De afgelopen jaren is het steeds populairder geworden om een webshop te starten. Aan het begin van het vierde kwartaal zijn er in totaal ruim 67.000 webwinkel geregistreerd in Nederland. Ter vergelijking, in 2007 waren er slechts 5.000 webshops in Nederland.
Om een webshop te mogen beginnen moet je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel, dit kost eenmalig circa 50 euro. Als je bent ingeschreven ben je in principe klaar verkopen te doen met je webshop.
Uit eigen ervaring weten wij inmiddels dat een webshop goed in de markt zetten nog niet zo simpel is als velen zullen denken. Daarom hebben wij een stappenplan opgesteld zodat we je goed op weg kunnen helpen.
De basis van jouw webshop
Om je webshop succesvol te maken zijn de onderstaande onderdelen onmisbaar:
- Kies een geschikt boekhoudprogramma
- Domeinnaam kiezen
- Hostingpartner kiezen
- ContentManagementSystem (CMS) kiezen
- Kies een betaalprovider
Kies een boekhoudprogramma voor je webshop
Zodra je de eerste zakelijke kosten begint te maken is het aan te raden dat je zo snel mogelijk een online boekhoudprogramma afneemt om je administratie goed bij te houden.
De eerste zakelijke kosten maak je al bij de Kamer van Koophandel. Deze kosten kan je dus opvoeren als je eerste kostenpost. Zodra je zakelijke kosten maakt, wordt je totale winst lager. Dit betekent dus dat je minder belasting zal betalen.
Hieronder heb ik een kleine selectie gemaakt van onze favoriete boekhoudprogramma’s. Het voordeel aan deze boekhoudprogramma’s is dat ze compleet zijn. Je kan rechtstreeks je transacties in laten laden via een rechtstreekse koppeling met je zakelijke rekening. Verder hebben deze boekhoudprogramma’s ook een online app waarin je elk bonnetjes direct kan uploaden via een Scan & Herken functie.
Een domeinnaam kiezen voor je webshop
Een logische vervolgstap is het kiezen van een juiste domeinnaam. Deze keuze hoef je niet binnen nu en een paar minuten te maken. Als je echt een begrip wilt maken van je webshop helpt het als de naam pakkend is.
Als ik zelf een nieuwe domeinnaam wil vastleggen maak ik eerst een longlist van 25 URL’s met mijn ideale domeinnamen. Vervolgens kijk ik op deze website om te zien welke van deze URL’s nog niet geclaimd zijn.
Als je alle URL’s uit de longlist hebt gecontroleerd weet je welke er nog beschikbaar zijn. Maak van de beschikbare URL’s een shortlist met 5 URL’s. Tussen deze URL’s moet je gaan kiezen. Een goede tip is om een tiental vrienden of familieleden te vragen naar hun favoriete domeinnaam. Op deze manier zijn wij ooit op de domeinnaam Blijhuisdier.nl terechtgekomen. Deze domeinnaam was gewoon vrij.
Er zijn geen passende domeinnamen beschikbaar
Ben je niet tevreden over de domeinnamen die beschikbaar zijn? Je zou de website Domainorder.com eens kunnen checken. Op deze veilingwebsite vind je domeinnamen die binnen een korte tijd weer beschikbaar komen. Je kunt bieden op domeinnamen vanaf 50 euro. Als je erin slaagt om de veiling te winnen zullen zij de domeinnaam verhuizen naar jouw e-mailadres.
Het voordeel van een domeinnaam kopen via Domainorder is dat de meeste domeinnamen al een bepaalde SEO waarde hebben opgebouwd in de afgelopen jaren. Deze SEO waarde krijg je er gratis bij. Dit kan zorgen voor een grote boost in de beginfase van je webshop
Hostingpartner kiezen
Als je een domeinnaam hebt gevonden begint de volgende stap, namelijk het kiezen van de juiste hostingpartij. Hosting is nodig om je website in de lucht te krijgen en om je website in de lucht te houden via een server. Het is het makkelijkste om dit te via een hostingpartner te regelen.
Met onze eerste webshop heb ik me vooral laten verleiden door hostingpartners met de laagste prijs. Hier ben ik later heel erg van terug gekomen. In het begin koos ik, zoals de meesten, voor Hostnet. Op zich was Hostnet een prima partij, alleen waren hun servers enorm traag. Dit komt omdat de servers met tienduizenden/honderdduizenden andere websites worden gedeeld.
Wij kregen veel klachten over de websitesnelheid van onze webshop (Blijhuisdier.nl) toen we nog bij Hostnet zaten. Toegegeven, we hadden redelijk intensieve plugins op onze website draaien die veel servercapaciteit vereisten.
Via een bevriende webshopondernemer kwamen we op zijn advies uiteindelijk terecht bij hostingprovider Cloud86 uit Leeuwarden. Dit is tot op de dag van vandaag een zeer gelukkig huwelijk gebleken. Ze hebben een geweldige klantenservice en ze regelen bij een overstap alles voor de klant van A tot Z.
