Home 9 Marketing 9 Merkstrategie 9 De belangrijkste marketingactiviteiten voor elk bedrijf

De belangrijkste marketingactiviteiten voor elk bedrijf

De beste marketingactiviteiten
Auteur: Chris

Laatst bijgewerkt: 20 maart 2025

Leestijd: 7 minuten

Ben je op zoek naar de beste inspiratie voor effectieve marketingactiviteiten voor een website? Dan ben je bij Hoebeginik.nl aan het juiste adres.

Als je het aan mij vraagt, is marketing het mooiste wat er is. Online je geld verdienen is niet altijd makkelijk, maar als het eenmaal lukt, geeft het echt een kick. Wil je daarnaast een goede marketeer blijven dan moet je jezelf altijd blijven ‘pushen’. Marketingkanalen ontwikkelen namelijk vaak hun functies en eigenschappen. Je moet dit dus goed blijven volgen om altijd op de hoogte te zijn van de laatste trends van de beste marketingactiviteiten.

Zelf ben ik al ruim 10 jaar met online marketing bezig en in dit artikel deel ik dan ook graag al mijn ervaringen en best practices op het gebied van marketingactiviteiten met jou. Dus, heb jij een website en wil je meer doen met marketingactiviteiten? Of wil je in het algemeen meer leren over de meest effectieve marketingactiviteiten? Dan is dit artikel gemaakt voor jou.

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Tip 1. Zorg voor een goede techniek rondom je website

Het is een groot maar belangrijk cliché; indien je online succes wilt behalen met marketingactiviteiten moet je zorgen dat je fundament goed staat. Onder het fundament verstaan we het totaalplaatje van je website, zoals:

  • Voldoende server/hostingcapaciteit
  • Gebruik geen onnodige plugins (in het geval van een WordPress website). Dit vertraagt de site enorm
  • Gebruik een lichtgewicht thema
  • Zorg voor een mobielvriendelijke omgeving zodra bezoekers op je website komen
  • Comprimeer altijd je afbeeldingen voor snellere laadtijden (wij gebruiken hiervoor Tinypng.com)

Ben jij benieuwd of je website een beetje mee kan komen met de normen volgens Google? Ontdek de score van je website hier en verwerk de feedback om je website te verbeteren.

Denk je dat de techniek van jouw website wel snor zit? Dan kan je verder naar de tweede tip.

Tip 2. Creëer een herkenbare huisstijl

Een goede huisstijl kiezen is een ware kunst en als je een goede huisstijl uitkiest kan je hier heel lang mee vooruit. Dit is iets waar je goed over na moeten denken, omdat het op langere tijd zeker voor je zal lonen. 

Wat is een huisstijl?

Onder huisstijl verstaan we de identiteit waarmee bedrijven of websites naar buiten treden. Bij een complete huisstijl moet je denken aan de volgende elementen.

Voorbeeld bedrijfWat doen ze goed
LogoWikipediaDe link met Wikipedia is bij de meesten snel gelegd
KleurenCoca ColaZij hebben hun identiteit duidelijk gekoppeld aan één primaire kleur (rood)
LettertypesBol.comZeer herkenbaar lettertype in al hun marketinguitingen
FotografieYoungcapital.nlSpeelse foto’s wat de doelgroep aanspreekt. 
IndelingCoolblue.nlVeel producten, toch overzichtelijk

Pas huisstijl consequent toe in je marketingactiviteiten

Zodra je een goede huisstijl hebt gevonden is het zaak dat je de huisstijl consequent toepast in al je marketingactiviteiten. Dit zorgt namelijk voor een stukje herkenbaarheid bij de doelgroep. Als je jouw huisstijl maar vaak genoeg in beeld laat komen zorg je ervoor dat je altijd top-of-mind bent bij jouw doelgroep. 

Enkele praktijkgerichte voorbeelden om je huisstijl in toe te passen zijn:

  • Social media berichten
  • Pop-up uitingen
  • E-mail uitingen
  • Offline uitingen
  • Banner uitingen

Kortom, als je jouw huisstijl subtiel en consequent toepast, ga je 100% ervaren dat het eindresultaat van al je marketingactiviteiten collectief verbeterd. 

Straks gaan we dieper in op het in beeld komen bij de juiste doelgroep.

eboekhouden

Boekhouden hoort ook bij ondernemen. Maak gratis gebruik van e-Boekhouden.nl zodat jouw administratie in orde komt

Tip 3. SEO-marketing toepassen

We hebben op dit punt genoeg tijd besteed aan het fundament van je marketingactiviteiten. Hoog tijd om de diepte in te gaan.

Dé manier om gratis websitebezoekers naar je website te halen is via contentmarketing. In de marketingwereld wordt dit ook wel SearchEngineOptimization (SEO) genoemd.

