan reviews op het internet, maar er zijn relatief weinig websites die het vanuit een persoon doen. Door die relatie op te bouwen komen bezoekers voor jou terug en niet zozeer voor de ene review.

2. Reviews van producten of diensten

Een van de meest gebruikte manieren om geld te verdienen met affiliate marketing is het maken van reviews. Dit komt doordat het goed aansluit bij de koopintentie van de lezer. Mensen die opzoek zijn naar een review staan namelijk op het punt om een product aan te schaffen, het enige dat ze nog van je willen weten is of het product bevalt. 

Door je eigen ervaringen te delen in deze review kun je precies vertellen wat je bezoekers met het product kunnen. De voordelen worden zo snel duidelijk en de drempel is daarom laag om het direct aan te schaffen via je affiliate link.

3. Meerdere kanalen

Je kunt veel meer bezoekers bereiken als je meerdere kanalen gebruikt. Ben je een blogger en schrijf je interessante artikelen? Dan is het een kleine moeite om deze artikelen ook op social media te delen. Ook kun je op je website vanaf het begin email adressen verzamelen zodat je op termijn ook hieruit sales kunt genereren. Heb jij die lange adem? Dan betaalt dit zich op termijn zeker uit, je kunt namelijk meer mensen bereiken.

4. Kies de juiste producten

Je kunt nog zo goed zijn in marketing, een slecht product blijft een slecht product. Bovendien zit je publiek niet te wachten op een slecht product. Kies daarom alleen maar producten of diensten uit waar je zelf achterstaat en die echt meerwaarde biedt voor je lezers. 

Het is de moeite waard om hier voordat je start goed over na te denken. Het is zonde dat je veel tijd stopt in het promoten van een product terwijl dit je niets oplevert.

5. Blijf jezelf ontwikkelen

In de wereld van online marketing en affiliate marketing in het bijzonder gaan de ontwikkelingen snel. Iedere affiliate marketeer in constant aan het testen naar de beste manieren om producten te promoten. Ook worden er constant nieuwe tools ontwikkeld voor je website, social media of wat dan ook.

Zorgt dat je op de hoogte blijft met deze nieuwste ontwikkelingen en dat je jezelf blijft bijleren. Dit kan je niet alleen veel geld opleveren, maar zorgt er ook voor dat je niet achter de feiten (je concurrenten) aan loopt!

Mijn ervaring met affiliate marketing

Mijn persoonlijke ervaring is behoorlijk goed. Allereerst vind ik het erg interessant dit hele wereldje. Hoe je bezoekers naar je website kunt krijgen, maar ook hoe je hier vervolgens geld mee kunt verdienen. Er heerst alleen wel een vreemd beeld over affiliate marketing.

Er wordt al snel vanuit gegaan dat het makkelijk geld verdienen is of zelfs helemaal passief maar dit is niet aan de orde. Het bevalt me erg goed dat de websites 24 /7 online staan en daarom ook 24 /7 inkomen kunnen genereren, maar vanzelf gaat het niet.

Ik heb jaren geleden de keuze gemaakt om minder Netflix te kijken, spellen te spelen en noem het allemaal maar op. Een gedeelte van deze tijd heb in iedere week weer gebruikt om aan affiliate sites te werken en het werd daadwerkelijk een hobby van me.

Een hobby waar ik veel tijd in stak, zoals ik dat eerder ook deed met Netflix. Het grote verschil is alleen dat de hobby van affiliate websites me op termijn wat geld op zou kunnen leveren. Dat heeft het gedaan en doet het nog steeds!

Uiteraard gaat het bouwen van een affiliate marketing website sneller naarmate je er meer tijd in steekt maar ieder uurtje is waardevol. Je zou voor jezelf na moeten gaan hoeveel tijd je nu in hobby’s steekt die je niets opleveren. Ieder uurtje dat je hier vanaf weet te snoepen en in affiliate marketing stopt kan je de komende jaren gaan uitbetalen! 

Wil je ook beginnen met affiliate marketing? Dan nodig ik je uit om dit artikel over een domeinnaam en hosting te lezen waarin ik je vertel hoe je binnen no-time je eigen website online hebt. Ook kun je deze aanvullende cursus volgen om jezelf klaar te stomen voor het geld verdienen met affiliate marketing.

.

Kaj

Ooit begonnen met affiliate marketing en nooit meer gestopt met leren. Op Hoebeginik.nl vertel ik over mijn start en hoop ik je te helpen met die van jou!

Recent Posts