Home 9 Ondernemen 9 Belastingen voor ondernemers 9 Dagtekening belastingdienst

Dagtekening belastingdienst

Dagtekening belastingdienst
Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 20 maart 2025

Leestijd: 2 minuten

Het lijkt er af en toe op dat de blauwe brief van de Belastingdienst de tijd ver vooruit blijkt te zijn. Dit is geen typfout, maar eigenlijk heel logisch. In dit artikel leggen we uit wat een dagtekening is en waarom die van de Belastingdienst vaak in de toekomst liggen.  

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Wat is een dagtekening? 

Een dagtekening is de datum of factuur die op een brief vermeld staat. In de meeste gevallen is dit het startpunt van een termijn. Bijvoorbeeld voor een factuur met een dagtekening van 1 mei, die 4 weken later betaald moet worden. Bij de belastingdienst is de dagtekening een aanknopingspunt voor verschillende termijnen. 

Bij de Belastingdienst lijkt de dagtekening echter vaak wel erg ver in het vooruit te liggen. Dit is geen typfout en wordt met een goede reden gedaan. De Belastingdienst verstuurt namelijk honderdduizenden brieven per week en soms wel miljoenen (!) per dag. Het printen hiervan neemt veel tijd in beslag. 

Door deze grote aantallen kan het voorkomen dat de brief later aankomt dan gepland. Als er in een brief staat dat je binnen vier weken moet reageren, maar de brief aankomt en je vanaf de dagtekening nog minder hebt dan vier weken om te reageren, klopt dat natuurlijk niet. Om dit te voorkomen schuiven ze daarom de dagtekening wat naar voren. Hierdoor geven ze iedereen een paar dagen extra tijd om te reageren. 

Ter verduidelijking: Op het decentrale netwerk ‘Mastodon’ geeft de overheid de volgende verklaring. 

Wat is een dagtekening

Pas op met het betalen voor de dagtekening

Wanneer je een aanslag al vóór de datum van de dagtekening betaalt kan het zijn dat de betaling niet goed wordt verwerkt door de systemen van de Belastingdienst. Hierdoor kunnen misverstanden ontstaan waardoor je eventueel een nieuwe aanslag krijgt met een boete voor het niet doen van de betaling. Hoewel dit uiteraard onterecht is, is het verstandig om hier rekening mee te houden als je een aanslag in de brievenbus krijgt. 

Zo voorkom je vervelende blauwe enveloppen

De Belastingdienst verstuurt dus honderdduizenden brieven per week. Veel van ons zitten niet te wachten op dit soort brieven en het liefst vermijden we deze dan ook. Een foutieve aangifte en/of een gemiste betaling is een veelvoorkomende reden voor een blauwe envelop. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je boekhouding goed op orde te hebben.

Wij gebruiken hiervoor een boekhoudprogramma. Hiermee heb je een goed overzicht van je financiën, allerlei handige overzichten en worden gemiste betalingen of onbalansen direct aangegeven. Ben jij op zoek naar een goede manier om jouw administratie te ordenen? Vergelijk dan even de beste boekhoudprogramma’s en kijk welke het beste bij jou past. 

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.

 

Geef je mening 💬

Heeft dit artikel je geholpen?

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is één van de twee ondernemers achter hoebeginik.nl. Hij begon als hobby met het leren van online marketing tijdens zijn studie marketing aan de Hanzehogeschool in Groningen en heeft hier inmiddels zijn beroep van gemaakt. Samen met Chris helpen ze, onder naam van hun marketingbureau ConversieOnline, ondernemers met hun (online) groei en succes. Deze ervaring delen ze met jou op Hoebeginik.nl.