Eén van de belangrijkste elementen bij het behalen van goede posities in de zoekmachines is het schrijven van de juiste content. Hiervoor gebruiken wij altijd een stappenplan die in veel gevallen een garantie voor succes is.

Stap 1. Doe een goed zoekwoordenonderzoek

Als je succesvol wilt zijn in Google moet je voor jezelf alles kunnen onderbouwen; als je wilt scoren ga je in de basis altijd uit van de zoekwoorden en zoekvolumes beschikbaar zijn.

Deze data kan je uit diverse (gratis) tools verkrijgen, bijvoorbeeld:

  • Zoekwoordplanner van Google Ads
  • Keywordtool.io
  • Kwfinder.com
  • Semrush
  • Ahrefs

De kunst is dat je gaat schrijven over een onderwerp waar veel mensen op zoek naar zijn. Hierdoor heeft je artikel straks het meeste (potentiële) bereik.

In het concrete voorbeeld van het artikel wat je nu leest ben ik ook zo begonnen. Ik wilde schrijven over mijn eigen marketingaanpak door de jaren heen. Vervolgens ben ik in de zoekwoordplanner gaan kijken op welk zoekwoord ik mij vervolgens het beste kon focussen.

Ik heb enkele zoekwoord getest en uitkomsten vind je in de tabel hieronder.

ZoekwoordMaandelijks zoekvolume
Marketingactiviteiten170
marketingwerkzaamheden10
Marketingaanpak10
Marketing doen30

Het moge duidelijk zijn dat mijn hoofdfocus in dit artikel daardoor ligt op het zoekwoord ‘marketingactiviteiten’.

Stap 2. Doe onderzoek op andere websites

Je hoeft lang niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Google je focuszoekwoord en bekijk de eerste 5 resultaten. Deze pagina’s staan vaak niet voor niks zo hoog in Google en zullen in de meeste geval dus het nuttigste zijn voor mensen die hiernaar zoeken.

Kopieer vervolgens nooit letterlijk de tekst van deze pagina’s (hier kan je voor worden afgestraft), maar gebruik de belangrijkste elementen en geef er je eigen draai aan.

Stap 3. Zorg voor een goede leesbaarheid

Zodra je gaat beginnen met het schrijven van je tekst zorg je voor de juiste leesbaarheid. Zelf probeer ik mijn zinnen niet te lang te maken en ongeveer 2 tot 4 zinnen te gebruiken om vervolgens een witregel toe te voegen.

Stap 4. Gebruik video’s, plaatjes en tabellen 

Google is gek op ‘rich content’. Gebruik dus plaatjes, video’s en tabellen die een toegevoegde waarde hebben voor het onderwerp waarover je schrijft.

Zorg ervoor dat je de afbeeldingen eerst comprimeert via bijvoorbeeld Tinypng.com. Daarmee zorg je ervoor dat je website niet te langzaam wordt.

Stap 5. Zorg voor een juiste zoekwoorddichtheid

Ga niet je focuszoekwoord heel vaak spammen, maar zorg voor een natuurlijke hoeveelheid zoals je dat ook zou doen bij een normale tekst.

Stap 6. Maak een meta-titel en een meta-omschrijving

Dit klinkt ingewikkeld, maar waarschijnlijk wordt je dagelijks (onbewust) geconfronteerd met deze termen. 

De meta-titel en de meta-beschrijving krijg je namelijk altijd te zien zodra je een zoekopdracht intypt binnen Google. Dit ziet er ongeveer zo uit:

Meta titel en meta description

Tip 4. Begin met Google Ads

Adverteren op Google Ads kan als marketingactiviteit heel goed werken indien je weet wat je doet. Als je vooraf geen duidelijke doelen stelt kunnen de kosten al heel snel de pan uitrijzen zonder dat er resultaat is geweest.

 Door zeer gericht te adverteren op producten of zoekwoorden zorg je er bijvoorbeeld al voor dat je heel gericht verkeer inkoopt. Echter moet je, net als bij SEO, altijd rekening houden met de intentie achter het zoekwoord. Over het algemeen heb je er bijvoorbeeld meer geld voor over om te adverteren op ‘hondenvoer kopen’ in plaats van op de termen ‘hondenvoer’. In het eerste geval zit er namelijk een hele duidelijke koopintentie achter.

Let op: Wil je meer leren over SEA? Volg dan hier de SEA Masterclass om alle kneepjes van het vak te leren!

Pas remarketing toe

Binnen Google Ads heb je vele functies. Je kunt bijvoorbeeld mensen ‘re-targetten’ die al eerder op je website zijn geweest. Een remarketing campagne is voor veel bedrijven dan ook een van de belangrijkste marketingactiviteiten. De kans dat iemand iets koopt die jou al kent is namelijk vele malen groter dan wanneer iemand geen idee heeft wie jij bent.

