Een belangrijke stap in het beginnen met je website is het installeren van een Content Management Systeem (CMS). Veruit het meest gebruikte CMS is WordPress met ruim 35% van alle websites ter wereld.
In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: “Hoe moet ik WordPress installeren?” en vertel ik je stap voor stap hoe je dit kunt. Volg je de stappen? Dan heb je na het lezen van dit artikel een website waarop WordPress geïnstalleerd is zodat je aan de slag kunt!
Wat heb je nodig voor een website met WordPress?
Als je wilt beginnen met een website kan de informatie die je vindt in het begin overweldigend zijn, dat was het voor mij in ieder geval wel. Ik las veel artikelen maar het werd me niet echt duidelijk. Enorm technisch ben ik niet en het ‘maken van een website’ klonk mij behoorlijk technisch in de oren.
Gelukkig viel het allemaal reuze mee en heb je binnen mum van tijd een website online. Natuurlijk heb je dan een lege website zonder mooie opmaak en artikelen, maar wel eentje waarmee je aan de slag kunt. In feite heb je maar drie dingen nodig om een website met WordPress te maken:
- Domeinnaam
- Webhosting WordPress
- WordPress installatie
In het artikel over mijn keuze voor webhosting WordPress kun je de eerste twee stappen terug vinden mocht je nog niet zover zijn. In het artikel leg ik precies uit hoe je een domeinnaam met hosting kunt registreren. Volg de drie simpele stappen om een domeinnaam te registreren met webhosting.
WordPress installeren
Heb je deze stappen afgerond? Dan kunnen we verder met de installatie van WordPress. Bij sommige webhosters moet je hiervoor zelf nog in de FTP gegevens prutsen en hierdoor wordt het al snel technisch en onoverzichtelijk. Daarnaast kost het je veel tijd en dat is niet nodig.
Gelukkig kun je bij Cloud86 met een paar drukken op de knop dit hele proces uit handen geven! Je geeft aan op welke domeinnaam met hosting je WordPress wilt installeren en de provider doet de rest.
Hou er rekening mee dat de installatie altijd eventjes duurt, gemiddeld tussen de 1 tot 24 uur. Bij mij was dit al binnen het uur geregeld en kon ik beginnen met mijn website(s).
Hoe kan ik WordPress installeren?
Na je aanmelding bij Cloud86 en het aanschaffen van een domeinnaam met hosting kun je vanuit het menu van de provider alles regelen.
- Klik na het inloggen links in het menu op ‘Mijn diensten’ onder ‘Diensten’. Druk vervolgens op het domeinnaam waarop je de hosting hebt geïnstalleerd en login op Plesk.
- Ga binnen Plesk links in het menu naar ‘WordPress’ en klik op ‘Installeren’.
- Configureer vervolgens je WordPress website in het volgende scherm:
Zoekpad van installatie; hier moet je weergeven ‘op welke url’ je de website neer wilt zetten. In principe zet je je website hier op de https:// SITE .nl neer.
Titel van website; Geef hier een titel voor je website op.
Plugin- of themaset; Kies hier welke thema’s je door Cloud86 wilt laten installeren. Je kunt dit altijd later zelf nog aanpassen. Een aantal van de thema’s die je eigenlijk altijd moet installeren zijn: Jetpack, Limit login Attempts Reloaded, Litespeed Cache en Yoast.
Taal van de website; spreekt wel voor zich, in welke taal wil je de website gaan maken?
Versie; Kies altijd voor de laatste (of huidige) versie.
Gebruikersnaam; Hiermee ga je later inloggen op WordPress, dit hoeft niet altijd vanuit dit menu.
Wachtwoord; Dit is het wachtwoord waarmee je later gaat inloggen op WordPress (je website).
E-mail; Dit is het email adres dat aan je account gekoppeld wordt.
