De beslissing is genomen, je gaat voor jezelf beginnen. Een spannende stap vol vrijheid en kansen. Maar succesvol ondernemen vraagt meer dan alleen een goed idee. Een goede voorbereiding, dit houdt in dat je kennis moet hebben op het gebied van administratie en financiën. Dit legt namelijk de basis voor een gezonde start van je bedrijf. Dit artikel geeft je een aantal belangrijke tips om valkuilen te vermijden.
Een stevig fundament
Voordat je je eerste klant binnenhaalt, is het belangrijk om je plannen concreet te maken. Schrijf een beknopt ondernemingsplan. Daarin leg je onder meer vast wat je met je bedrijf gaat doen, wie je beoogde doelgroep is en op welke manier je verwacht inkomsten te genereren. Denk daarnaast goed na over de rechtsvorm die bij jouw situatie past, zoals een eenmanszaak of wellicht een VOF.
Open ook meteen een aparte zakelijke bankrekening, zo blijven privé- en bedrijfsfinanciën strikt gescheiden en houd je de boekhouding overzichtelijk. Begin direct met het opzetten van je administratie. Dit kan in het begin met een eenvoudige spreadsheet, maar er zijn ook veel gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma’s voor starters.
Zorg dat je grip hebt op je verwachte inkomsten en uitgaven, oftewel je cashflow. Soms kan het handig zijn om de factoring betekenis te kennen, dit is een financiële dienst waarbij je jouw verstuurde facturen verkoopt aan een extern bedrijf en direct je geld ontvangt, minus een kleine vergoeding.
Je cijfers op orde
Een goede boekhouding valt of staat met discipline. Houd al je inkomsten en uitgaven nauwkeurig en direct bij. Bewaar alle bonnetjes en facturen, bij voorkeur digitaal. Maak er een gewoonte van om bijvoorbeeld wekelijks je administratie bij te werken. Zo voorkom je dat het werk zich opstapelt en je het overzicht verliest. Verstuur je facturen naar klanten? Zorg dan dat deze professioneel ogen, duidelijk zijn en voldoen aan alle wettelijke vereisten, zoals je KVK nummer en btw nummer.
Houd ook je urenregistratie goed bij, zeker als je op projectbasis werkt of als dit relevant is voor het urencriterium voor ondernemersaftrek. Voor ondernemers die snel over hun geld willen beschikken voor hun verstuurde facturen, kunnen partijen zoals bijvoorbeeld o2Factoring uitkomst bieden door dit proces te faciliteren.
Weet waar je aan toe bent
Als ondernemer krijg je te maken met de Belastingdienst. Verdiep je daarom goed in je fiscale verplichtingen. De btw (omzetbelasting) is een belangrijk onderdeel. Weet wanneer je btw-aangifte moet doen en hoeveel je moet afdragen of terugkrijgen. Houd ook rekening met de inkomstenbelasting die je jaarlijks over je winst betaalt. Het is verstandig om hiervoor maandelijks een bedrag opzij te zetten op een aparte spaarrekening, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Noteer belangrijke deadlines voor je aangiftes in je agenda.
Je staat er niet alleen voor
Als beginnende ondernemer hoef je niet alles in je eentje te weten of te regelen. Benut de talloze hulpmiddelen die voorhanden zijn. Zo is er een ruim aanbod aan boekhoudsoftware die speciaal gericht is op zzp’ers en kleine bedrijven, wat een groot deel van je administratie eenvoudiger maakt. Ga in gesprek met collega-ondernemers, sluit je aan bij netwerkgroepen of vind een mentor. Wordt je boekhouding te complex, of besteed je er liever geen tijd aan? Overweeg dan om een boekhouder of accountant in te schakelen. Zij kunnen je adviseren en ondersteunen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent: ondernemen!
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties