Mijn keuze voor web hosting | Alles over website hosting

Leestijd: 7 minuten

Web hosting en het registreren van een domeinnaam zijn als je het mij vraagt een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je online iets wilt beginnen. Niet alleen heb je het nodig voor een website. Het is ook de eerste stap en zorgt ervoor dat je ‘in het bezit’ bent van iets tastbaars. 

Voor mij was dit in ieder geval een motivatie om er ook daadwerkelijk iets mee te doen. Het geen dat ik in mijn hoofd had werd hiermee een beetje tastbaarder. In dit artikel vertel ik je over mijn ervaring met webhosting en een domeinnaam registreren. Ik vertel je mijn persoonlijke favoriet en over de valkuilen die je moet vermijden. Wat is de beste web hosting?

Registreer direct een domeinnaam

Wat is webhosting?

Web hosting is een service die belangrijk is voor het beginnen van een website. Om een website op het internet te ‘plaatsen’ heb je namelijk een hoop bestanden nodig die samen je website vormen. Deze bestanden moeten altijd in verbinding staan met het internet en hiervoor kun je webhosting gebruiken.

Bij webhosting huur je een beetje opslagruimte op een server en deze zorgt ervoor dat je je website online kunt houden. Iedere keer dat iemand je website bezoekt wordt er namelijk een verzoek aan die server gedaan om de bestanden op te halen en om je site te kunnen tonen aan de bezoeker. 

Webhosting en een domeinnaam gaan vaak hand in hand. De internetgebruiker zoekt namelijk op het internet naar een bepaalde domeinnaam, bijvoorbeeld www.hoebeginik.nl. Op het moment dat de internetgebruiker op ‘zoeken’ klikt wordt er gezocht naar de bestanden die aan dit domeinnaam verbonden zijn om de website te kunnen tonen.

Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar tegenwoordig zijn er erg veel bedrijven die je hiermee kunnen helpen. In de begindagen van het internet was dit heel technisch, maar je hebt nu met een aantal drukken op de knop al een nieuwe domeinnaam geregistreerd en hier webhosting aan verbonden. Lees verder als je binnen nu en vijf minuten een website ‘online’ wilt hebben.

Waarom is webhosting belangrijk?

Web hosting is ten eerste belangrijk omdat het je website online houdt. Dat is de basis functie die het vervult. Er zit alleen nog wel verschil in de webhosting die je kunt huren bij verschillende aanbieders en dit kun je beter direct goed doen.

Website snelheid Google Pagespeed (PC)
Website snelheid Google Pagespeed (PC)

Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om snelle web hosting te hebben. Iedere gebruiker van het internet heeft namelijk een hekel aan een langzame website en een van de oorzaken van een langzame website is een trage webhosting.

Website snelheid GT Metrix
Website snelheid GT Metrix

In de afgelopen jaren heb ik een flink aantal web hosting bedrijven geprobeerd en hier zit behoorlijk wat verschil in. Het ene webhosting bedrijf is namelijk heel goedkoop maar niet zo goed. De andere webhoster is iets duurder maar weer een stuk sneller.

Snelheid is het belangrijkste en hiervoor kun je beter niet te zuinig zijn. Het kan je namelijk op het gebied van SEO zelfs veel bezoekers (en omzet) schelen!

Beste web hosting

Ik heb een aantal keer gewisseld in de loop der jaren, maar ben op het moment zeer tevreden met Cloud86. De websites die je hierop kunt maken zijn enorm snel en de installatie van bijvoorbeeld WordPress gebeurt bijna automatisch. Je hebt letterlijk binnen een paar minuten een domeinnaam geregistreerd met web hosting.

Direct zelf beginnen

Wil je beginnen met een eigen website maar zit je er al een tijdje tegenaan te hikken? Dan nodig ik je uit om nu je eerste domeinnaam met webhosting te registreren. Zo heb je de eerste en belangrijkste stap gezet naar een website waarmee je kunt gaan verdienen.

Het maakt in principe niet uit over welk onderwerp je de website gaat maken. Met affiliate partners als Bol.com kun je in iedere branche wat verdienen. Registreer een website over iets dat je echt tof vindt, zo hoef je jezelf niet te motiveren om eraan te werken. Dit kan zijn over gamen, sport of koken. Het maakt echt niets uit!

Wat betreft de kosten voor het registreren van een domeinnaam met hosting valt dit reuze mee. Dit had ik in het begin zeker overschat. Afhankelijk van het pakket dat je afsluit kun je al een website draaien voor ongeveer €1,95 per maand. 

Een domeinnaam registreren is zelfs nog goedkoper, een .nl domein heb je bijvoorbeeld al voor €10 per jaar. Voor de kosten hoef je het dus niet te laten. Ik kan uit ervaring zeggen dat dit het beste leergeld is dat je kunt betalen!

Domeinnaam registreren met web hosting

Ik zal je nu helpen met het registreren van een domeinnaam en webhosting. Je hebt dit alles letterlijk binnen een paar minuten geregeld en hiermee de eerste en belangrijkste stap gezet naar een website.

 1. Registreer een domeinnaam

Ga naar de hostingprovider en vul in de zoekbalk midden op de pagina het domeinnaam in dat je wilt hebben. Heb je hier nog niet goed genoeg over nagedacht? Registreer dan in ieder geval je EIGENNAAM.nl. Je weet nooit of dit later nog eens van pas zal komen, maar hebt het natuurlijk het liefst wel in eigen beheer.