Je webshop aanmelden bij Cloud86
Via deze link kan je jouw domeinnaam + webshop ook binnen 5 minuten registreren bij Cloud86. Je krijgt ook nog eens 50% korting op je eerste bestelling.
Mocht je eerst wat meer over Cloud86 willen weten dan adviseer ik je om onze uitgebreide review over Cloud86 eens door te lezen.
ContentManagementSystem (CMS) kiezen voor je webshop
Een CMS is een systeem waarbij je, zonder al te veel technische kennis, makkelijk je content kunt beheren en je website kunt ontwikkelen. Met vrijwel elk CMS heb je slechts beperkte technische kennis nodig.
Wil je een webshop beginnen en heb je een langetermijnvisie? Dan verdient deze stap zeker veel aandacht. Het overzetten van een CMS is namelijk veel gedoe.
Welke CMS’en zijn er voor webshops?
Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een CMS volgt hieronder een korte opsomming van de meest populaire CMS’en voor webshops. Vervolgens worden de systemen ook even kort toegelicht.
Populaire CMS systemen voor webshops
1. WooCommerce
Als startende webshop vind ik WooCommerce ideaal. De opstartkosten zijn laag; vaak betaal je eenmalige licentiekosten voor een thema. Dit kost vaak niet meer dan een paar tientjes. Daarnaast kan je ook makkelijk blogs toevoegen aan je website.
Verder heb je via de WordPress omgeving binnen je webshop rechtstreeks toegang tot veel gratis plugins en thema’s. Plugins kan je gebruiken om je website bijvoorbeeld visueel te bewerken, maar ook om code toe te voegen aan je website. Plugins zijn dus een fijne optie als je weinig verstand hebt van codes.
Let op: het gebruik van teveel plugins kan je websitesnelheid wel aanzienlijk verlagen.
Tenslotte is WooCommerce al meer dan 1,7 miljoen keer gedownload. De community van WooCommerce is dus heel groot. Er zijn veel actieve groepen met WooCommerce gebruikers op Facebook. Dit is erg handig als je een keer ergens niet helemaal uitkomt.
2. Lightspeed
Nummer 2 in deze lijst is Lightspeed. Lightspeed is ook een erg goede keuze, zeker wanneer je jouw eigen webshop wil beginnen.
Lightspeed staat bekend om een hele goede klantenservice. In het begin zul je veel vragen hebben over het opzetten van je webshop dus het is handig dat je dan rechtstreeks in contact staat met Lightspeed.
Verder staat Lightspeed bekend om het mooie design. De templates die ze aanbieden zijn heel erg gericht op zoveel mogelijk conversies en een hoge gebruikerservaring.
Het nadeel van Lightspeed is dat het wel wat duurder is. Je betaalt zo’n 49 euro per maand voor je webshop. Hier zit dan weliswaar hosting al bij inbegrepen.
3. Shopify
Shopify lijkt in veel aspecten op Lightspeed, je zou zelfs kunnen zeggen dat Lightspeed de Nederlandse tegenhanger is van Shopify.
Shopify is wereldwijd een van de populairdere e-commerce platformen. De reden hiervoor is een stukje gemak. Je hebt dan ook geen technische vaardigheden nodig om een webshop op Shopify te beginnen.
Net als bij Lightspeed zijn Shopify-templates van zichzelf al erg modern en mooi ontworpen. De templates zijn perfect om je verkopen te maximaliseren.
Het nadeel van Shopify is dat je voor veel functies extra betaald via extensies. Tenslotte is de interface van de blogmodule niet erg gebruiksvriendelijk wat veel irritaties kan opwekken.
4. Magento
We sluiten af met het systeem van Magento. Magento is een zeer professioneel CMS, zo’n 20% van alle top 100.000 e-commerce websites wereldwijd zijn gebouwd op Magento.
Magento voor een webshop is zeer schaalbaar. Mocht je webshop groeien dan hoef je echt niet over te stappen op een ander CMS. Magento is namelijk erg robuust en betrouwbaar, je website zal er dan ook niet snel uitliggen vanwege issues.
Verder heeft Magento een redelijk grote community en zijn er veel extensies beschikbaar die je kan inzetten om je website te verbeteren. Het nadeel is dat de meeste extensies niet gratis zijn.
Als je een eigen webshop wil beginnen is Magento vaak niet het ideale systeem. Het kan namelijk redelijk ingewikkeld zijn, daarnaast is het van dit lijstje ook met afstand de duurste aanbieder van CMS software.
Kies een betaalprovider
Als laatste stap voordat je live kan gaan met je webshop moet je nog een betaalprovider kiezen. Een betaalprovider zorgt ervoor dat mensen binnen jouw webshop kunnen afrekenen met alle bekende betaalmethoden, zoals iDeal en CreditCard.
Wij gebruiken momenteel Mollie als betaalprovider, deze partij is erg betrouwbaar. Andere goede betaalproviders zijn Buckaroo, MultiSafepay en Adyen.
Je eigen webshop beginnen is geen garantie voor succes.