- Druk op installeren en je website wordt klaargezet
LET OP: Het kan even duren voordat je website daadwerkelijk klaar is. Gemiddeld is dit tussen de 1 en 24 uur. Bij mij persoonlijk was het binnen het uur geregeld. Kijk niet vreemd op wanneer je tijdens de installatie foutmeldingen op je site krijgt zolang je site klaargezet wordt.
Naar verloop van tijd zal dit veranderen en staat het standaard Thema van wordpress voor je klaar. Je bent nu klaar om daadwerkelijk te beginnen en hebt je eerste website online staan.
Inloggen op WordPress
Klik binnen Plesk links in het menu op ‘WordPress’, selecteer je website en klik achter ‘beheerder’ op ‘Aanmelden’. Je kunt nu inloggen op je WordPress website en beginnen.
Hoe nu verder?
Je hebt nu je website online staan, lekker bezig. Helaas betekent dit niet dat er nu automatisch een hoop bezoekers naar je website komen. Hiervoor moet je nog wel de handen uit de mouwen steken.
Om bezoekers naar je website te krijgen en er daadwerkelijk iets aan te verdienen moet je de site vullen. Dit kan met artikelen over het onderwerp dat je uitgekozen hebt, reviews van boeken die je gelezen hebt, je eigen online CV en ga zo maar door. Alleen door deze content te maken en te plaatsen op je website zullen mensen deze uiteindelijk vinden.
Het onderwerp van je website maakt naar mijn idee niet zoveel uit, zolang je er maar iets interessants op plaatst. Sommige mensen hebben een passie voor schaken en kunnen hier 1001 artikelen over schrijven, helemaal goed!
Anderen schrijven graag over koken en delen hun recepten, ook top! Zolang je maar iets tofs maakt wat andere mensen willen lezen en dit consequent doet.
Je moet niet de illusie hebben dat je met 1 artikel al veel mensen naar je website krijgt, hiervoor is meer nodig. Hoeveel dat is bepaal je zelf maar als vuistregel kun je aanhouden; hoe meer hoe beter!
Veelgestelde vragen rondom WordPress Hosting
Er zijn veel vragen rondom WordPress en WordPress hosting. Het komt vaak intimiderend over, maar in principe is het makkelijker dan het lijkt.
Wat is een Content Management Systeem?
Een Content Management Systeem oftewel CMS is een software applicatie dat je kunt gebruiken om content te managen. Het gebruik van een CMS zorgt ervoor dat je de tekst op een website kunt plaatsen, afbeeldingen kunt toevoegen/verwijderen en noem het maar op.
Op het internet wordt alles op een website bijgehouden in bestanden. Deze bestanden worden altijd opgevraagd wanneer een internetgebruik op je website terecht komt om je website te kunnen tonen.
Het is voor jou heel omslachtig om iedere keer wanneer je iets wilt aanpassen aan je website dit via die bestanden moet doen. Vandaar dat je alles centraal kunt regelen vanuit een CMS.
Er zijn enorm veel verschillende Content Management Systemen die je kunt gebruiken, maar WordPress is by far de grootste (en beste als je het mij vraagt).
Wat is WordPress?
WordPress is een tool waarmee je een website kunt maken. Het is een open-source CMS waarop inmiddels meer dan 35% van alle websites ter wereld draaien. De grote kracht van WordPress is dat het voor het grootste gedeelte Plug & Play is.
Ontwikkelaars kunnen Plugins en Thema’s bouwen die werken op WordPress. Gebruikers kunnen dit vervolgens downloaden en direct installeren op hun website.
De gebruiker hoeft hiervoor niet zelf een applicatie te ontwikkelen, maar kan gebruik maken van applicaties die gemaakt zijn door iemand anders.
WordPress Thema’s
Op WordPress maak je gebruik van een Thema. Dit is als het ware de jas die je website aan heeft. Er bestaan zowel betaalde als gratis thema’s die mensen kunnen gebruiken.