 1. Voeg een hostingpakket toe
Hosting pakketten en kosten
Hosting pakketten en kosten

Wil je nog even geen hosting? Geen probleem. Reken dan alleen je domeinnaam af, dan heb je die alvast maar binnen. Klik hiervoor onder op de pagina op ‘Doorgaan’.

Mocht je alvast hosting toe willen voegen (aan te raden), klik dan onder de domeinnaam op ‘hostingpakket toevoegen’. Kies vervolgens het pakket dat bij je past en klik op ‘nu bestellen’.

Het goedkoopste hostingpakket heb je al voor €0,98 per maand en hierop kun je twee websites hosten. Heb je grote plannen? Dan kun je het pakket van €5,98 nemen. Hiermee kun je een onbeperkt aantal websites hosten. 

TIP: Wil je een echt snelle website? Neem dan een ‘Managed WordPress Hosting’ pakket!

 1. Gefeliciteerd, je bent nu eigenaar van een domeinnaam met hosting!

Tip: Lees hier verder om WordPress te installeren op je website

Eigen ervaringen

Als je het mij vraagt is het beginnen de belangrijkste stap. Veel mensen willen wel iets, maar weinig zetten de eerste stap. Er wordt vaak al aan stap 100 gedacht, terwijl de eerste stap nog niet uitgevoerd is.

Het heeft mij enorm geholpen om die eerste domeinnaam aan te schaffen. Toen pas ben ik concreet uit gaan zoeken hoe ik er iets op kon maken. Al die Youtube video’s kijken is leuk en interessant, maar je leert pas echt zodra je iets concreets in handen hebt.

Nog steeds registreer ik regelmatig een domeinnaam wanneer ik een idee heb voor bijvoorbeeld een affiliate site. Met veel van deze domeinnamen doe ik vervolgens niets, maar het spookt wel rond in mijn achterhoofd. Een domeinnaam kost maar iets van €10 per jaar, dus je kunt er gerust een aantal aanschaffen.

Vaak loop ik na het registreren van een domeinnaam over straat of in de winkel en komen er ineens ideeën boven voor die website. Onderbewust ben je nu al bezig met je website en dit komt doordat je de eerste stap gezet hebt, namelijk het registreren van een domeinnaam. Met genoeg ideeën op zak is het tijd om aan het werk te gaan!

Tip: Lees hier verder om WordPress te installeren op je website

Veelgestelde vragen rondom web hosting

Er zijn 1001 vragen die je kunt hebben rondom webhosting. Ik probeer ze hier voor je te beantwoorden.

Wat is een hosting provider?

Een hosting provider is het bedrijf dat website hosting aanbiedt als service. De hosting provider oftewel host heeft servers en biedt jou de mogelijkheid om een gedeelte van deze server te huren voor je website.

Kan je een domeinnaam kopen zonder hosting?

Ja! Een domeinnaam en hosting zijn twee verschillende dingen. Hoewel ze vaak hand in hand gaan hoef je niet perse een domeinnaam te kopen met hosting. Wil je nog niet met de site aan de slag maar wel alvast de domeinnaam vastleggen? Dan kan dat. Je hoeft pas hosting aan te schaffen zodra je er een site op wilt maken.

Is webhosting nodig?

Ja! Web hosting is noodzakelijk om een website online te houden. Het gebruiken van een webhosting service is alleen niet altijd noodzakelijk. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld zelf een server hosten. Let hierbij alleen wel op de hoge moeilijkheidsgraad. Wil je snel een website beginnen zonder al te veel moeite? Dan is een webhosting service aan te raden.

Wat kost webhosting per jaar?

Het verschilt per aanbieder wat webhosting kost per jaar. Ik zelf heb verschillende tarieven betaald, zowel per jaar als per maand. Je hebt relatief goedkope webhosting voor tot een paar euro maar ook duurdere webhosting voor meerdere tientjes per jaar.

Wat voor jou de beste optie is hangt af van je wensen? Wil je meerdere websites hosten of heb je aan één website genoeg. Wil je op de kosten letten of betaal je liever iets meer voor een hogere snelheid?

Zelf host ik meerdere website en gemiddeld betaal ik tussen de €5 en €10 per maand voor een website. Op het moment heb ik het ‘Webhosting Medium’ pakket zoals je kunt zien bij ‘Domeinnaam registreren van webhosting’.

Waar moet je op letten bij webhosting?

Er zijn veel factoren waarop je moet letten bij het uitkiezen van je webhosting. Ik heb je eerder mijn keuze al genoemd en dit bevalt uitstekend. Hieronder noem ik een aantal algemene zaken die belangrijk zijn bij je keuze voor webhosting:

 • Bereikbaarheid van de klantenservice
 • Welke services vallen onder je pakket
 • Worden er backups voor je gemaakt
 • Hoeveel geheugen zit er bij je hosting pakket (dataverkeer / schijfruimte)
 • Hoeveel moet je betalen voor je hosting
 • Hoeveel regelt de hosting provider voor je? (SSL certificaat, wordpress installatie, etc..)

Website verhuizen naar andere hosting

Heb je al een website bij een andere hosting partij maar wil je verhuizen? Dan is dit mogelijk. Afhankelijk van de hosting provider kunnen ze het zelfs voor je doen. Helemaal wanneer je niet zo technisch bent is het handig om hier zelf niet mee te prutsen.

De hele database met bestanden moet namelijk overgeplaatst worden. Gaat hier iets mis? Dan gaat dit ten koste van je site. Bij Cloud86 bijvoorbeeld is er een gratis verhuisservice wanneer je je site over wilt plaatsen.

Tip: Lees hier verder om WordPress te installeren op je website


Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.