Home 9 Ondernemen 9 Financiële administratie 9 Wat is een kostenverdeelstaat? 

Wat is een kostenverdeelstaat? 

Kostenverdeelstaat
Auteur: Gijs

Laatst bijgewerkt: 6 november 2024

Leestijd: 3 minuten

Een kostenverdeelstaat helpt je om kosten binnen je bedrijf overzichtelijk te verdelen over afdelingen, projecten of producten. Zo krijg je inzicht in waar het geld naartoe gaat en waar je eventueel kunt besparen. In dit artikel lees je de basisprincipes, de voordelen en hoe je zelf een kostenverdeelstaat maakt. Lees snel verder!

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Kostenverdeelstaat uitleg

Een kostenverdeelstaat is een financieel overzicht dat je kan helpen om kosten goed toe te wijzen aan verschillende afdelingen, producten of diensten van je bedrijf. Door zo’n schema te maken kan je makkelijk zien welke directe en/of indirecte kosten bij een bepaalde kostenpost horen. 

Dit helpt om duidelijkheid te creëren in de kostenstructuur en het maken van een juiste kostprijsberekening voor de producten en/of diensten dat je als bedrijf aanbiedt. 

Waarom is een kostenverdeelstaat belangrijk? 

Het eerlijk verdelen van gedeelde kosten over verschillende kostenplaatsen is ten eerste belangrijk om zo een nauwkeurige kostprijs berekening te kunnen maken. Hoe beter en scherper je deze berekent, hoe beter je de marges en resultaten van de verkoop van een product of dienst kan berekenen. Een slechte kostprijsberekening kan leidden tot een vertekend beeld in de winst of verlies dat je maakt als bedrijf.

Door je kosten goed toe te wijzen zal je ook snel inzicht krijgen in welke onderdelen van je bedrijf voor de meeste kosten zorgen. Hoewel dit niet direct iets negatiefs hoeft te betekenen, is het altijd goed om hier inzicht in te hebben. Zo kan je beter het beschikbare budget verdelen en de financiële gezondheid van je bedrijf waarborgen. 

Zo pas je de kostenverdeelstaat goed toe in je bedrijf

Om de kostenverdeelstaat goed toe te passen bestaan er verschillende methodes. Welke jij toepast, hangt af van jouw bedrijf en de behoeften die je hebt. In dit voorbeeld bekijken we drie veelgebruikte methoden.

1. Directe methode

Bij de directe methode worden de kosten rechtstreeks aan de kostenplaatsen toegewezen waar de kosten worden gemaakt. Deze methode is makkelijk en eenvoudig toe te passen.

Een voorbeeld is een fabriek die gebruik maakt van bepaalde grondstoffen. De kosten van deze grondstoffen worden direct toegewezen aan de productielijn waar ze gebruikt worden. De kosten hoeven dus niet verdeeld te worden over andere afdelingen. 

Let op: Deze methode is niet geschikt voor complexe organisaties met meerdere kostenplaatsen. 

2. Stappenmethode

Deze methode bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit verschillende stappen. Dit begint altijd met het berekenen van de kosten die direct aan een bepaalde kostenplaats toegewezen kunnen worden. Daarna worden de resterende kosten aan andere kostenplaatsen toegerekend. Dit gebeurt door vooraf vastgestelde criteria. 

Een voorbeeld is een kantoor waar de elektriciteit door zowel de administratie als de IT-afdeling wordt gebruikt. Bij deze methode worden de kosten van de administratieafdeling bepaald en vervolgens doorberekend aan de IT-afdeling. Deze is namelijk afhankelijk van de administratieve ondersteuning. 

3. Wederkerige methode

Wanneer afdelingen binnen een bedrijf elkaar ondersteunen, kan de wederkerige methode handig zijn om kosten eerlijk te verdelen. Deze methode houdt rekening met de wederzijdse hulp tussen afdelingen. Een voorbeeld is de IT-afdeling die de administratie ondersteunt met software, terwijl de administratie helpt met personeelszaken.

Hoewel deze methode gedetailleerde gegevens nodig heeft en complex is, geeft het een precies overzicht van de kostenverdeling. Dit helpt bedrijven om duidelijk inzicht te krijgen in hun kosten.

De belangrijkste voordelen van een kosten verdeelstaat voor jouw bedrijf

  • Beter Inzicht voor Beslissingen: Een kostenverdeelstaat laat precies zien welke afdelingen of producten de meeste kosten maken. Dit helpt bedrijven om betere keuzes te maken en kostenbesparingen te vinden.

  • Effectiever Kostenbeheer: Door kosten nauwkeurig toe te wijzen, kan een bedrijf makkelijker budgetten beheren en prijzen bepalen, wat uiteindelijk bijdraagt aan winstoptimalisatie.

Zo houd je de kosten van je bedrijf goed in de gaten 

Het goed bijhouden van alle inkomsten en uitgaven van je bedrijf is erg belangrijk. In dit artikel heb je geleerd hoe een kostenverdeelstaat je kan helpen om meer grip te krijgen over hoe de kosten in je bedrijf toegedeeld worden. Ik raad je aan om dit toe te passen. 

Om altijd een goed overzicht te hebben van alle kosten die je hebt en het effect dat dit heeft op de financiële gezondheid van je bedrijf is het handig om je administratie bij te houden in een online boekhoudprogramma. Dit heeft mij veel geholpen om inzicht te krijgen in hoe mijn bedrijf er financieel verstaat. 

Succes!

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.

 

Geef je mening 💬

Heeft dit artikel je geholpen?

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Gijs
Gijs is werkzaam als tekstschrijver en online marketeer voor Hoebeginik.nl. Samen met Kaj en Chris voorziet Gijs, vanuit zijn eigen ervaring met talloze klanten, de lezers van interessante input op het gebied van ondernemen en marketing.