Stel doelen (conversies) in binnen Google Ads

Binnen Google Ads heb je de mogelijkheid om doelen (conversies) in te stellen. Met deze ingestelde conversies kan je sturing geven aan het budget en zul je dus heel resultaatgericht te werk gaan binnen je campagnes. Hiervoor is het belangrijk dat je je verdiept in de ROAS berekenen. Hiermee kun je de juiste doelen instellen om winstgevend te zijn.

Bepaal een duidelijk (dag)budget voor jezelf

Wanneer je aan de slag gaat met Google Ads ligt het al snel op de loer om je budget te verhogen. Het voordeel daarvan is dat je meer websitebezoekers kunt inkopen. Het nadeel is dat het meer geld kost, terwijl het niet altijd meer zal opleveren.

In het begin kan je daarom beter beginnen met een vast budget (bijvoorbeeld 5 euro per dag). Stel je biedingen niet al te hoog in, zodat je budget er niet direct binnen een paar klikken doorheen is. Zodra je merkt dat je resultaat toeneemt op bepaalde zoekwoorden kun je er altijd voor kiezen om de biedingen op deze producten te verhogen. Ditzelfde geldt voor het (dag)budget.

Tip 4. Begin met e-mailmarketing

E-mailmarketing is een krachtige tool omdat je hiermee een relatie op kan bouwen met de e-mailadressen die je hebt verzameld via klanten. Doe relevante uitingen die goed kunnen aanslaan bij jouw doelgroep. Hiermee versterk je de klantrelatie en zijn mensen eerder geneigd om in de toekomst bij je terug te komen.

Het is voor je propositie verstandig om niet alleen maar kortingen weg te geven. Deel ook eens interessante blog, grappige weetjes of ontwikkelingen over de markt.

Tip 5. Social media kanalen inrichten

Social media is belangrijk voor je ‘social proof’. Voordat mensen in zee gaan zullen ze altijd even screenen met wat voor bedrijf ze te maken hebben. Het middel wat daarin vaak wordt toegepast is social media.

Enkele onderdelen waarop de doelgroep je social media zal beoordelen:

  • Zijn er veel berichten geplaatst
  • Wordt er recent nog geplaatst
  • Is er interactie onder de berichten
  • Hebben ze wel volgers 
  • Is het aantal volgers geloofwaardig

Social media advertising

Naast organische social media heb je ook social media advertising. Dit zijn ook marketingactiviteiten die je los van elkaar moet zien. De resultaten bij koude aqcuisitie zijn vaak minder goed via social advertising tov Google Ads. Dit komt omdat de doelgroep er vaak niet op dat moment naar op zoek is.

Social media remarketing

Een no-brainer voor veel bedrijven is een social media remarketing campagne. Je zet een advertentiecampagne op onder mensen die eerder op je website zijn geweest. Deze mensen hebben vaak nog geen actie ondernomen, maar worden via remarketing wel herinnert aan hun eerder websitebezoek. 

De advertentiekosten van een social remarketingcampagne zijn vaak laag (door de minder grote doelgroep). Daarnaast zijn de conversiepercentages vaak veel hoger omdat de doelgroep in het verleden al interactie heeft getoond met jouw bedrijf.

Tip 6. Werk aan je betrouwbaarheid met reviews

Een marketingactiviteit die niet onderschat mag worden is de betrouwbaarheid. Zoals eerder aangegeven zullen veel mensen je bedrijf screenen voordat ze daadwerkelijk met je in zee gaan. Naast social media zijn reviews een zeer belangrijk onderdeel van de betrouwbaarheid.

Inmiddels laat 80%+ reviews meewegen in zijn uiteindelijke keuze om wel of niet met je in zee te gaan. Ga je dus starten met marketingactiviteiten? Probeer dan vooral zo vroeg mogelijk te beginnen met het verzamelen van reviews. Dit zal zijn vruchten afwerpen voor de toekomst. 

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.

 

Geef je mening 💬

Heeft dit artikel je geholpen?

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Chris
Mijn naam is Chris en ik ben één van de beheerders van Hoebeginik.nl. Ik merkte tijdens mijn studententijd dat ik een grote passie had voor ondernemen en online vindbaarheid. In deze periode ben ik begonnen met het opzetten van mijn eerste websites en webshops. Ik heb in het begin veel fouten gemaakt die achteraf makkelijk te voorkomen waren geweest. Het is mijn wens om anderen te helpen om deze fouten over te slaan. Daarnaast wil ik beginnende ondernemers graag helpen om de juiste focus te bepalen bij het opzetten van hun nieuwe onderneming. Dit is dan ook een van de redenen om te beginnen met Hoebeginik.nl. Kortom, mocht je marketing of ondernemersgerelateerde vragen hebben dan kan je me altijd een berichtje sturen!