Bij het installeren van een WordPress Theme wordt de vormgeven van je website aangepast naar de vormgeving zoals die ontwikkelt is binnen dat thema.
Er zijn thema’s gemaakt specifiek voor recepten websites, nieuwswebsites of eigenlijk voor ieder ander doeleinde. Doordat iedereen binnen deze thema’s kan zoeken en uit kan kiezen wat hij wil kun je zonder grafische kennis redelijk makkelijk een leuke website opzetten.
WordPress Plugins
Naast Thema’s heb je op WordPress ook Plugins. Dit is naast de Thema’s een andere belangrijke reden dat WordPress zoveel gebruikt wordt.
Plugins zijn namelijk kleine apps die je kunt installeren op je website en iedere app heeft een andere functie. Er bestaan bijvoorbeeld apps (plugins) die ervoor zorgen dat er boven ieder artikel automatisch een inhoudsopgave geplaatst wordt.
Ook bestaan er Plugins die je laatste berichten op social media tonen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een plugin voor bedacht.
Ook de WordPress plugins zorgen ervoor dat je met weinig kennis aan de slag kunt. De Plugins kunnen je helpen met het bouwen van je website zonder dat je hiervoor moet programmeren.
Je kunt een plugin wel vergelijken met een applicatie op je mobiele telefoon. Je zoekt gewoon in de store (Plugin overzicht) naar de Plugin die je nodig hebt, installeert deze en klaar is kees.
Let op: Moeite met het kiezen van de juiste plugin’s en thema’s? Vind hier een groot aanbod speciaal gemaakt voor e-commerce.
Wat is WordPress hosting?
WordPress hosting is hosting geoptimaliseerd voor WordPress zoals de naam al doet vermoeden. Bij normale hosting moet je vaak je WordPres nog zelf installeren bijvoorbeeld en bij WordPress hosting is dit vaak met één druk op de knop voor je geregeld.
Een ander voordeel van WordPress hosting ten opzichte van normale hosting zijn de automatische updates. Je kunt hierbij namelijk instellen dat je Plugins en Thema’s automatisch naar de laatste versie worden gebracht. Hierdoor wordt je website nog een stuk minder arbeidsintensief. Ook op Cloud86 heb je goede WordPress hosting.
WordPress kosten
Regelmatig krijg ik de vraag: “Is WordPress gratis?” en het antwoord is ja! WordPress is open-source wat betekent dat iedereen er gratis gebruik van mag maken.
Wel bestaan er betaalde Plugins & Thema’s, maar WordPress zelf is gratis en voor iedereen dus kosteloos te gebruiken. De enige kosten voor een WordPress website zijn dus de hosting en je domeinnaam.
Waarom WordPress gebruiken?
Als je het mij vraagt zou iedereen gebruik moeten maken van WordPres, helemaal wanneer je niet zo technisch bent zoals ikzelf. Het is het meest gebruikte CMS ter wereld en niet zonder reden.
WordPress is namelijk open-source, wat betekent dat iedereen eraan kan werken en eraan kan bijdragen. De kracht hiervan is dat iedereen bijvoorbeeld (gratis) plugins kan ontwikkelen die iedereen mag gebruiken.
De hele wereld kan letterlijk bijdragen aan WordPress als platform en dit komt de groei en innovatie ten goede. Bestaat de tool nog niet die je nodig hebt? Grote kans dat iemand op het WordPress forum dit wel voor je wil maken.
Door al deze snufjes en de grote hoeveelheid hiervan kan iedereen een website maken naar eigen smaak. Er zijn veel verschillende thema’s en plugins en je vindt dus gemakkelijk wat nodig is om je eigen website tot een succes te maken.
Ook is het relatief eenvoudig op te zetten zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel en is het bovendien gratis te gebruiken!
WordPress geïnstalleerd? Lees hier hoe je een WordPress thema kunt installeren zodat je verder kunt.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!
e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR
0 reacties