Er zijn steeds meer mensen die een eigen webshop beginnen. Veel mensen beginnen een webshop omdat ze zien dat het aantal online-transacties binnen Nederland toenemen. Deze ontwikkeling zorgt er automatisch voor dat er meer concurrentie komt.
Een eigen webshop beginnen is zeker geen garantie voor succes. Wees je hier bewust van. Om klanten naar je webwinkel te krijgen moet je echt hard werken. Het slechte nieuws is dat 80% van de webshops in Nederland geen of weinig winst maken.
Op deze manier trek je klanten aan voor jouw webshop
De meest effectieve manier om klanten aan trekken is door online marketing. Online marketing is een breed begrip. Wij hebben gemerkt dat in de beginfase van een webshop de onderstaande kanalen onmisbaar zijn voor snelle groei.
SEA (SearchEngineAdvertising) voor beginnende webshops
Met het kanaal SEA ga je adverteren binnen zoekmachines, zoals Google en Bing. Je betaalt dus geld om vertoond te worden met je producten. Pak dus je rekenmachine erbij om uit te rekenen wat je maximaal kwijt mag zijn om break-even te draaien op een verkoop.
SEA is erg nuttig om snelle omzetgroei te behalen. Vaak kan je uit dit kanaal op korte termijn al veel sales halen. Daarnaast is de kans groot dat de klant ooit bij je terug zal komen als de afhandeling hem goed is bevallen.
SEO (SearchEngineOptimzation) voor beginnende webshops
Onder SEO verstaan we gratis vindbaarheid. Dit is een kanaal waarbij je een lange adem nodig hebt. Echter is het uit den boze om dit kanaal te verwaarlozen. Je hebt verder ook geen acquisitiekosten als je verkopen binnen SEO maakt.
Ga dus vanaf dag 1 aan de slag met het schrijven van teksten, het plaatsen van afbeeldingen en video’s en het ruilen van linkjes. Schrijf niet zomaar lukraak in de rondte, maar doe eerst een zoekwoordenonderzoek. Als je weet waarop mensen zoeken ga je schrijven over dat zoekwoord.
E-mailmarketing voor beginnende webshops
Maak bij een beginnende webshop ook direct gebruik van e-mailmarketing. E-mailmarketing is wederom een breed begrip. Veel mensen zien e-mailmarketing alleen als het kanaal waarmee nieuwsbrieven worden verstuurd.
Inmiddels kan je zoveel meer doen met e-mailmarketing. Bij Blijhuisdier.nl krijgen klanten bijvoorbeeld een e-mail na 30 dagen als ze hondenvoer hebben gekocht. Ze zien dezelfde producten in beeld als bij hun laatste bestelling 30 dagen geleden. Zo stimuleren wij klanten om weer bij ons terug te komen en bieden we het gemak om direct dezelfde producten bij ons af te nemen.
Verder gebruiken wij ook e-mailmarketing voor oa wekelijkse nieuwsbrieven, deze zijn grotendeels geautomatiseerd.
Tenslotte werkt het ook ontzettend goed om een verlaten winkelwagen reminder mail te sturen naar mensen die zijn ‘vergeten’ af te rekenen. Op deze manier halen wij ongeveer 14% van de omzet terug die we anders niet gehad zouden hebben.
Onderscheid jouw webshop van concurrenten
Tenslotte is het belangrijk dat je jouw webshop gaat onderscheiden van concurrenten. Je wilt namelijk dat klanten weer terugkomen of positief over je praten. Met de onderstaande tips moet dit helemaal goed komen.
Geef de beste klantenservice
Service is misschien wel de belangrijkste factor die ervoor zorgt dat je webshop gaat groeien. Veel webshops reageren na een verkoop veel te laat of helemaal niet. Dit wekt terecht argwaan bij de koper waardoor hij een negatieve associatie krijgt.
Zorg er dus voor dat je klantenservice goed bereikbaar is. Wees daarnaast ook klantvriendelijk en zorg voor snelle levertijden. Kortom, behandel je klanten zoals je zelf ook behandeld zou willen worden.
Zorg voor een goede mobiele winkelervaring
Inmiddels koopt ruim 70% van de consumenten hun producten online via de mobiel. Een goede mobiele ervaring is dus belangrijker geworden dan ooit tevoren.
Vanuit eigen ervaring zie ik nog heel veel webshops dit fout doen; de formaten worden niet aangepast. Knoppen zijn niet klikbaar of de website is veel te langzaam. Probeer je dus te onderscheiden door vanaf het eerste moment een goede mobiele website te bieden.
Verzamel reviews voor jouw webshop
De laatste tip om je te onderscheiden is door het verzamelen van reviews. Als je de eerder genoemde tips netjes zal opvolgen ben je verzekerd van goede reviews.
Zorg er dan ook voor dat je vanaf de dag dat je sales gaat maken, gebruikmaakt van een erkende Google review partner. Voor een volledige lijst van alle Google review partners kan je hier kijken.
Reviews geven een bepaalde betrouwbaarheid aan je webshop waardoor mensen eerder geneigd zullen zijn om bij jouw webshop te gaan kopen. Hoe meer reviews, hoe betrouwbaarder je webshop overkomt.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties